Radiosarajevo.ba u posjeti Hitnoj pomoći: Upoznajte ljude u call centru na broju 124 (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Radiosarajevo.ba u posjeti Hitnoj pomoći: Upoznajte ljude u call centru na broju 124 (VIDEO)

Hitna medicinska pomoć Kantona Sarajevo od 1980. godine, preseljenjem u novi, savremeni objekat, svakodnevno je na usluzi građanima KS-a. Inače, kao samostalna jedinica u okviru Doma zdravlja, Hitna pomoć postoji od 1960. godine, ali je tada pretežno bila organizirana kao služba kućnih intervencija i liječenja, te ambulantnog tretmana.

Priredili: Amina Bijelonja i Faruk Zametica, Radiosarajevo.ba

Danas je ova zdravstvena institucija organizacija koja provodi tretman urgentnog bolesnika (naglo oboljelog ili povrijedenog) u prehospitalnoj fazi njegovog zbrinjavanja. Ordinira na teritoriji devet općina Kantona Sarajevo, površine oko 1274 km2 s približno 434. 000 stanovnika.

Ova Javna ustanova pomoć pruža 24 sata što uključuje hitnu medicinsku intervenciju na mjestu nesreće, u toku transporta, te u ustanovi i udaljenim punktovima Hitne pomoći.

Jedan od segmenata ove zdravstvene institucije, koji zahtijeva najveću dozu koncentracije jeste call centar. Preko jedinstvenog, opće poznatog telefonskog broja (124) primaju se pozivi za hitnu medicinsku intervenciju na mjestu događaja.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba boravila je za vrijeme noćne dežure u call centru Hitne pomoći, kada je, uobičajeno bilo mnogo posla i poziva.

"Svi pacijenti koji se u toku 24 sata obrate u Hitnu pomoć Sarajevo, bilo da su samostalno došli, bilo da su ih dovezli hitni medicinski timovi s terena, dobijaju prehospitalni tretman u odgovarajućim službama medicinskog sektora, a zatim se upućuju kući (definitivni tretman) ili u Univerzitetski klinički centar Sarajevo", kazala je za naš portal dežurna doktorica Aida Gavranović.

"U call centru u jednoj smjeni radi jedan ljekar i dva medicinska tehničara. Da bi se obavljao ovaj, nimalo jednostavan posao, iskustvo na terenu treba biti oko pet godina, stoga je ovo možda i najodgovorniji dio. Ljudi koji rade ovdje jednim dijelom su na mjestu nesreće, dok ih pacijent poziva, oni potom ocijenjuju treba li slati terenska vozila, a često puta se desi da unesrećenom savjetima pomognu i preko telefona", naglasila je dr. Gavranović.

Call centar Hitne pomoći KS-a (124) broji 11 telefona, koji su prilikom naše posjete, neprestano zvonili. Ono što je napredovalo tehnologijski jeste i lociranje pacijenata, tačnije u svakom momentu se zna tačna lokacija pozivaoca broja 124.

Doktorica je u razgovoru s našom ekipom kazala da uvijek ima specifičnih i neobičnih poziva, što je karakteristično za taj vid posla, ali zbog pacijenata i službe građanima, nije željela otkrivati više informacija.

U video prilogu pogledajte kako izgleda jedna noć u Hitnoj pomoći KS-a, te na koji način osoblje pokušava što adekvatnije zbrinuti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije