Rušenje balona i umiranje ledenih sportova u BiH

Radiosarajevo.ba
Rušenje balona i umiranje ledenih sportova u BiH
/ Ovako je bilo noć prije rušenja; Arhiv BHHL

Nedavno rušenje 'Ledenog balona' kraj Zetre usljed snježne nepogode, otvorilo je niz pitanja o stanju zimskih sportskih borilišta u glavnom gradu BiH. 

Podsjetimo,  usljed težine snijega, u noći sa petka na subotu Ledeni balon kraj Zetre je pukao, prouzročivši veliku materijalnu štetu, a srećom ne i ljudske žrtve. 

"Uslijed velike količine snijega doslo je do oštećenja balona u Zetri.
S toga se otkazuju svi predviđeni događaji. Ledena ploha će biti puštena u funkciju nakon saniranja štete"
, glasi šturo saopćenje iz KJP ZOI 84.

Iz ovog saopćenja nije moguće iščitati i sljedeće činjenice: 

- Balon se doslovno raspukao na nekoliko dijelova i neupotrebljiv je, svjedoče očevici. 
- Da se to desilo nekoliko sati ranije ili narednog dana, danas bismo oplakivali ljudske žrtve.
- Ledena ploha, i kada se pusti u funkciju, ovisit će o vremenskim uvjetima jer će djelovati na otvorenom.

Ovo podrazumijeva i da će  klubovi ledenih sportova u gradu ostati uskraćeni za minimum uvjeta za treniranje, koji su i ranije bili na granici nemogućeg. Da bi apsurd bio veći, u danu rušenja balona bh. brzoklizač Edin Branković plasirao među petnaest najboljih u disciplini 1500m na svjetskom kupu u Moskvi. Istoga dana u balonu se trebao održati Međunarodni turnir u hokeju na ledu za djecu do 8 i 10 godina, a već naredni vikend bilo je najavljeno Međunarodno takmičenje u umjetničkom klizanju u organizaciji klizačkog kluba Olimp. 

Još jedna uzaludna godišnjica 14. ZOI
Ova nesreća otvorila je niz pitanja koja se tiču odnosa vlasti i nadležnih institucija prema zimskim sportovima u 'Olimpjskom Sarajevu'. 

I ovoga februara, kao i mnogih godina do sada, na desetine hiljada KM odvojene su iz javnih budžeta kako bi se svečanim akademijama evocirale uspomene na 14. zimske Olimpijske igre održane u Sarajevu 1984. Do sada smo toliko godina evocirali uspomene, svaki put sa po stotinjak hiljada KM, da je za te pare do danas mogla biti izgrađenja velika moderna arena.

Upravo zahvaljujući uspomeni na Olimpijadu, poslije rata je potpisan i Ugovor o rekonstruciji Zetre, između Međunarodnog Olimpijskog komiteta, Olimpijskog komiteta BiH i Kantona Sarejevo. Tada je za obnovu Zetre  izdvojen veliki novac, a u ugovoru između ostalog piše da će dvorana Zetra biti namijenjena sportistima Sarajeva i BiH, i to pod najpovoljnijim uslovima.  Nikakvi Torabiji, koncerti, sajmovi, samo sportski događaji. Za to je MOK izdvojio oko 17 miliona dolara. 

Za mandata direktora ZOI '84 Džemala Bisića ledena ploha se tokom sezone nalazila unutar dvorane Zetra. Dolaskom novog direktora Nedžada Ajnadžića, ledena ploha je izmještena pored dvorane ispod 'balona'.

Svake godine sportski radnici napominju da je balon nesiguran, da je iz njega evakuacija gotovo nemoguća, da se na terminima rekreacije u njemu nalazi i po šesto klizača, od kojih svi ulaze i izlaze na jedna "leptir" vrata. Strah nas je i pomisliti šta bi se desilo da se pad balona desio dok je u njemu bilo klizača - Sarajevo bi danas žalilo za žrtvama jedne nesposobne upravljačke garniture. Donedavni direktor ZOI84 svojim izmiještanjem klizačkih sportova u privremeni objekat konstantno je dovodio u pitanje živote (u većini slučajeva) mladih ljudi, klizača, zaljubljenika u led.  Nagrađen je ministarskom foteljom u boračkom ministarstvu.

Šta dalje?
Pod ovakvim oštećenjima balon se zadugo ne može staviti u funkciju. Jedino, što je u narednom periodu moguće je da se uništeni balon skloni, a klizačka ploha ostavi pod otvorenim nebom.

Gubitak za ledene sportove je veće ogroman. Prestaju treninzi, odgađaju se takmičenja, stotine zaljubljenika u ledne sportove polako će odustajati i svoje interese pronalaziti  u nekim drugim sportovima, i tako je još jedna generacija klizača izgubljena ...

Ledena dvorana Skenderija
Sarajevo je tokom osamdesetih je imalo tri zatvorena klizališta sa kompletnom infrastrukturom . Bile su to:
- Velika dvorana  Skenderija (današnja dvorana MIrza Delibašić, u kojoj su u međuvremena uništena i zastarjela postrojenja).
- Ledena dvorana Skenderija - odavno data na korištenje sportovima na parketu, iako sa minimalnom investicijom može za mjesec dana vratiti u funkicju.
- Dvorana Zetra

Trenutno ni jedan od ovih objekata nije u funkciji, a oni koji žele da kližu mogu to raditi na komercijalnim malim plohama ispred tržnih centara, ili otići u druge gradove BiH u kojima postoje otvorena klizališta. 

Plaćeni ste!
Novo rukovodstvo ZOI '84 sa direktorom Salkom Hasanefendićem je ove godine pokazalao na Bjelašnici da je moguće oživjeti sportske terene i osposobiti ih za rekreaciju, aktivni sport i takmičenja u alpskom skijanju. 

Nakon višegodišnjih obećanja očekujemo sličnu strategiju i za klizačke sportove. 

Od ministra sporta KS Ivice Šarića, kao i svih članova komisija za mlade i sport na nivou Kantona očekujemo da se javno oglase po pitanju ove nesreće i prezentiraju svoje strategije za očuvanje 'Olimpijskog duha'. Plaćeni ste za to!

Vezano: 
 Happy Hockey Day: U inat snijegu i minusima

 Srušio se balon u Zetri

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije