Sattler poručio i vlastima: Zagađenost zraka tiče se života i smrti

1
Radiosarajevo.ba
Sattler poručio i vlastima: Zagađenost zraka tiče se života i smrti
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Konferencija o okolišu

"Živi zdravo, diši čisto" naziv je konferencije o okolišu održane danas u Sarajevu u organizaciji Ureda za EU u BiH, Vijeća za regionalnu saradnju i Ambasade Švedske u BiH.

Predstavljen je takozvani Zeleni plan Evropske unije čiji je jedan od ciljeva dekarbonizacija do 2050. godine, odnosno da do 2050. godine Evropa bude prvi kontinent na svijetu koji neće proizvoditi više CO2 nego što se može apsorbovati. 

Istaknuto je da je njegova realizacija moguća, ali i da neće biti laka.

"Ovi napori bi bili uzalud bez zemalja iz regiona, čiji je BiH dio. Imamo ekonomski investicijski plan od 9 milijardi eura. Značajan dio je za unapređenje ovog dijela, čišće izvore energije, ozelenjavanje ekonomije generalno", istakao je Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

On je naglasio da zagađenost zraka ima i ozbiljne posljedice. Podsjetio je da je jedna studija, rađena prošle godine, pokazala da zbog zagađenosti zraka u BiH godišnje bude oko 3.300 preuranjenih smrti. To, dodao je, znači da svaki dan u BiH deset ljudi preuranjeno umre zbog zagađenog zraka.

"Konferencija u Sarajevu je došla u ovom trenutku jer se već sada u gradovima širom BiH, u Tuzli, Zenici, Sarajevu, ujutro osjeti miris sumpora, uglja. Počela je zimska, grijna sezona. Ja sam ovdje razvio naviku da ujutro na mobitelu pogledam aplikaciju kvalitete zraka, da vidim kakva je situacija. I jutros je bilo toplo, bez smoga, ali indeks čestica je bio 155, što je tri puta više od dozvoljenog maksimuma u EU", kazao je Sattler. 

Konferencija o okolišu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Konferencija o okolišu

On je ukazao da je ovo pravi trenutak da BiH ispuni obećano, te da je potreban nacionalni zajednički napor, kako građana, tako i svih nivoa vlasti. 

"Vidjeli smo u drugim zemljama da je promjena moguća, ali za to treba pravi fokus, dugoročni planovi. Vlasti se trebaju angažovati jer građani žele disati čist zrak", dodao je Sattler.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, priznao je da je zagađenost zraka problem preko kojeg se olako prelazi u BiH, te da se mora zajedno raditi i to zbog građana, naše djece, a ne Sattlera.

Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma FBiH, kazala je da je BiH spremna prihvatiti sve obaveze iz Zelenog plana. Ukazala je i da je, kada je u pitanju FBiH, najveći kočničar Parlament Federacije BiH gdje se od dvije do osam godina usvajaju važni zakoni poput onog o okolišu.

Faruk Kapidžić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, zahvalio se na podršci u provođenju zaštite vjetrokoridora. 

"Očekujem da ćemo za dvije do pet godina, ovakvim putem, početi osjećati rezultat ovoga. Potrebna nam je pomoć EU u svakom, pa i finanisjkom smislu", dodao je Kapidžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije