Ima li BiH dovoljno plina: Očekuju nas veća poskupljenja, evo i kada

10
L. M.
Ima li BiH dovoljno plina: Očekuju nas veća poskupljenja, evo i kada
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Bosna i Hercegovina čeka novi cjenovnik ruskog gasa jer je 1. juna istekao trenutni ugovor o isporuci između ruskog Gazprom Exporta i bh. Energoinvesta.

Cijene nafte i gasa iz Rusije porasle su nakon invazije ove zemlje na susjednu Ukrajinu koja je počela 24. februara i nastavljale su rasti kako su zapadne zemlje uvodile sankcije.

Još uvijek nije poznato po kojoj cijeni će BiH kupovati Gazpromov gas, a do zaključivanja ovog teksta, nismo dobili odgovor iz Energoinvesta.

Sarajevski MUP uputio važan poziv firmama u BiH: "Javite nam ako ste poslovali sa Sanjinom Avdićem"

Sarajevski MUP uputio važan poziv firmama u BiH: "Javite nam ako ste poslovali sa Sanjinom Avdićem"

U dopisu koji je Energoinvest ranije dostavio Al Jazeeri, nisu poznate nove cijene ruskog gasa za BiH, ali "za očekivati" je da će cijene nastaviti rasti.

"Energoinvest može kupovati gas na slobodnom tržištu Evrope, ali je pitanje po kojim cijenama. Te cijene su po nekoliko puta veće od onih koje imamo sa Gazpromom po postojećem ugovoru", naveli su iz Energoinvesta, najavljujući nastavak ugovora sa ruskom isporučiocem gasa.

Uz sezoni 2020/21. cijena za hiljadu kubika ruskog gasa BiH je plaćala oko 150 dolara (oko 270 KM).

Situacija u susjednoj Srbiji je malo "optimističnija" kada je u pitanju nabavna cijena. Rusija je ponudila "prijateljskoj Srbiji" cijenu plina koja najvjerovatnije će iznositi 340 do 350 dolara (oko 640 KM), nakon razgovora predsjednika ove zemlje Aleksandra Vučića sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Vučić je naglasio da je to cijena gasa koja će biti "10 do 12 puta manja nego u Evropi".

Kako uvozimo plin, ima li BiH alternativu? 

BiH nije veliki potrošač prirodnog plina kada se uzme u obzir da se snabdijevamo samo jednim plinovodom. U prosjeku, u BiH se uveze 230 miliona kubika godišnje što je znatno manje u odnosu na Hrvatsku i Srbiju koje godišnje troše oko tri miliona kubika.

Međutim, o prirodnom gasu ovise neke bh. kompanije poput ArcerolMittala u Zenici, a preko Sarajevogasa, plinom se zagrijava veliki broj građana Sarajeva.

Dakle, BiH je ovisna o jednom plinovodu kojim gas uvozi iz Rusije putem tzv. Turskog toka - preko Crnog mora do Turske. Zatim preko Bugarske i Srbije stiže do jedinog ulaznog terminala u BiH, u mjestu Šepak kod Zvornika, na granici sa Srbijom, gdje se jedan dio račva za bh. entitet RS, a drugi za Federaciju BiH.

Za BiH je nabavka iz drugih zemalja limitirana zbog siromšne gasne mreže u zemlji.

Krajem aprila ove godine, cijena plina povećana je za 14,95 posto, stupanjem na snagu nove odluke Vlade FBiH o davanju saglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog plina. Od 24. aprila, plin je skuplji za 21,7 posto.

U Kantonu Sarajevo dio poskupljenja do sada je subvencionirala Kantonalna vlada, ali više to neće biti slučaj. Najave su da će računi ukupno porasti do vrtoglavih 40 posto.

Iz Sarajevogasa su tada obavijestili javnost da će se nova cijena prirodnog plina za distributivna privredna društva na području Federacije BiH početi primjenjivati na nadolazećem računu.

Nova cijena iznosi 809 KM/1000 Sm3, odnosno 0,809 KM/Sm3.

Da je poskupljenje gasa neminovno saglasan je i Almir Bečarević, stručnjak za energetiku.

U izjavi za portal Radiosarajevo.ba Bečarević kaže da će cijene plina imati dalji trend rasta.

"Naredno povećanje će biti od prvog jula. Svi pokazatelji koji su na snazi, i pogotovo ako cijena nafte ostane iznad 120 dolara. Može se očekivati i oko 1. okotobra, dakle u četvrtom kvartalu, daljnje povećanje tako da nema dileme šta će se dešavati u narednom periodu.

Zemlje EU uvode sankcije na rusku naftu

Vidjet ćemo na kojim krajnjim cijenama, na početku grijanja ćemo završiti. Prema mojim procjenama, neće biti manji od 1.25 KM po kubiku", istakao je Bečarević za portal Radiosarajevo.ba.

Osvrnuo se i na to što zemlje EU uvode sankcije na rusku naftu, ali ne i na ruski plin.

"Za naftu je bilo puno lakše jer Europa jeste ovisila o ruskoj nafti, ali ovisi o plinu. Ima zemalja koje zagovaraju i da se uvede embargo na uvoz plina, da li će i kada to biti, teško je prognozirati u ovom trenutku.

Ako se bude donosila ta mjera, očekujem da to može biti u drugom dijelu godine jer se sad pune skladišta prirodnog gasa i to ne ide onako kako bi Europa tako htjela. U ovom periodu je teško očekivati takvu mjeru, ali s obzirom da Gazprom ostvaruje ogromne prihode, ta mjera će uslijediti samo je pitanje kada", zaključio je Bečarević u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije