Škola medijske etike: Studenti uče o profesionalnom izvještavanju

Radiosarajevo.ba
Škola medijske etike: Studenti uče o profesionalnom izvještavanju

Vijeće za štampu u BiH organizuje od 16. do 23. novembra u Konjicu VIII Školu medijske etike za studente novinarstva iz Bosne i Hercegovine.

Škola medijske etike Vijeća za štampu u BiH ove godine okupila je 47 studenata novinarstva s univerziteta/sveučilišta iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Mostara, Tuzle i Banjaluke.

Đenan Ćosović, student treće godine komunikologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kaže da mu je ovo prvi put da učestvuje na Školi, te za Radiosarajevo.ba kaže: „Dobro je što predavači imaju dosta iskustva i mogu nas naučiti pozitivnim i negativnim stranama profesije. Sviđa mi se što upoznajemo različite ljude, studente iz bh. gradova.“

I ove godine polaznicima Škole će znanje i bogato profesionalno iskustvo dijeliti istaknuti predavači, između ostalih, vlasnik i glavni i odgovorni urednik magazina Start BiH i predsjednik Upravnog odbora Vijeća za štampu u BiH Dario Novalić, prvi sekretar za kulturu, štampu i protokol Ambasade SR Njemačke u BiH Jens Vagner, USAID - SGIP konsultant Peter Vanhoute iz Belgije, šef Katedre za novinarstvo Filozofskog fakulteta u Tuzli i član Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH Enes Osmančević, te zamjenik glavne i odgovorne urednice Balkanske istraživačke mreže (BIRN) BiH Denis Džidić, saopšteno je iz Vijeća za štampu u BiH.

Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu BiH, ističe da su praktične vježbe u kojima studenti imaju priliku vidjeti prave žalbe i na taj način prepoznati razlike između profesionalnog i neprofesionalnog teksta.

„Odlična je grupa, izvanredne diskusije pokreću, puni su provokativnih pitanja, kakvi budući novinari i trebaju biti“ rekla je Zurovac za Radiosarajevo.ba.

Vijeće za štampu u BiH do sada je realizovalo sedam Škola medijske etike, u kojima je obrazovanje o samoregulaciji medija i medijskog etici steklo 236 studenta novinarstva iz BiH.

Škola medijske etike studentima žurnalistike pruža mogućnost sticanja dodatnih znanja o principima medijske samoregulacije i regulacije, Kodeksu za štampu i online medije BiH, medijskoj legislativi, evropskoj praksi i standardima slobodnog i profesionalnog medijskog izvještavanja.

U prošloj godini u program je uključena specijalistička radionica "Izvještavanje o marginalizovanim grupama i osobama sa invaliditetom", a ove godine u programu nastave je i specijalistička radionica "Izvještavanje iz parlamenta", predavanje "Govor mržnje u medijima i posljedice", "Lokalni mediji i interes javnosti" i "Etika izvještavanja iz sudova".

Veliki doprinos realizaciji Škola dali su istaknuti predavači iz BiH, regiona i Evrope, te članovi Alijanse nezavisnih Vijeća za štampu Evrope - AIPCE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije