U policiji potrebna kontakt osoba za prijave napada na LGBT osobe

Radiosarajevo.ba
U policiji potrebna kontakt osoba za prijave napada na LGBT osobe

Tekst preuzimamo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine

Fondacija Heinrich Böll - Ured za BiH, zajedno s partnerskim organizacijama Fondacijom CURE i Sarajevskim otvorenim centrom implementira projekt 'Coming out! Zagovaranje i zaštita prava LGBT osoba' koji finansira Evropska unija. 

U sklopu projekta od aprila do jula provedeno je kvalitativno istraživanje u sektoru unutrašnjih poslova s ciljem utvrđivanja položaja LGBT osoba u pomenutom sektoru, kao i sticanja dubljeg uvida u stavove aktera u pomenutoj oblasti. 

Svi dobijeni rezultati istraživanja predstavljeni su kroz publikaciju "Prava LGBT osoba u BiH: Unutrašnji poslovi". 

Publikacija prezentira položaj LGBT osoba u sektoru unutrašnjih poslova, zakonsku regulativu, analizu dobijenih rezultata na osnovu razgovora s ispitanicima ministarstava, MUP-a, Policijske akademije FBiH i RS-a, organizacija civilnog društva, kao i LGBT osoba. 

U publikaciji su navedena ograničenja istraživanja, kao i preporuke za otklanjanje utvrđenih nedostataka i problema. 

Krucijalni problemi koji su otkriveni istraživanjem su jako mali broj prijavljenih slučajeva nasilja i napada na LGBT osobe zbog straha i izloženosti društvenoj stigmatizaciji, kao i nedovoljna senzibiliziranost policije prema LGBT osobama. 

Kroz obavljene intervjue utvrđeno je da je nivo senzibilizacije u kontekstu prava i potreba veći na višim nivoima, kao i da društveno-političke implikacije 'outovanja' nisu prepoznate od  uposlenika sektora unutrašnjih poslova. 

Na osnovu obavljenih intervjua, istraživačice su zaključile da uposlenici iz sektora unutrašnjih poslova na pitanje vezano za pravo na javno okupljanje LGBT osoba smatraju da njegovo ostvarivanje predstavlja nepotrebno izlaganje riziku od napada za LGBT osobe i policiju. 

Istraživači su u publikaciji došli do zaključaka da je nužno uspostaviti kontakt osobu u policiji za vezu s LGBT zajednicom, osnažiti LGBT osobe da prijave napade, te izgraditi mehanizme psihosocijalne podrške žrtvama prije/nakon procesuiranja krivičnog djela. 

Takođe je potrebno raditi na edukaciji i senzibilizaciji zaposlenika sektora unutrašnjih poslova o položaju i problemima LGBT osoba. 

U kontekstu ostvarenja pomenutih ciljeva 23. i 24. septembra održan je trening s policajcima iz Kantona Sarajevo o krivičnim djelima počinjenim iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, navode iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije