Projekt koji će razoriti područje od Mostara do Jadrana

Radiosarajevo.ba
Projekt koji će razoriti područje od Mostara do Jadrana

Nevladina udruženja iz Stoca Forum mladih i "Obnova građanskoga povjerenja", u suradnji s Međunarodnim forumom Bosna, organizirali su jučer u Stocu javnu raspravu na temu "Opstanak Stoca i projekat Gornji horizonti".

Može li jug BiH preživjeti 'Gornje horizonte'?
'Ne damo našu Neretvu: Dole Gornji horizonti'

Policija potjerala aktiviste koji se bore za Neretvu

Dolina Neretve se pretvara u pustinju

WWF: potencijalna ekološka katastrofa u dolini Neretve

Uvodničari u raspravi bili su stručnjaci za pitanja krša i ekologije dr Dalibor Ballian, dr Ivo Lučić i Amir Variščić, a prezentaciju o značaju vode kao sastavnog elementa kulturnog dobra održali su  predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Svi govornici, uključujući predstavnike lokalne zajednice, bili su jednoglasni u ocjeni da projekt „Gornji horizonti“ trenutno predstavlja najveću prijetnju opstanku ne samo flore i faune na ugroženim područjima sliva rijeke Neretve, nego i ljudskih naseobina na ovim područjima, od Mostara do Jadrana.

Predstavljeni su brojni dokumenti i rezultati provedenih naučnih istraživanja koji potvrđuju iznimnu štetnost projekta po ekosustave južne BiH i Hrvatske. Naglašeno je da štetne efekte nije moguće sanirati ili anulirati nikakvim tehničkim intervencijama.

FBiH će tužiti RS?

Delegaciju Federalnog ministarstva turizma i okoliša, koju su predvodili zamjenik ministrice Mladen Rudež i Josip Dolušić, savjetnik, naglasili su da je ovaj organ dao negativno mišljenje o projektu „Gornji horizonti“, ali da ključni problem leži u pravnoj reguliranosti pitanja, gdje ovo ministarstvo ne može direktno uticati na realizaciju projekta, odnosno sprječavanje istog u susjednom entitetu. Iz ovog ministarstvanajavili su pokretanje sudskog postupka protiv odgovornih institucija iz druge teritorijalno-administrativne jedinice kao krajnje mjere koja ovoj instituciji stoji na raspolaganju. 

Uz dvestotinjak građana Stoca, skupu su prisustvovali ministar pravde FBiH Zoran Mikulić, ministar financija HNK Samir Hadžihusejnović te zastupnica u Parlamentu FBiH Selmu Jakupović. U velikom broju odazvali su se i predstavnici nevladinih udruženja i međunarodnih institucija, uključujući Zorana Mateljaka ispred WWF-a (Svjetski fond za zaštitu prirode), te predstavnike udruženja Zeleni Neretva, Eko Most i drugih. Domaćine je posebno obradovalo učešće brojne delegacije iz Republike Hrvatske, članova ekoloških udruženja Spasimo dolinu Neretve i „Lijepa Naša“. 


„Gornji horizonti“ su ocijenjeni kao izvjestan uzročnik najveće ekološke katastrofe u jugoistočnoj Evropi

Na skupu je osuđen postupak Vlade Hrvatske, koja je potpisivanjem sporazuma s predstavnicima RS iskazala zapanjujuću nebrigu i ignorantski odnos kako prema iznimno vrijednom i unikatnom ekosistemu ovog područja tako i prema stavu, mišljenju, ali i sudbini stanovništva nastanjenog na ovim projektom ugroženim područjima jugoistočne BiH i južne Hrvatske.

Žrtva za Dubrovnik

Veći broj govornika je iskazao stav da postupci Vlade Republike Hrvatske ukazuju na nepostojanje svijesti o dugoročnim interesima stanovništva. Praktično žrtvovanje krajnjeg juga Hrvatske – Opuzena, Metkovića i drugih mjesta – zbog osiguranja komfornog statusa Dubrovnika, “zlatne koke” hrvatskog turizma u elektro-energetskom sustavu je protumačeno kao kratkovidno i dugoročno štetno. 

Najavljeno je i buduće koordinirano djelovanje svih uključenih kako bi se poduzele sve mjere u svrhu obustavljanja realizacije „iracionalnog, moralno i praktično neodrživog, destruktivnog projekta 'Gornji horizonti'“, stoji u priopćenju organizatora ovoga skupa, prenijela je Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije