Riječ stručnjaka: Savjeti za zdravo starenje

Radiosarajevo.ba
Riječ stručnjaka: Savjeti za zdravo starenje

U BiH broj starijih osoba se povećava, dok je natalitet u padu, što rezultira demografskim starenjem društva. Najčešći problemi starih osoba su ekonomska zavisnost, socijalna izolacija, ovisnost o drugim osoba, zdravstveni problemi, gubitak bliskih osoba, osjećaj beznadežnosti i bespomoćnosti, strahovi... O zdravom starenju zaFenu govore stručnjaci iz te oblasti.

Razgovarala: Alma Zukanović

"Cilj zdravog starenja jest usporiti starenje na način da se organizam što manje iscrpljuje u bazalnom metabolizmu, odnosno tokom dnevnih aktivnosti", kazao je dr. Edin Buljugić iz Medicinskog centra za fizikalnu terapiju, sportsku prevenciju i rehabilitaciju.

Savjetuje pravilnu ishranu, redovnu liječničku kontrolu, redovnu medikamentoznu terapiju, pravilnu fizičku aktivnost, provoditi vrijeme u krugu dragih ljudi i u prirodi, baviti se društvenim aktivnostima te što manje vremena provoditi između "četiri zida“ i u samoći.

Kretanje poboljšava zdravlje i raspoloženje

"U radu sa starijim osobama primijetio sam da ukoliko se pridržavaju ovih savjeta, njihov kardiovaskularni rizik se smanjio kroz niži krvni pritisak, došlo je do poboljšanja lipidnog statusa, odnosno masnoće, poboljšana je i tolerancija glukoze, smanjena tjelesna težina te poboljšana mobilnost", naglasio je.

Dodaje da je također poboljšano psihičko stanje i raspoloženje, smanjeni su simptomi depresije, razvijeno je veće samopouzdanje i osjećaj sopstvene kontrole, odnosno samostalnosti što predstavlja vrlo bitan faktor u tom periodu života.

"Imunološki sistem je vrlo važan dio za pravilno funkcionisanje organizma u cjelosti te predstavlja uslov bez koga se ne može. Nakon tri mjeseca kontinuiranog i individualno programiranog vježbanja, nivo imunoglobulina, odnosno antitijela odgovornog za kasni serumski imunitet se povećava", kazao je dr. Buljugić koji je napisao knjigu o osteoporozi u kojoj su na jednostavan način predstavljene mjere i postupci dijagnostike, terapije, suplementacije i vježbanja za osobe koje se nalaze u osteoriziku ili im je osteoporoza zvanično dijagnosticirana.

U knjizi  su i preporuke iz svakodnevnog života za pravilnu ishranu, vježbanje te druge postupke radi smanjenja posljedica ove bolesti koja se zove "tihi kradljivac kostiju".

"Veliki broj oboljenja kod starijih osoba se može usporiti fizičkom aktivnošću i pravilnom prehranom", kazao je Buljugić i naglašava važnost šetnje do dva puta dnevno te unos dosta kalcija.

Na kraju razgovora  kaže da društvo ne smije zaboraviti starije osobe jer će svi jednoga dana, ako budu sretni, ostarjeti.

Psihologinja u Gerontološkom centru Sarajevo Adela Bahto  u razgovoru za Fenu naglašava da su dobro fizičko zdravlje i sačuvana fizička snaga jako važni za zdravo starenje te da stalna fizička aktivnost starijih osoba unapređuje zdravlje i funkcionalnu sposobnost i u dubokoj starosti od 85 i više godina. Fizička neaktivnost starijih osoba rizični je faktor nastanka bolesnog starenja.

"Zdravo starenje je umjetnost povećanja broja zdravih godina te pomaže u razvoju i održavanju optimalnog fizičkog, psihičkog i društvenog blagostanja u starijih  osoba. Čak i ako su prisutna hronična zdravstvena stanja poput dijabetesa, bolesti srca, artritisa, još možete poboljšati svoje zdravlje", savjetuje Bahto.

Sačuvati pamćenje i kognitivno zdravlje

Dodaje da su pamćenje i ostale kognitivne funkcije neophodne za očuvanje samostalnosti u starosti.

"Najbolje što sami možemo učiniti da bismo sačuvali svoje pamćenje i kognitivno zdravlje jest biti svjesni i razumjeti sve faktore koji negativno utiču na fizičko i kognitivno zdravlje tokom starenja te aktivno pokušati smanjiti njihove učinke. Pušenje, loša i neredovna ishrana, alkoholizam i stres u znatnoj mjeri podstiču nastanak hroničnih bolesti", naglašava Bahto.

Rezultati istraživanja provedenog u KJU Gerontološki centar Sarajevo o Psihosocijalnoj prilagodbi korisnika gerontološkog centra Sarajevo su pokazali da su žene anksioznije od muškaraca i da su stariji korisnici anksiozniji od mlađih, zatim, da su strahovi prisutniji kod korisnika koji su teže pokretni i nepokretni.

"Osim toga, ukupni simptomi su bili prisutniji kod korisnika nižeg socio-ekonomskog statusa i onih koji su duže institucionalizovani. Hronološka dob korisnika koji su institucionalizovani se povećava dužinom boravka u instituciji, a samim tim i broj simptoma uslijed pojave bolesti", kazala je Bahto.

Dodaje da su na ovaj način utvrdili koje su rizične kategorije najpodložnije simptomima u Centru te kako unaprijediti rad sa starijim osobama koje borave u instituciji.

"Radi prevencije simptoma trebalo bi se više fokusirati na rad sa starijim korisnicima, ženama, korisnicima slabije pokretljivosti te nižeg socio-ekonomskog statusa", naglasila je.

Usamljenost vodi ka depresiji

Javna ustanova Gerontološki centar Sarajevo pruža usluge za oko 344 korisnika na domskom smještaju i za oko 30 korisnika u kućnoj njezi.

Direktorica Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo Minela Ferić kazala je u razgovoru za Fenu da ovaj dnevni boravak ima 514 članova.

Prema istraživanjima koje su zaposlenici Centra vršili u saradnji s partnerima, došli su do zaključka da najveći problem ove populacije predstavlja usamljenost koja vodi ka depresiji.

"Druženje s osobama svojih godina u različitim aktivnostima uljepšava svakodnevnicu penzionera. To su preventivno korektivna gimnastika s fizioterapeutom, likovna radionica, pletenje, turski vez, muzička sekcija, sekcija sevdalija, biblioteka, rad na računaru, engleski jezik, društvene igre te kulinarska sekcija. U sklopu Centra je medicinsko savjetovalište, a također se organizuju i izleti", rekla je Ferić.

Kako kaže zdravo starenje podrazumijeva brigu o zdravlju i kvalitetno provođenje vremena.

"Mnogi od nas smatraju da je penzionersko doba kraj života. Mislim da je to jedini period kada se osobe mogu posvetiti sebi nakon što su u srednjim godinama preokupirane odgojem djece, poslom te ostalim obavezama", smatra Ferić.

Postavlja pitanje zašto, kada je radni vijek završen, djeca su otišla svojim putem, predstojeći period života ne iskoristiti na kvalitetan način, a starenje shvatiti kao novi početak života, kada se mogu otkriti talenti koji su korisni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije