Sjećate li se ratnog filmskog festivala u Sarajevu? Podijelite sjećanja s autorima filma

Radiosarajevo.ba
Sjećate li se ratnog filmskog festivala u Sarajevu? Podijelite sjećanja s autorima filma

„Poslije kraja svijeta“  bio je naziv filmskog festivala koji se u jeku rata održao u opkoljenom gradu. 

Ratne 1993. od 23.oktobra do 3. novembra, građani Sarajeva imali su priliku gledati filmove za odrasle i djecu, te na taj način, makar u mašti, otići iz ratnog užasa. 

Festival je dobio naziv po poznatom filmu „Until the End of the World“  koji je 1991 snimljen u režiji Wima Wendersa. Naravno, ovaj film bio je jedan od prikazanih prilikom ratnog filmskog festivala. 

Srđan Šarenac je mladi i nagrađivani bh. redatelj koji je u to vrijeme bio dijete.

Intrigantna i nadrealna tema ratnog festivala u opkoljenom gradu spojila je Šarenca u ulozi producenta i redateljicu iz New Yorka Anne Barliant u novom projektu – dokumentarcu koji istražuje ovaj već pomalo zaboravljeni događaj. 

U svom razgovoru za Radiosarajevo.ba, Šarenac kaže kako ih u nastanku dokumentarca posebno  zanimaju sjećanja Sarajlija koji su u to vrijeme bili publika na dječijim filmovima. 

„Pričali su mi kako su projekcije bile u Kinu Imperijal, a da je po dvoje-troje djece sjedilo u jednoj fotelji i uživalo u filmovima. Pozivamo sve građane koji se sjećaju ovih trenutaka da svoje uspomene podijele s nama“, kaže Šarenac. 

Srđan Šarenac je 2011. dobio godišnju nagradu Udruženja filmskih radnika BiH 'Ivica Matić', za svoj dokumentarac Selo bez žena.   

Neke scene dokumentarca koji nosi isti naziv kao i tadašnji festival, 'Poslije karaja svijeta' već su snimljene. U njima se pojavljuju tadašnji direktor prvog filmskog festivala Haris Pašović, Ismet Nuno Arnautalić, Lejla Pašović-Mustafić, Kasim Džajić, Srđan Vuletić i mnogi drugi poznati umjetnici koji su stvorali i doržavali filmsku kulturu u opkoljenom gradu. 

Kuća Novi film i producent Srđan Šarenac potpisuju produkciju, dok autorsku ekipu čine Vanja Ban, direktor fotografije i tonski snimatelji Predrag Đorda

Ukoliko se sjećate ovog festivala i željeli biste kontaktirati autore filma, javite se na kontakt  adresu portala Radiosarajevo.ba

Planirano je da se u filmu pojave i svjetski poznati umjetnici Jeremy Irons, Vanessa Redgrave, Wim Wenders, Annie Liebowitz i mnogi drugi

Zanimjliva je priča o plakatu za ratni festival: Nastao je na osnovu fotografije koju je poklonila Annie Liebovitz, a Susan Sontag je na svojim leđima plakate donijela u opkoljeno Sarajevo. Jeremy Irons i Vanessa Radgrave tada su trebali doći u Sarajevo, ali su zadržani na vojnom aerodromu u Anconi. 

"Kada su Harisa Pašovića tada pitali zašto vi usred rata održavate filmski festival, on je odgovorio pitanjem - zašto se dešava rat u vrijeme filmskog festivala. Anne, koja važi za jednu od najboljih američkih montažera, je prošle godine boravila u Sarajevu. Tada je saznala ovu priču i poželjela da je snimi", kaže nam Šarenac.  

"U to vrijeme ljudi su radili najbolje što su mogli u najtežim uslovima. Nuno Arnautalić nam je pričao kako im je dnevna plata bila jedan sendvič. Snimajući tri dana u Sarajevu, bili smo i u nekadašnjem kinu Romanija, poslije Imperijal, koje je danas napušteno. Stara kina su u ovom gradu izgubljena... Ako ništa, mi ćemo ovim filmom ljudima osvježiti pamćenje na vrijeme kada je kultura bila veoma važna, a uslovi bili mnogo gori", kaže naš sugovornik.  

Prvi film koji je otvorio festival 'Poslije kraja svijeta' bio je dokumentarac Voda Mirze Idrizovića, koji prikazuje autorovu potragu za vodom u opkoljenom gradu.  

"Ovaj festival bio je jedinstven i nije doživio kontinuitet. Naredne 1994. nije održan, a u miru je nastao Sarajevo film festival koji nije imao neku vezu sa ovim ratnim", pojašnjava Srđan Šarenac. 

Nada se da će dokumentarac o ratnom filmskom festivalu u Sarajevu biti gotov do narednog ljeta.    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije