Profesorica Edina Bećirević o užasu Gaze: "Gdje je savjest čovječanstva?"

6
Radiosarajevo.ba
Profesorica Edina Bećirević o užasu Gaze: "Gdje je savjest čovječanstva?"
Foto: AA / Prizori iz Gaze, 11. novembar 2023.

'Svijet samo posmatra', 'Ovo je genocid', 'Da li je genocid?'

Na društvenim mrežama, aktivisti za ljudska prava i međunarodni pravnici sve češće postavljaju ova pitanja i pozivaju da se protiv izraelskih političkih i vojnih lidera podignu optužnice za genocid pred Međunarodnim krivičnim sudom.

Razloga je mnogo, upozoravaju eksperti u ovoj oblasti.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Za nešto više od mjesec dana u izraelskim vojnim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno više od 11.100 ljudi, skoro kao broj ubijenih tokom 44-mjesečne opsade Sarajeva i više od ubijenih tokom genocidne kampanje u Srebrenici jula 1995. godine!!! Više, na koncu, nego u velikoj Ukrajini za 20 mjesec rata.

Među žrtvama Gaze je više od 8.000 djece i žena, saopćeno u nedjelju iz Kancelarije za medije Vlade u Gazi, prenijela je Anadolija.

Genocidna namjera

Stručnjaci smatraju da - prema definiciji genocida iz Ujedinjenih nacija (UN) Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida - itekako ima osnova za pozivanje izraelskih zvaničnika za odgovornost pred Međunarodnim krivičnim sudom, kaže za portal Radiosarajevo.ba profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije dr. Edina Bećirević koja se godinama bavi istraživanjem ratnih zločina i sudske prakse.

"Pored ubijanja i nanošenja teških tjelesnih ili mentalnih oštećenja članovima grupe, kažnjivo djelo je i "namjerno nametanje grupi životnih uslova sračunatih da ih dovedu do fizičkog uništenja u cjelini ili djelimično." Ova djela moraju biti počinjena s namjerom potpunog ili djelimičnog uništenja nacionalne, etničke, rasne ili religiozne grupe. Palestinsko-izraelski sukob nije počeo 7. oktobra i kako je to rekao UN Generalni sekretar, važan je i historijski kontekst, ali i teroristički napad Hamasa od 7. septembra stručnjaci također, klasificiraju kao genocidni masakr", ističe profesorica Bećirević.

Ova autorica knjige "Na Drini genocid" dodaje da je jedno definicija genocida prema UN konvenciji, a drugo je ono što se zaista može dokazati pred međunarodnim sudom.

"Standardi za dokazivanje genocida pred međunarodnim sudom su izuzetno visoki, što smo mogli vidjeti prateći suđenja pred Haškim tribunalom. Usprkos tome, sve je više zapadnih autora, novinara i istraživača koji aktivno upozoravaju donosioce odluka u SAD-u i EU da su ignoriranjem namjernog i disproporcionalnog ubijanja civilnih žrtava, doprinijeli osjećaju nekažnjivosti kod izraelskog rukovodstva", upozorava profesorica Bećirević.

Martin Shaw, britanski sociolog, poznat po veoma pažljivoj i odgovornoj upotrebi koncepta genocida, u nedavnom članku za New Lines magazin, navodi da se napadi Hamasa od 7. oktobra mogu nazvati genocidnim masakrom, s obzirom da su žrtve definirane njihovim izraelsko-jevrejskim identitetom. Međutim, i Shaw i mnogi drugi autori koji su pisali i govorili o ovoj temi, ističu "asimetričnost ovog rata"; u tom kontekstu, iako 7. oktobar nazivaju genocidnim masakrom, ističu da Hamas nema kapacitet da Jevreje u Izraelu uništi ni u potpunosti ni djelimično.

"S druge strane, "kontra-genocid" koji je uslijedio kao odgovor države Izrael, ima kapacitet da Palestince u potpunosti uništi i u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali. Izjednačavanje svih Palestinaca u Gazi sa vlastima Hamasa, a Izrael je iskazao jasnu namjeru da u potpunosti uništi Hamas, jasno govori o genocidnim namjerama Benjamina Netenyahua i njegove vlade", navodi sagovornica portala Radiosarajevo.ba.

"Genocid" je termin koji države rijetko koriste, posebno ne kada to ne odgovara njihovoj geopolitičkoj orijentaciji. Ta igra između međunarodnog prava i međunarodne politike nama je dobro poznata kad je u pitanju primjenjivanje UN konvencije na stvarnost. Države koje su potpisnice konvencije žele izbjeći odgovornost zato što nisu genocid “spriječile i kaznile".

"SAD imaju poseban odnos sa Izraelom, ali oklijevanje političara evropskih država da se makar na retoričkom nivou suprotstave zločinima koje izraelska vojska čini nad Palestincima, da se suprotstave genocidnoj retorici izraelskih zvaničnika, ima u sebi utkani dio kolektivne krivice za Holokaust nad Jevrejima. Na toj povijesnoj činjenici, uz podršku ne samo Evrope, već i cijelog Zapada Izrael već decenijama bez sankcija krši UN rezolucije, otima palestinsku zemlju, drži djecu u zatvorima i hrani radikalizam i Palestinaca i Izraelaca", stav je profesorice Bećirević.

Izraelski intelektualac: "Ova akcija će se pretvoriti u genocid"

Omer Bartov, izraelsko-američki historičar genocida, koji predaje na američkom univerzitetu Brown, jedan je od najvećih autoriteta u ovoj oblasti.

U nekoliko podcasta (jedan od njih je Democracy Now) i intervjua obrazložio je zbog čega smatra da su u Gazi u toku ratni zločini i etničko čišćenje, ali da je zabrinut zbog toga što su izraelski i vojni i politički zvaničnici javno iskazali genocidnu namjeru protiv Palestinaca, te da je prema Bartovu samo pitanje dana "kada će se ova akcija pretvoriti u genocid".

"Bartov, ali i drugi autori, genocidnu namjeru čitaju iz brojnih izjava izraelskih zvaničnika; ministar odbrane Yoav Gallant je 9. oktobra rekao: "Mi se borimo protiv ljudskih životinja i
ponašamo se u skladu s tim". Šef koordinatora vladinih aktivnosti izraelske vojske, general-major Ghassan Alian, obratio se stanovništvu Gaze na arapskom: "Ljudske životinje se
moraju tretirati kao takve", rekao je, dodajući: "Tamo neće biti struje i vode. Biće samo uništenja. Željeli ste pakao, dobili ste pakao."

Od svih izjava, najotvorenija javno izrečena genocidna namjera je ona od izraelskog premijera Netenyahua, koji je 28. oktobra citirao hebrejsku Bibliju, i potpuno uništenje Amaleka: "Sada idi, napadni Amalečane i potpuno uništi sve što im pripada. Ne poštedi ih; pogubi muškarce i žene, djecu i dojenčad, goveda i ovce, deve i magarce", analizira narativ izraelskih visokih zvaničnika profesorica Bećirević.

Zaustaviti ubijanje

Kako na sve ovo gleda Europa? Nakon terorističkog napada Hamasa 7. oktobra, evropski zvaničnici su bezrezervno stali uz Izrael i njegovo pravo na samoodbranu. Sa izuzećem Irske i Španije, nisu spominjali kontekst i činjenicu da je Izrael okupaciona sila, te da je ekstremno desničarska vlada Netenyahua zapravo imala za cilj osnažiti Hamas s ciljem podjele palestinske vlasti i obesmišljavanja koncepta palestinske države.

"Ali posljednjih dana, užasnuti brojem ubijenih civila, potresnim i duboko uznemiravajućim slikama ubijene i ranjene djece koje stižu iz Gaze, kao i ovim jasnim genocidnim izjavama izraelskog rukovodstva, i evropski zvaničnici počeli su da se ograđuju. Izrael ne priznaje Međunarodni krivični sud i teško je zamisliti da će za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti ili genocid ikada odgovarati bilo koji zvaničnik Izraela. Ali postoji i sud svjetske javnosti.

Liberalne demokracije su i prije 7. oktobra bile u krizi, u značajnoj mjeri zbog duplih standarda, ali čini se da zapadni zvaničnici postaju svjesni da ih Izrael uvlači u ponor iz kojeg će se "liberalne vrijednosti" teško izvući", navela je.

Indikativno, tekst Omera Bartova s upozorenjem da bi Palestinci mogli izloženi totalnom genocidu iz alternativnih medija preselio se 10. novembra na stranice New York Times-a, koji je blisko povezan sa američkom administracijom.

"Zajedno sa izjavom francuskog predsjednika Emmanulea Macrona koji je Netenyahuu poručio da prestane ubijati "žene i bebe", to je najjasniji znak da je teorija o Amalecima i broj ubijenih civila u tako kratkom vremenskom periodu, alarmirala i dosadašnje bezrezervne saveznike Izraela u Evropi i Americi. Za više od 11,000 ubijenih, desetine hiljada ranjenih i 2,2 miliona gladnih, žednih i očajnih Palestinaca to nije nikakva utjeha.", zaključila je profesorica Bećirević u razgovoru za Radiosarajevo.ba.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije