Sound ratnog Sarajeva: Sikter, Erogene, Ornamenti, Muha bend, Seven Up...

Radiosarajevo.ba
Sound ratnog Sarajeva: Sikter, Erogene, Ornamenti, Muha bend, Seven Up...

Sarajevo pod opsadom nije imalo mnogo toga. Građani koji su u tom periodu boravili u gradu bili su bez hrane, bez struje, bez vode, na njih su svakodnevno nišanili snajperi, topovi, tenkovi... i nije se imalo čim prkositi nišandžijama s okolnih brda.

Muzika, taj jezik koji svi razumiju i koji nema granica, bila je jedna od rijetkih blagodati koje su u to doba imale Sarajlije.

Ratni bendovi – bar većina njih - stvarali su čuda, a ono najsjajnije među njima svakako je koncert Rock Under The Siege, održan u januaru 1995, u sarajevskoj Slogi, na kojem su učestvovali ratni bendovi i za koji je profesor Zdravko Grebo kazao:

 
“Kada bih htio biti sebičan, taj događaj bih nazvao najznačajnijim kulturnim, ne samo rock, događajem u opkoljenom Sarajevu...”

Sikter

Jedan od bendova koji su svirali na ovom koncertu je Sikter, grupa koja je nastala 1990. tako što su članovi grupe, na brucoškoj večeri, s bine otjerali momke iz grupe Regina. Enes Zlatar, Igor Čamo, Faris Arapović i Davor Čolić su ih otjerali riječima "sikter", i bila je to njihova prva svirka.

Sikter je bio jedan od najaktivnijih bendova tokom rata, i tad počinju tranziciju iz punk rock benda u alternativu.

Uz Sikter, na koncertu Rock Under The Siege su nastupili i Down,Pessimistic Lines, D. Throne, Hindustan Motors, Gnu, Grafit, Lezi Majmune, Protest, A.P. Sound, Bedbug, Beastly Stroke, Ornamenti.

Svirali su kao predgrupa Bruceu Dickinsonu (frontmen Iron Maidena) 1994. u Sarajevu, prvi su bh. bend koji se "vrtio" na MTV-u, a svirali su i na turneji s Vascom Rossijem, te su bili predgrupa na koncertu U2 u Sarajevu.

Poslušajte kako su zvučali na koncertu Rock pod opsadom:

Protest

Protest je bio bend osnovan netom prije rata, a prva postava izgledala je ovako: Damir Nevesinjac (pjevač), Vedad Voloder (gitara), Emin Voloder (bas), i Igor Milčević (bubanj). Kasnije im se pridružio i Nedim Zlatar.

Prisjetimo se pjesme s kojom su nastupili na spomenutom koncertu, i stihova koji opisuju stanje ratnog Sarajeva: “...vodu više ne pijemo, već ližemo rosu...”:

Erogene zone

Erogene zone nastale su u ratnom Sarajevu, s krajem prve godine opsade. U ratu su objavili i prvi album Šuti, seko, šuti, koji je prodan u 500 primjeraka, a kažu da ga je danas nemoguće nabaviti.

Prisjetimo se jedne od njihovih prvih poslijeratnih pjesama:

Punkt

I Punkt je formiran krajem rata, a, nakon objavljivanja prvog albuma Debela, nastupili su na MTV Europe u Londonu 1997.

Prvu postavu činili su: Amar Češljar (bubnjevi), Zlatan Burzić (bas), Adnan Busuladžić (saxofon), Nurudin Vatrenjak (gitara, glas).

Prvi album izdaju nakon rata, a prisjetimo se velikog hita s istoimenog albuma:

Ornamenti

Bend Adija Lukovca, koji je preminuo prije devet godina, bio je pionir elektronike u Sarajevu, pogotovo ratnom.

Ornamenti su osnovani 1992, a po njihovoj pjesmi Rock Under The Siege nazvan je kultni koncert o kojem smo govorili. Poslušajte kako je to zvučalo:

 

Muha bend

Muharema Vojnikovića, frontmena Muha benda, sjećamo se s početka rata kada je prepjevao pjesmu Luka od Suzzane Vega, riječima “my name is Muha, I live in a Sarajevo...”.

Ipak, njihov rad obilježila je pjesma Hare Krishna Mashallah, i u spotu koji je urađen u martu 1995. možete vidjeti kako je grad izgledao za vrijeme primirja na kraju njegove opsade:

Seven Up

I ovaj bend je osnovan 1993, u ratnom Sarajevu, a prvi članovi su bili Gordan Radić-Gogi, Elvir Hadžijamaković-Lilo, Zoltan Milić-Zoli, Eldin Nizam-Dino i Eldin Oprašić, te Nermin Karšić i Aida Lindov koju će kasnije zamijeniti Fuad Backović. Grupi će se pridružiti i Nedim Zgodić.

“Po uzoru na slične bendove nastale u to vrijeme diljem bezbrižnog dijela svijeta, i oni su pokušali da muzikom i plesom ako ništa drugo, uprkos svim nedaćama, barem liče na one koji su imali sve uvjete za nesmetan razvoj i nadogradnju svog talenta”, opisivao se nekad ovaj bend.

U ratu su izdali i svoj prvi album Noćne ptice, koji je tada bio proglašen albumom godine u BiH.

Donosimo vam jedan od njihovih rijetkih ranih nastupa koji su postavljeni na YouTube:

 

Mahir beat house project

Neizostavno ime ratno sounda svakako je i Mahir Sulejmanović kojeg znamo kroz Mahir beat house project.

Donosimo vam ratnu pjesmu koja se stalno vrtila na TV 99, a pjevali su je Mahir i Željka Katavić Pilj. Nažalost, nismo uspjeli naći originalni video spot (da, sjećamo se Micky Mouse majice), ali smo bar pronašli "stvar":

Omar i Mjesečari

Aktuelni advokat Omar Mehmedbašić, koji za sebe kaže da “brani ljude s margine”, imao je svoj bend Omar i Mjesečari.

Iako je popularnost stekao prilično opskurnim pjesmama tipa Amela, Ja sam puk'o i Uzmi papka u tramvaju, mi vas podsjećamo na ovaj ratni sound:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije