Sarajevo: Dodijeljene nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo

2
Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Dodijeljene nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Johann Sattler uručio nagradu Semiri Degirmendžić

Nagrade Evropske unije za najbolje istraživačke priče koje su objavljene u 2020. godini u Bosni i Hercegovini dodijeljene su novinarima i novinarkama iz BiH.

Ceremoniju uručenja nagrada organizirala je Balkanska istraživačka mreža BIRN u svom novootvorenom prostoru "Reporterska kuća" u Sarajevu.

Prvu nagradu za najbolju istraživačku priču u 2020. godini, osvojila je novinarka Semira Degirmendžić sa istraživanjem “Poljoprivredno gazdinstvo dobilo posao od 10,5 miliona maraca za nabavku respiratora”, koje je prošle godine odjeknulo u javnosti. Degirmendžić je, nakon sveobuhvatnog istraživanja, otkrila kako dobavljač nema potrebne dozvolu Agencije za lijekove za uvoz pomenutih respiratora iz Kine. U ovu aferu su, pored Fikreta Hodžića, vlasnika firme “Srebrna Malina” koja se u ovom slučaju pojavljuje kao dobavljač, bili upleteni i premijer Fadil Novalić, te šefa kriznog štaba Fahrudin Solak, koji su uhapšeni.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Mubarek Asani i Nino Bilajac, novinari Centra za istraživačko novinarstvo, su odnijeli drugu nagradu za priču o mreži trgovaca glasovima u Brčko distriktu. Novinari CINa razotkrili mrežu trgovaca glasovima je istraživanje koje su novinari proveli u suradnji sa Policijom I Tužilaštvom, te se infiltrirali među organizatore kao posrednici između prodavača glasova I lokalnog političara kojem su ti glasovi trebali donijeti pobjedu, zbog čega su i lokalni političar, kao i prodavač uhapšeni. Ovo istraživanje je rezultiralo dodatnim hapšenjem čak osam osoba, tri skupštinska zastupnika i pet posrednika.

Naposlijetku, treća nagrada je dodijeljena Džani Brkanić, novinarki BIRN BiH, za priču o lažnim humanitarnim organizacijama koje su varale građane i skupljale donacije za izgradnju bunara u Afričkim zemljama. Relevantnost istraživačke priče “Iz BiH u Afriku: Milionski projekat gradnje bunara bez udruženja i izvještaja” ogleda se u otkrivanju zloupotrebe humanitarnih sredstava, netransparentnosti prikupljanja i trošenja istih u iznosu višem od četiri miliona konvertibilnih maraka.

Upravo nedostatak adekvatnih kontrola nad ovakvim humanitarnim akcijama i udruženjima jedna je od preporuka Moneyvala prema BiH, zbog čega je ovo istraživanje iznimno pravovremeno u kontekstu BiH. Istraživanje je dovelo do prekidanja ovakvih projekata, zatvaranja naloga na društvenim mrežama preko kojih su se prikupljala sredstva, kao priznanja glavnih aktera da su dokazi o gradnji bunara u afričkim zemljama fotošopirani.

U obrazloženju ovogodišnjeg žirija u sastavu: Zlatan Musić, Davor Glavaš i Slavoljub Šćekić, navodi se da sve tri priče od krucijalnog značaja za bh. javnost. Žiri je posebno istakao hrabrost novinara i novinarki, te njihovu posvećenost temama koja se ogleda u samom načinu istraživanja, te prezentacije sa mnoštvom detalja i podataka. Sve tri istraživanja su društveno odgovorna i ukazuju na mnoge nepravilnosti, koje vlast ne samo da zanemarije, nego u kojima i učestvuje.

Na samoj ceremoniji su govorili Šef delegacije Evropske Unije u Bosni i Hercegovini, Johann Sattler, regionalna direktorka Balkanske istraživačke mreže novinara, Marija Ristić, te predsjedavajući žirija, Zlatan Musić.

Fokus dodjele EU nagrade za istraživačko novinarstvo je slavljenje i promovisanje izvanrednog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj, kao i pobošanje vidljivosti istraživačkog novinarstva među čitalačkom publikom u ovim zemljama.

Nagrade su dodijeljenje u prostoru Reporters' House, koji će biti BIRN-ov regionalni muzej posvećen novinarima/kama i medijima tokom ratova dvedesetih u bivšoj Jugoslaviji, a također će biti i mjesto susreta i učenja za sve novinarke/ke.

EU nagrada za istraživačko novinarsvo se dodijeljuje u sklopu projekta, koji finansira EU „Podizanje kvaliteta vijesti i nezavisnog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj“, u 2019, 2020, i 2021. godini u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj. Nagrade se dodjeljuju za istraživačke priče objavljene između 2018 i 2020. godine. Ukupno će biti dodjeljeno 63 nagrade u periodu od tri godine.
Nagrade u Bosni i Hercegovini koordiniše Balkanska Istraživačka Regionalna Mreža, BIRN Hub, koji, takođe vodi i regionalni konzorcijum.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije