Srpske snage uvele novine u historiju masovnih zločina

Radiosarajevo.ba
Srpske snage uvele novine u historiju masovnih zločina
FOTO: Radiosarajevo.ba / Hariz Halilovich

Na RMIT Univerzitetu u Melbourneu jučer, 29. avgusta je održan naučni skup pod naslovom "Nedostaješ..." (Missing you..), a u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba.

Na skupu, u organizaciji Centara za globalna i društvena istraživanja, učestvovali su međunarodni eksperti za pitanje nestalih osoba: profesorica Anne Gilliland s California Univerziteta u Los Angelesu (UCLA), dr. Sarah Wayland sa Univerziteta Sydney, Nicole Batch iz Crvenog križa te Hasan Nuhanović, savjetnik u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari  i doktorant na  RMIT i dr. Hikmet Karčić, saradnik Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka.

Moderator i domaćin skupa bio je dr. Hariz Halilovich, profesor na RMIT Univerzitetu u Melbourneu.

Međunarodni dan nestalih: U BiH se još traga za više od 7.000 osobom

Govoreći o svlastitom iskustvu traženja svoje porodice, Nuhanović se osvrnuo i na cjelokupan proces i uticaj problema nestalih na preživjele i porodice žrtava genocida:

"Pokušavamo složiti te nedostajuće dijelove slagalice, tražimo nestale, kroz memorizaciju, kroz komemoracije, kroz našu borbu za istinu i pravdu. Pokušavamo da sačuvamo te priče koje nedostaju, sastavljamo ih, ponovo sastavljamo, rekonstruišemo", kazao je Nuhanović.

Hasan Nuhanović - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Hasan Nuhanović

Karčić je podvukao da su tokom genocida u Bosni i Hercegovini, kroz pristup uništavanju dokaza svojih zločina, vojne i paravojne formacije bosanskih Srba uveli novine u historiju masovnih zločina.

Naime, po prvi put, tijela žrtava su na jedan brutalan način nakon prvobitnog tajno pokopavanja, premještani i po nekoliko puta i time su namjerno raskomadana tijela žrtava kako se nikad više ne bi mogla prepoznati.

Ovo je naročito bilo prisutno u Srebrenica i u Prijedoru.

Hikmet Karčić - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Hikmet Karčić

Halilovich je naglasio kako je ne samo važno baviti se nestalim žrtvama i rasvjetljavanjem svih činjenica vezanih za njihov nestanak, nego također i posljedicama koje su njihovi nestanci imali i imaju na njhove familije, lokalne zajednice i društvo u cjelini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije