Slabija efikasnost rada, ali veće plate Skupštine KS

Radiosarajevo.ba
Slabija efikasnost rada, ali veće plate Skupštine KS

Skupština Kantona Sarajevo je u periodu od 1. januara do 30. juna 2013. godine održala pet redovnih i dvije hitne sjednice, a imala je ukupno 14 zasjedanja, pošto su pojedine sjednice imale nastavke (broj nastavaka sjednica je navjeći u zadnje tri godine), stoji u izvještaju Centra civilnih inicijativa (CCI) o monitoringu rada Vlade Kantona Sarajevo..

Sjednice su u prosjeku trajale osam sati, pri čemu je napravljeno 16 pauza u ukupnom trajanju od 16,5 sati (u prosjeku oko 1h po zasjedanju).

Na ukupno 14 zasjedanja Skupštine KS realizovala je 148 mjera/akta, što je skoro duplo manje nego na isti period u 2012. godini.

Pod mjerima/aktima podrazumjevaju se dokumenti, amandmani, zaključci, stavovi i sve druge kategorije koje su se razmatrale i o kojima se odlučivalo na sjednicama.

Prijedlog budžeta za 2013. Godinu usvojen je na 25. Sjednici Skupštine KS 27. marta 2003. godine u iznosu  739.740.000 KM. Usvojeni Budžet je za 21.597.000,00 KM uvećan u odnosu na Nacrt budžeta koji je iznosio 718.143.000 KM.

Povećane plate

Na 23. sjednici 30. januara Skupština KS je usvojila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo kojim su povećane plate profesionalno angažovanih poslanika sa 1415 KM na 2152 KM. Istovremeno, smanjen je mjesečni paušal za neprofesionalne poslanike sa 837 KM na 552 KM.

Prisustvovanje, učestvovanje i odlučivanje na sjednicama Skupštine kantona Sarajevo je dužnost koja je propisana članom 104. Samo 17 poslanika u prvih šest mjeseci prisustvovalo je svim zasjedanjima, dok su najviše izostanaka imali Izudin Bajrović 5, Kenan Ademović 7, Selma Filipović 9 (svi SBB), od ukupno 14 zasjedanja Skupštine KS u prvom polugodištu 2013.godine.

Rekordan broj poslaničkih pitanja i inicijativa

Poslanik, po članu 106. poslovnika SKS ima pravo i dužnost da pokreće inicijative i rasprave o pitanjima koja su u nadležnosti Skupštine. U prvih špest mjeseci 2013. godine postavljeno 135 poslaničkih pitanja i pokrenuto 59 poslaničkih inicijativa, što je najveći prosjek do sada. Od 135 pitanja pristiglo je samo 74 odgovora ili 55 posto.

U prvom polugodištu 2013.godine poslanici Izudin Bajrović (SBB), Mirjana Malić (SDP), Amor Mašović (SDA), Fikreta Mulaosmanović (SZ) i Mirsad Pindžo (SZ) nisu postavili nijedno poslaničko pitanje niti pokrenuli poslaničku inicijativu.

Direktnim monitoringom skupštinskih zasjedanja uočena su obimni dnevni redovi, maratonske diskusije, veći broj replika od predviđenog, odstupanje od teme, dobacivanje s mjesta, vrijeđanje zastupnika napuštanja sjednice u vrijeme glasanja, nedostatak kvoruma u sali, konstantna kašnjenja početka sjednica i probijanje vremena za pauze, zakazivanje nastavka i nove sjednice u isti dan, tijesna i nestabilna skupštinska većina.

Vlada KS je u periodu od 1. januara do 30. juna 2013. godine održala 20 redovnih i osam vanrednih sjednica, a ukupno je bilo 41 zasjedanje (u prosjeku 3,5 sata po zasjedanju). Razmatrano je 986 mjera, dok je u istom periodu u 29 zasjedanja razmatrano 1393 mjere.

 

Najveći broj mjera na dnevnom redu bila su stavovi (194), rješenja (167), odluke (166), zaključci (96) od kojih se većina odnosila na davanje saglasnosti na razrješenja i imenovanja kadrova (predsjednika i članova upravnih i nadzornih  odbora te skupština javnih preduzeća i ustanova).

Od planiranih 227 mjera za prvo polugodište realizovano je 180 ili 79% (62% od planiranog za 2013. godinu). U istom periodu 2012.godine realizovano 78% planiranog za prvo polugodište odnosno 59,9% na godišnjem nivou.

Najznačajniju ulogu u ostvarenju Programa Vlade KS imaju resorna ministarstva koja su prema Programu rada Vlade za 2013. godinu nadležna za obradu i pripremu 252 mjera (86.6% Programa rada).

Ministarstvo zdravstva je realizovao 35 od 37 planiranih Programa Vlade KS, dok je Ministarstvo kulture i sporta od 32 planirana Programa realizovala 31. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša realizovalo je četiri od sedam, dok je Ministarstvo saobraćaja realizovalo 5 od 8 planiranih Programa.

Programom rada u 2013. godini planirano 29 zakona, a čak 23 zakona prenesena su iz prethodnog perioda. Četiri zakona nema preciziran rok donošenja, u direktnoj ovisnosti od donošenja propisa na višem nivou.

Vlada utvrdila je 19 zakona, a Skupština je razmatrala 15 zakona. od čega je usvojila 10 prijedloga i 4 nacrta zakona dok 1 zakon nije dobio potrebnu većinu. Riječ je o Zakon o izmjenama  i  dopunama  Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Kantona Sarajevo.

Prisustvovanje, učestvovanje i odlučivanje na sjednicama Vlade je dužnost ministara, a najviše izostanaka ima Nermin Pećanac, čak 22, dok Damir Marjanović ima devet, a Eldan Lokmić osam izostanaka. Ministri Muamer Bandić, Muhamed Kozadra i Čedomir Lukić su prisustvovali na 40 sjednica, od ukupno 41 sjednice.

Proteklih šest mjeseci obilježile su i ostavke ministara. Tako je Asim Džambasović, ministra za boračka pitanja, podnio ostavku 8. aprila, a zamijenio ga je Faid Hećo. Zlatko Petrović ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša, te Nermin Pećanac su 25. aprila podnijeli ostavke, ali su one nešto kasnije povučene. Neopozivu funkciju na mjesto ministra obrazovanja, nauke i mlade Damir Marjanović podnio je 21. maja, ali njegov status još uvijek nije riješen.


Dževad Glinac (Foto: Radiosarajevo.ba)

"Pred Vladom i Skupštinom KS je niz krupnih izazova. Potrebno je stabilizovati skupštinsku većinu i značajno podići efikasnost i Vlade i Skupštine, konačno početi rješavati nagomilane probleme u komunalnoj privredi, racionalizovati energiju koja se troši na kadrovska rješenja i međustranačke okršaje, te osigurati poboljšanje ekonomskog i socijalnog statusa građana Kantona Sarajevo", rekao je na kraju izlaganja Dževad Glinac, projekt koordinator CCI.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije