Trebević staviti u funkciju razvoja turizma

Radiosarajevo.ba
Trebević staviti u funkciju razvoja turizma

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo na ovosedmičnoj sjednici razmatrat će Prijedlog zakona o proglašenju zaštićenog pejzaža Trebević kako bi se ovo područje stavilo pod pravnu zaštitu područja koje se odlikuje izuzetnom geo-morfološkom, hidrološkom i biološkom raznolikošću te kulturno-historijskim vrijednostima na prostoru od na prostoru od oko 400 hektara.

Zakon je pripremilo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a njegovim donošenjem stvorit će se osnovi za uspostavu institucionalnog i cjelovitog upravljanja čitavim prostorom i kontinuirani nadzor i kontrola postupanja unutar zaštićenog područja, uređenje komunalne infrastrukture, uređenje javnih površina, te poboljšati mogućnosti razvoja turizma, sporta i rekreacije, obnove i rekonstrukcije objekata i drugo.

Utvrđeni su i ciljevi njegove zaštite, koji podrazumijevaju održavanje zaštitnih funkcija prirodnih resursa, zaštitu vrsta i genetičke raznolikosti, razvoj turizma, održivo korištenje resursa iz prirodnih ekosistema, očuvanje kulturnih i tradicionalnih vrijednosti i običaja, te naučno istraživanje.

Kako je u razgovoru za Agenciju Fena kazala pomoćnica ministra za zaštitu okoliša Zijada Krvavac prijedlog zakon a koji će se naći pred zastupnicima znatno se razlikuje u odnosu na nacrt koji je Skupština u maju razmatrala i to zbog činjenice da je 28. augusta objavljen novi federalni Zakon o zaštiti prirode koji na drugačiji način utvrđuje da je zaštićeni pejzaž peta, a ne četvrta kategorija kako je to bilo ranije.

Pojasnila je da je propisan i precizan način provođenja zaštite kroz izradu i donošenje podzakonskih akata. Sadašnjim kantonalnim zakonom se utvrđuju samo nazivi i kategorije zaštićene prirodne vrijednosti te opis granica prostornog obuhvata, dok novi federalni Zakon podrazumijeva da se nakon donošenja zakona o uspostavi zaštićenog područja Trebevića odmah pristupi izradi podzakonskih propisa.

"To su pravilnik o unutarnjem redu gdje će se definirati način korištenja i kako će se odvijati upravljanje na samom prostoru, zatim plan upravljanja i prostorni plan područja posebnih obilježja. Njime se bliže uređuju pitanja i propisuju mjere zaštite očuvanja, unapređenja i korištenja zaštićenih područja i drugih prirodnih vrijednosti, propisuju upravne mjere za nepoštivanje odredbi pravilnika i zakona", kazala je Krvavac.

Krvavac napominje da je donošenje ovog zakona i podzakonskih akata preduvjet da se ovo područje stavi u funkciju razvoja turizma, lokalne zajednice i da postane sve ono što je Trebević bio prije ratnih dešavanja.

Trebević je područje koje ima poseban značaj za Kanton i građane, posebno jer se nalazi u blizini urbanog dijela grada, obiluje šumskim bogatstvom koje je prirodni reciklator za zagađeni zrak u sarajevskoj kotlini, brojnim izvorištima vode, endemskim biljnim i životinjskim vrstama, a sve to čini ga pogodnim za rekreaciju, sportske aktivnosti te izlete.

Krvavac posebno ističe da je područje Trebevića pretrpjelo veliku devastaciju. Kompletna saobraćajna, komunalna i turistička infrastruktura je uništena, šumski fond je stalno ugrožen bespravnom sječom, divlje deponije su na više lokacija, a pojavljuju se odroni i klizišta, zbog čega sve to zahtijeva sistematičan i organizirani napor da bi se stanje popravilo.

U popravak stanja na Trebeviću, smatra Krvavac, aktivno bi se trebala uključiti i lokalna zajednica, kako bi ovo područje postalo održivo kao što je to slučaj sa ostala tri zaštićena pejzaža u KS - Skakavac, Bijambare i Vrelo Bosne.

Pomoćnica ministra kaže da će od obnove ovog područja najviše koristi imati upravo lokalna zajednica kroz zapošljavanje, razvoj privrede i turizma, a dodana sredstva koja se planiraju za obnovu trebala su biti izdvojena iz IPA II 2014-2020, ali sredstava iz ove komponente još uvijek su upitna.

Donošenjem ovog zakona će se omogućiti zaštita 99 biljnih vrsta, 14 vrsta gljiva, 23 vrste ptica, 12 vrsta sisara, četiri vrste gmizavaca i jedna vrsta vodozemaca, kao i druge brojne endemske vrste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije