Tuzlanski Djed Mraz za najugroženije

Radiosarajevo.ba
Tuzlanski Djed Mraz za najugroženije

Bedrana Kaletović za SETimes.com

Kad Djed Mraz donese poklone, na dječjim licima se jasno vidi zadovoljstvo. Najpoznatiji Djed Mraz u Bosni i Hercegovini, Dragan Divjak ili Šećo, kako je on opće poznat, donosi osmijehe na dječja lica već preko 30 godina.

"Nekad sam išao kroz gradove na sankama, obučen u svoje crveno odijelo, i dijelio poklon-pakete djeci. Danas više nema sanki, ta vrsta tradicije je izgubljena, ali darovanje djece još uvijek je običaj," izjavio je Divjak za SETimes.

Čak i danas, kad je svjetska ekonomska kriza donijela siromaštvo i na vrata brojnih porodica u BiH, nekoliko nevladinih organizacija gleda da izazove smiješak na licu svakog djeteta.

Tuzlanska organizacija Djeca zemlje, uz još nekoliko sličnih nevladinih organizacija u BiH, već šest godina vodi program "Jedan slatkiš, jedno dijete".

"Cilj je osigurati novogodišnji paket za djecu slabijeg imovinskog stanja, tako da i ona mogu doživjeti prazničnu sezonu punu blagoslova," kaže za SETimes volonterka Irma Bastić. Bastićeva i njene kolege prikupljaju slatkiše u šoping-centrima gdje ih građani doniraju u tu svrhu.

"Tradicija da Djed Mraz treba darovati poklone djeci stekla je novo značenje tokom krize. Djed Mraz radi pod uslovima recesije," izjavio je dobrovoljac Ivica Gojčin.

Međutim, za neke, darovi nisu sve što se želi.

Za Dječje selo mira u Turiji, novogodišnje proslave su uvijek malo drugačije. Ta nevladina organizacija brine se za oko 150 malenih koji su ostali bez porodične i starateljske brige, te pruža ljubav i sigurnost u porodičnom okruženju.

"Željela bih da moje dvije sestre i ja ostanemo zajedno, da nas ne razdvajaju i da se uvijek lijepo slažemo,'' kaže 12-godišnja Đula, koja je u to selo došla prije tri mjeseca, nakon što su joj roditelji preminuli.

Selo je sagradila njemačka Fondacija Rudolf Walther, zajedno s lokalnom zajednicom. Za praznike, djeca u Njemačkoj prave poklone i šalju ih u selo.

"Najvažnije je da imaš nekog ko misli na tebe, nekog ko cijeni tvoj radi i želi ti pomoći u naporima da toj djeci život bude bolji," kaže Amra Ramadanović, psiholog u tom selu, piše SETimes.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije