Stoljetna tradicija Mušine kahve: Ova se kahva tuca i pije, ko može i ko smije (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Stoljetna tradicija Mušine kahve: Ova se kahva tuca i pije, ko može i ko smije (FOTO)
/ FOTO: Radiosarajevo.ba, Velija Hasanbegović

Stoljeće dugu tradiciju Mušine tucane kafe danas na Baščaršiji održava zanatlija Hajrudin Burek u zanatskoj radnji RM.

U ovoj radnji, sirova kafa se prži svaki dan i tuca na tradicionalni način, ali prvo se gleda njen kvalitet. 

Kafa se mora pažljivo probrati, ispržiti u mlinu, a nakon toga mora odležati 24 sata da se ohladi i da iz nje izađe sva vlaga. 

Nakon toga kafa se tuca u kamenom dibeku starom više od 150 godina, kao i ćuskija što je uspomena od dede Muše iz turskog "vakta". Tada se kafa mora prosijati i ono što prođe kroz sito ide na pakovanje, a ono što ostane u situ ide natrag u dibek da se dalje tuca. 

Priredila: Sanja Šabanadžović, Radiosarajevo.ba
Foto: Velija Hasanbegović, Radiosarajevo.ba

"Ovo je nastavak stogodišnje tradicije s Vratnika, gdje je kod Višegradske kapije nekada bila najstarija sarajevska kafana. Muharem Bekrić Mušo je kafanu otvorio 1895. godine i po njemu se zvala Mušina kafana", priča Hajrudin Burek.

Burek priča kako su Mušinu kafanu svi posjećivali. Tokom 120 godina postojanja, kroz kafanu su prošli brojni pisci, glumci, pjevači... Nažalost, 1988. godine kada je bio odron, kafana je oštećena, a tokom rata je srušena, pa je Hajrudin otvorio radnju na Baščaršiji. 

Kafu je tu pio i nobelovac Ivo Andrić koji im je tada poklonio svoju knjigu s posvetom. Hajrudin knjigu čuva i danas. 

Tucanu kafu pio je i poznati putopisac Zuko Džumhur koji je jednom zapisao "Ova se kahva tuca i pije, ko može i ko smije". Taj simbolični natpis i danas ukrašava pržionicu kafe porodice Burek na Baščaršiji. 

Zahvalnicu je Hajrudin dobio i za vrijeme Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Posjećivali su je sportisti, novinari i brojni turisti koji su tada posjetili olimpijski grad. 

Zanatlija Hajrudin priča da je njegovu radnju prije skoro dvije godine posjetio i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. 

"On mi je rekao: 'Ja sam akademski čovjek, ne znam ja ovo tucati, teško je'. Čuvam isječke u kojima govore o kafani iz cijelog svijeta. U hrvatskim novinama su pisali kako moji sinovi čuvaju tradiciju tucanja 'kafe'. Ja kažem ovo je bosanska čaršija i ovdje se tuca 'kahva'", poručuje Burek.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije