U Gazi ubijaju pjesnike i novinare | Kujović: Brutalno gaženje civilizacijskih vrijednosti

3
F. V.
U Gazi ubijaju pjesnike i novinare | Kujović: Brutalno gaženje civilizacijskih vrijednosti
Foto: Kolaž / U Gazi ubijaju pjesnike i novinare

"Crno je sve osim svjetla šehida. Laku noć, Gaza"

Heba Kamal Abu Nada, ubijena palestinska pjesnikinja

Osim hiljada ljudi, a ponajviše djece, meta izraelskih snaga u okupiranoj Gazi čestvo su novinari i drugi medijski radnici. Prema vladinom uredu za medije u Gazi, u izraelskim zračnim napadima ubijeno je 46 novinara.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Ured je ovih dana saopćio da "okupacija namjerno direktno cilja novinare, uključujući i one koji su stradali kada su im domovi srušeni preko glave, zajedno s njihovim porodicama".

U Gazi ubijaju i pjesnike. Jedna od njih je Heba Kamal Abu Nada koja je ubijana u izraelskom bombardiranju Pojasa Gaze, objavljeno je 20. oktobra ove godine. 

Smrt je potvrdilo Ministarstvo kulture Palestine, navodeći da je Abu Nada "ostavila neizbrisiv trag svojim evokativnim romanima, poezijom i pričama".

Dok mnogi u BiH 'mudro šute', Asmir Kujović, predsjenik PEN Centra, kaže da je užasnut, kao i mnoge kolege iz PEN-a, slikama i vijestima koje svakodnevno stižu o stravičnim stradanjima i razaranjima u Pojasu Gaze.

Kujović stoga snažno diže glas protiv ubijanja novinara, medijskih radnika, ali i pjesnika, pisaca... 

Arijana Saračević-Helać: "Eliminiranje onih koji govore istinu u Gazi također je genocid"

Arijana Saračević-Helać: "Eliminiranje onih koji govore istinu u Gazi također je genocid"

"Ubistva palestinskih novinara, a evo kako vidimo i pjesnika, pisaca, kao i namjerno ciljanje medijskih organizacija i njihovi infrastrukture tokom izraelske ofanzive na Gazu, predstavljaju brutalno gaženje opšteprihvaćenih moralnih načela i civilizacijskih vrijednosti savremenog svijeta i naravno da su za svaku osudu. Kao što znamo, sve vlade su dužne osigurati da novinarima bude omogućeno pravo na zaštitu kao civilima u ratnoj zoni", kazao je Kujović u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Užasni zločini nad civilnim stanovništvom Gaze, koji su u proteklim sedmicama izazvali opšte zgražavanje koje je kulminiralo masovnim protestima u velikim gradovima širom svijeta, prema Kujoviću "svjedoče o porazu međunarodnog humanitarnog prava i nepoštovanju Ženevskih konvencija". 

"Masovno ubijanje u Gazi se svakodnevno odvija, nažalost, uz blagoslov i podršku vodećih zapadnih sila. Kao što su i prilikom ranijih napada Izraela isticali u rukovodstvu Međunarodnog PEN-a, sloboda izražavanja ima neprocjenjivu ulogu u vrijeme rata, jer samo kroz širok spektar izvještavanja javnost može steći pravi uvid i formirati mišljenje o onome što se dešava. Ovaj široki spektar izvještavanja zavisi, dakako, od sposobnosti novinara da funkcioniraju konfliktnim situacijama", kazao je Kujović.

Alarmantni podaci: U izraelskim napadima na Gazu ubijeno 38 novinara

Alarmantni podaci: U izraelskim napadima na Gazu ubijeno 38 novinara

Podsjeća da je Međunarodni PEN, takođe, još 20. oktobra oštro osudio porast kršenja slobode izražavanja u svjetlu eskalacije nasilja u pojasu Gaze, uključujući ubistva i zastrašivanje novinara, kao i sistematsko ušutkivanje kritičkih glasova. 

"U saopštenju Međunarodnog PEN-a naglašava se da bi novinari trebali biti u mogućnosti da slobodno i bezbjedno izvještavaju o sukobima te da je važno da kritički glasovi mogu svoje neslaganje izraziti bez straha i zastrašivanja. Na koncu, smatram da su novinari u ratnim okolnostima istinski heroji i borci za istinu u vrijeme kada se u javnom prostoru istinom manipuliše i kada se prešućivanjem, izvrtanjem činjenica i širenjem propagande sloboda govora zloupotrebljava", zaključio je Kujović u razgovoru za Radiosarajevo.ba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije