Psihologinja Elma Omersoftić za Radiosarajevo.ba: Učenici trebaju birati posao u kojem će uživati

Radiosarajevo.ba
Psihologinja Elma Omersoftić za Radiosarajevo.ba: Učenici trebaju birati posao u kojem će uživati

Mladi ljudi se baš u ovom periodu svake godine odlučuju za svoju profesionalnu karijeru - bilo da koračaju srednjoškolskim ili akademskim stazama. Učenike u posljednjih nekoliko godina, kada je u pitanju trenutna situacija u Bosni i Hercegovini, najviše zanima da li će od svog poziva ili zanimanja imati koristi - u finansijskom smislu.

Njihova profesionalna orijentacija je najbitnija i ključ je uspjeha, smatra psihologinja Elma Omersoftić, koja za Radiosarajevo.ba govori o fenomenu biranja srednje škole ili adekvatne akademske ustanove.

S psihologinjom Elmom Omersoftić razgovarali smo i o odgojno-obrazovnim metodama koje školske ustanove pružaju učenicima u vezi s dilemom kako odabrati onu pravu.

"Profesionalna orijentacija učenika, odnosno njihovo praćenje i usmjeravanje ka izboru adekvatnog zanimanja jeste jedan od ključnih zadataka u odgojno-obrazovnom procesu", kaže psihologija.

Često se budući srednjoškolci ili studenti pitaju šta upisati, zbog čega i zašto je to najbolje za njih. O mnogih stvarima prilikom upisa treba voditi računa, a sve naravno u svrhu nadograđivanja i edukacije.

"Najpoželjnije zanimanje za učenike jeste ono za koje će oni prije svega iskazivati interesiranje i želju, zatim je važno da učenici imaju određene sposobnosti za to zanimanje (npr. verbalne sposobnosti za ugostiteljsko-turističku struku,  zadovoljavajući nivo pažnje, kao i psihičkog i fizičkog zdravlja za zdravstvenu struku, ili npr. opća tjelesna izdržljivost te dobra oštrina vida za građevinsku struku).

Neka djeca već u osnovnoj školi jasno znaju čime se žele baviti u odrasloj dobi, dok neki nemaju još uvijek predstavu o tome, a neki će upisati srednju školu prema željama i mišljenju roditelja", ističe Omersoftić.

Savjet nastavnika i pedagoga je važan

Prilikom upisa u naredni stadij svoje edukacije preporuka je da se učenici svakako posavjetuju sa školskim nastavnicima, psiholozima ili pedagozima.

"U školama nastavnici, razrednici, psiholozi i pedagozi mogu pomoći učenicima u odabiru svog budućeg zanimanja, odnosno poziva. Oni informiraju učenike o opisu poslova pojedinih struka, daju im povratnu informaciju o znanju iz određenog predmeta koje je bitno za određenu struku, upoznaju učenike i roditelje o važnosti ovog izbora, ispituju o vlastitim sklonostima, a psiholozi ih mogu i testirati kada su u pitanju određene sposobnosti ili osobine ličnosti."

Odaberite zanimanje u kojem ćete uživati

Često puta učenici su u nedoumici, pa osim nastavnika ili drugog stručnog osoblja, traže savjet više od roditelja ili prijatelja. Njihovo mišljenje, smatra psihologinja nije uvijek objektivno - treba izbjegavati pristrasnost. S obzirom na to da je zanimanje važan dio identiteta svake osobe, savjet učenicima bi bio da se na prvom mjestu odluče za zanimanje u kojem bi uživali radeći ga. Roditeljima je savjet da slušaju djetetove potrebe, te da po svaku cijenu ne nameću svoje želje i stavove djetetu, jer trebaju biti svjesni da ukoliko radimo posao koji ne volimo ili za koji nismo kompetentni, to može biti izvor nezadovoljstva u životu jedne osobe, jednako kao i nezaposlenost.

"Ono što također želim istaknuti jeste da kod učenika roditelji i nastavnici trebaju razvijati osobine snalaženja u različitim socijalnim situacijama, kroz širenje životnih iskustava i socijalnih kontakata. Treba biti svjestan da nije samo završena srednja škola i fakultet garant uspjeha i pronalaska zaposlenja, već i otvorenost, motiviranost za nova učenja, fleksibilnost, samopoštovanje, radne navike i odgovornosti. Ovo se može postići kroz uključivanje mladih u vannastavne aktivnosti kao što su školske sekcije, volontiranja, angažiranje u različitim projektima, učenje stranih jezika, pohađanje različitih kreativnih kurseva itd.

Savjet učenicima bi bio također i da izaberu alternativu, ukoliko zbog školskog uspjeha ne uspiju upisati željenu školu", govori na kraju razgovora psihologija Elma Omersoftić za Radiosarajevo.ba.

Biroi za zapošljavanje, čiji psiholozi uspješno sarađuju s osnovnim školama kroz educiranje učenika o suficitarnim i deficitarnim zanimanjima u gradu i državi, također daju relevantne savjete učenicima.

Većina srednjih škola i fakulteta na području cijele Bosne i Hercegovine tokom upisnih rokova za buduće generacije i naraštaje organizira dane otvorenih vrata, u čijem sklopu prezentira aktuelne planove i programe, te informira buduće učenike/studente o aktivnostima ustanove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije