Promjene vremena negativno utječu na mnoge: Ovo su savjeti doktorice za građane!

3
A. Čančar
Promjene vremena negativno utječu na mnoge: Ovo su savjeti doktorice za građane!
Foto: Pexels / Ilustracija

Proljeće je sinonim za učestale promjene vremena koje nerijetko uzrokuju zdravstvene tegobe osobama koje pate od nekih hroničnih bolesti, stoga je veoma važno pridržavati se uputa koje izdaju doktori.

Red sunca, red kiše i grmljavine, red vjetra epilog je gotovo svakog dana ovog proljeća, a sudeći prema vremenskim prognozama, ni juni ne obećava mnogo stabilnije vrijeme.

Ranije je za Radiosarajevo.ba bh. meteorolog Nedim Sladić izjavio kako ljeto 2023. godine izgledno neće biti vruće kao što je to bilo proteklih dana.

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

O zdravstvenim tegobama koje se javljaju kod građana, simptomima, savjetima i preporukama razgovarali smo sa doktoricom Zijadom Blažević.

Starije osobe su osjetljivije i podložnije obolijevanju usljed promjene vremena, naročito ako se radi o hroničnim obolijenjima.

"Sigurno da ovakve nepovoljni vremenski uvjeti utječu na pogoršanje zdravstvenog stanja hronično oboljelih, znači starije populacije gdje dolazi do pogoršanja anginoznih tegoba, dakle oni koji boluju od angine pektoris. Javljaju se i pacijenti sa tek otkrivenom anginom pektoris. Nema povećan broj sa povećanim moždanih i srčanim, to su uslovno rečeno normalni mjesečno prosjeci oboljenja.

Ja ne bih rekla da imamo povećan broj osoba sa srčanim i moždanim udarima, ali ono što je definitivno jeste da imamo građane sa pogoršanjem njhovog osnovnog stanja. To su hronične opstruktivne plućne bolesti usljed povećane vlage u zraku, njima dolazi do povećanja simptoma kašlja , osjećaja gušenja, otežanog disanja, upala pluća, sinusa, bronhitisa", ističe dr. Zijada Blažević.

Nedim Sladić za Radiosarajevo.ba: Kakvo nas vrijeme očekuje ovog ljeta?

Nedim Sladić za Radiosarajevo.ba: Kakvo nas vrijeme očekuje ovog ljeta?

Ovo doba godine nerijetko uzrokuje brojne zdravstvene probleme osobama koje imaju alergijske reakcije na polen i prašinu, pa tako se javljaju tegobe poput gušenja, kihanja, nadraženih sluznica i usne duplje, glavobolje, svrab očiju, malaksalost. No, izgleda da su svakodnevni pljuskovi doprinijeli da se smanji količina polena u vazduhu.

"Kiša spere svu pelud i polenov prah, pa je možda jedina pozitivna stvar ove kiše koja danima pada smanjen broj osoba sa alergijskim reakcijama uzrokovanih inhalacijom ili udisanjem alergena", dodaje dr. Blažević.

Prijelazno doba godine izazov je za sve osobe koje imaju narušen imunitet, stoga je jačanje imuniteta i prevencija jako važna. Unošenje što više vitamina, voća, povrća, izbjegavanje masne i brze hrane, san i manjak stresa bitni su faktori za zdravlje svakog pojedinca.

Savjet doktora: Kako prepoznati rane znakove demencije?

Savjet doktora: Kako prepoznati rane znakove demencije?

"Za pacijente koji imaju neko hronično oboljenje da uzimaju redovno svoju terapiju, potom da idu redovno na kontrole kod porodičnih ljekara, da obezbijede sebi dovoljno sna, da smanje stres koliko je to moguće, da uključe fizičku aktivnost onoliko koliko mogu na svježem zraku tj. planinama i da se pravilno hrane", zaključila je direktorica Zijada Blažević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije