Tužna sudbina jednog manekena

Radiosarajevo.ba
Tužna sudbina jednog manekena

Baš kao i pravi manekeni od krvi i mesa, i lutke iz izloga zvane 'manekeni' imaju svoj vijek trajanja. Dok za živog manekena faktor rizika predstavljaju bore i kilogrami, ovaj plastični lutak bez posla je ostao zbog mehaničkih oštećenja.

Fotografiju potpisuje naša čitateljica Ines Mrenica iz Sarajeva, koja kaže kako se lutka još uvijek nalazi naslonjena na kontener u kompleksu pored Interexa u sarajevskom naselju Pofalići. Ukoliko neko želi da udomi zgodnog lutka bez ruku, neka požuri. 

Obavezni rekviziti modne industrije
Lutke - manekeni u praksi ljudskog uljepšavanja postoje još iz vremena Egipatskog carstva. Vladari koji su brinuli o svom izgledu imali su repliku svog tijela u obliku lutke prema kojoj su im krojači šili odjeću.

Prve lutke bile su punjene vunom, kožom ili sličnim materijalom, a tek 1835. godine dobile su žičanu konstrukciju. Tek izumom staklenih ploha, žareće niti i mašine za šivanje, manekeni su se našli u izlozima prodavnica.

Oko 1880. godine u europskim gradovima razvila se ulična rasvjeta, procvala je tekstilna industrija i javili su se prvi butici te su lutke kroz u prozorima trgovina pokazivale posljednje modne trendove. Danas su neizostavni rekviziti modne industrije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije