Stalno ignorisanje žena je nedopustivo

Radiosarajevo.ba
Stalno ignorisanje žena je nedopustivo

Ženska mreža Bosne i Hercegovine uputila je javno reagovanje mandataru za premijera BiH, Vjekoslavu Bevandi, liderima 'šestorke' i poslanicima Parlamenta BiH u kojem je javno izražena zabrinutost zbog toga što ni na jednu od devet ministarskih pozicija u državi nije predložena žena, a smatraju da je stalno ignorisanje žena, najbrojnije marginalizovane grupe u BiH, nedopustivo.

Saopštenje Mreže stiglo je dan nakon što je portal Radio Sarajevo objavio reagovanje Dženane Husremović: Vijeće ministara kojem ne trebaju žene.

„Ženska mreža (...) dužna je javno reagovati i skrenuti pažnju da ni nakon dugogodišnjeg lobiranja ženskih organizacija širom BiH o važnosti uključivanja žena na mjestima donošenja odluka, bh. žene i dalje ne zauzimaju pozicije u javnom i političkom životu države koje zaslužuju i koje su im zakonom zagarantovane“, stoji u reagovanju Ženske mreže.

Ženske organizacije iz cijele zemlje, okupljene u Mrežu, traže da se lideri i mandatar založe da se disbalans popravi tako što će u Vijeće ministara biti imenovano nekoliko ministrica, a najmanje jedna od njih treba vršiti i poziciju zamjenice predsjedavajućeg.
 
Mreža je podsjetila kako se, prema međunarodnim standardima u oblasti ravnopravnosti polova, smatra da je najmanje 40 posto osoba suprotnog pola neophodno kako bi se moglo reći da ne postoji diskriminacija u javnom i političkom životu; Zakon o ravnopravnosti polova BiH, članom 20, propisuje da ravnopravna zastupljenost polova postoji u slučaju kada je jedan od polova zastupljen najmanje u procentu 40 posto u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti, kao i u administraciji.

Među organizacijama koje su potpisale reagovanje su Sarajevski otvoreni centar, Fondacija CURE, Fondacija jedan svijet – platforma za jugoistočnu Evropu, Žena BiH, Prava za sve, Udružene žene, višegradski Most, stolačka Orhideja, bratunački Forum žena, modrička Budućnost, zenička Medica... Reagovanju se pridružila i Mreža za izgradnju mira koja broji 84 organizacije članice.

Reagovanje će, pored političkih lidera i Vjekoslava Bevande, biti upućeno na adrese visokog predstavnika Valentina Inzka, specijalnog EU predstavnika Petera Sorensena, ambasadora OSCE-a Fletchera M. Burtona, američkog ambasadora Patricka Moona, te Parlamenta BiH.

  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije