Rikardo Druškić i Muhamed Baručija oslikali Mural inkluzije u Cazinu

Radiosarajevo.ba
Rikardo Druškić i Muhamed Baručija oslikali Mural inkluzije u Cazinu
Cesta koja vodi ka radosti, ljubavi i drugarstvu otvorena je za sve. Nema tog djeteta koje nema pravo krenuti cestom sreće i postati dio zajednice u kojoj različitost predstavlja bogatstvo a ne razlog za podjelu.

U bojama sunca, prirode i igre, ovu poruku šalje Mural inkluzije, koji od danas predstavlja jednu od znamenitosti grada Cazina.

Međunarodno priznati mladi umjetnik Rikardo Druškić i bh. street-art i grafiti umjetnik Muhamed Baručija oslikali su mural u sklopu kampanje Svi smo mi djeca (#MiDjeca), s ciljem podizanja svijesti o važnosti uključivanja djece s poteškoćama u obrazovanje i društvenu zajednicu. U stvaranju ovog jedinstvenog umjetničkog djela na lokaciji Sportskog centra Alinac, umjetnicima su se pridružila djeca s poteškoćama u razvoju iz cazinskog Centra za razvoj inkluzivnih praksi (CRIP), te učenici osnovne škole Cazin II.

Sva djeca zaslužuju sretno djetinjstvo. Biti uključen u društvo ne bi trebala biti samo puka fraza, već nešto što se podrazumijeva svugdje i za svako dijete, svaku osobu. Uvjeren sam da svaki pojedinac ima nešto po čemu je poseban i čime može doprinijeti zajednici i zato sam podržao ovu akciju“, izjavio je povodom otvaranja Murala inkluzije Rikardo Druškić.

„Skloni smo govoriti o toleranciji kao dobroj osobini ljudi u BiH, a istovremeno ne vidimo da je društvo često zatvoreno za one koji su po nečemu drugačiji. Svako dijete, svi mi, trebamo imati jednak pristup svim segmentima društvenog života. To nisu samo ljudska prava, to je naša obaveza, kao društva“, poručio je umjetnik Muhamed Baručija.

Mural inkluzije u Cazinu drugi je ove vrste, nakon što je u septembru mural na temu inkluzije otvoren u Bihaću, takođe u sklopu kampanje #MiDjeca koju provodi organizacija Save the Children u Bosni i Hercegovini.

Među najuspješnijim praksama inkluzije u BiH su primjeri iz Unsko-sanskog kantona. Uz podršku Save the Children i učešće kantonalnih i lokalnih institucija vlasti, već godinu dana u Cazinu i Bihaću djeluju Centri za razvoj inkluzivnih praksi – CRIP-ovi. U ovim centrima djeca s poteškoćama u razvoju dobijaju stručnu i sistemsku podršku za uključivanje u redovno školovanje.

„Obzirom da Centar za razvoj inkluzivnih praksi pruža podršku djeci s poteškoćama u razvoju, korisnici su uključeni u sve aktivnosti Centra, pa tako i u oslikavanje murala. Cilj je prevazilaženje predrasuda kod roditelja djece tipičnoga razvoja prema djeci s poteškoćama. Htjeli smo pokazati da svi članovi uže i šire zajednice mogu podjednako doprinijeti razvoju te zajednice,“ istakla je koordinatorica Centra Elvira Ogrešević.

„U proteklih godinu dana Centri za razvoj inkluzivnih praksi su pokazali svoju vrijednost u sistemskoj podršci uključivanju djece s poteškoćama u redovno obrazovanje. Ono što ovom kampanjom i samim današnjim dešavanjem želimo napraviti jeste korak u smjeru razbijanja fame o inkluziji kao o nekom teškom i komplikovanom procesu, pokazati da se radi o ostvarivanju prava koje svako dijete treba da uživa, zasnovano na njegovim ili njenim mogućnostima“, izjavio je voditelj programa obrazovanja u Save the Children Denis Šiljak.

 

O autorima:

Rikardo Druškić (rođ. 1990), je međunarodno priznati likovni umjetnik koji je izlagao u BiH, ali i diljem svijeta (New York, Miami, Los Angeles, Taiwan) te nagrađivan na značajnim međunarodnim natjecanjima savremene umjetnosti. Nakon oslikavanja Murala inkluzije u Cazinu, očekuje ga samostalna izložba u Berlinu.

Muhamed Baručija (rođ. 1985) na sjajan način spaja pejzažnu arhitekturu i umjetnost grafita. Živi i radi u Sarajevu, a njegovi radovi mogu se vidjeti i na ulicama Roterdama, Kopenhagena, Beograda, Praga, Frankfurta, Zagreba, Ljubljane i Beča.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije