! / Prof. dr. Nada Koluder-Ćimić: Vakcina protiv sezonske gripe stiže sa zakašnjenjem

18. 10. 2020. u 15:00:00 A. S.

Shares: 0

Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, krajem septembra je rekao da bi vakcine protiv sezonske gripe u FBiH mogle biti dostupne u novembru.

On je najavio da će vakcine biti distribuirane nakon što stignu u centralno skladište. Prema najavama za području FBiH trebalo bi biti nabavljeno oko 40.000 vakcina.

Naglasak je na vakcinaciji ugroženih grupa i starijih osoba.

Na posljednja dešavanja u vezi nabavke vakcine protiv sezonske gripe reagirala je prof. dr. Nada Koluder-Ćimić, bivša direktorica Infektivne klinike KCUS-a.

Ona je, između ostalog, kazala da je Zavod za javno zdravstvo Kantona sarajevo (ZZO KS) planirao nabavku 9.400 doza vakcina protiv virusa gripe te da je planirana sramno mala pokrivenost vakcinom.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je ovu uglednu profesoricu koja trenutno radi u jednoj privatnoj ustanovi i koja je za naše čitatelje komentirala aktuelnu situaciju.

"Vakcina protiv sezonske gripe stiže u novembru, mjesec kasnije od epidemiološki nužnog. Nabavka je svakako trebala uslijediti ranije. Druga je stvar što ćemo imati veoma malo sretnika koji će dobiti vakcinu, jer je nabavka za Kanton Sarajevo daleko manja od broja koji je potreban", kaže prof. dr. Nada Koluder-Ćimić za Radiosarajevo.ba.

Ona je podvukla da se u nabavku sezonskih vakcina krenulo kasnije.

"Nadam se da sve neće biti prekasno, jer će sretnici koj dobiju vakcinu imunitet steći nakon dvije sedmice. Tada već ulazimo u decembar. Sami zaključite", dodala je prof. dr. Nada Koluder-Ćimić.

Ilustracija - undefined

Foto: EPA-EFE: Ilustracija

Bivša direktorica Infektivne klinike KCUS-a je upozorila da se građani Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine, posebno čuvaju COVID-19.

"I ranije sam, a i sada naglašavam, veoma su važne opće sigurnosne mjere za zaštitu. Prema mom mišljenju to su fizička distanca i obavezno nošenje maske. Ako želimo dobro sebi, a i svima nama s kojima smo u kontaktu, da li je riječ o porodici, rođacima ili radnim kolegama, važno je da se drži fizička distanca i da se u svakoj prilici maska nosi efikasno i gdje je nužno", kazala je prof. dr. Koluder-Ćimić.

Ona je komentirala i visinu kazni za nenošenje zaštitnih maski u javnosti.

"Mislim da su kazne od 500 do 1.500 maraka, previsoke, ako se zna da za isti prekršaj u Njemačkoj građani plaćaju kaznu od 100 maraka ili 50 eura. Očito je da u Bosni i Hercegovini nema drugog načina za sankcioniranje građana, jer su se mnogi opustili, a vidite da broj osoba koje imaju dijagnozu COVID-19 u Kantonu Sarajevo konstantno raste. Građani, čuvajte se, budite oprezni", podvukla je prof. dr. Nada Koluder-Ćimić za Radiosarajevo.ba.

Zaštitna maska kao dress-code

"Moja misija je kao infektologa u penziji, koja je vrlo aktivna, da prenosim i educiram naše stanovništvo te da obične smrtnike, koji još imaju dileme u vezi ovog virusa, podučim. Živjet ćemo s ovim virusom još dugo. SARS, COVID... javljat će se u ciklusima i ovo je vijek tih virusa. Mi moramo u našem dress-codu uvesti zaštitnu masku zasigurno, više neće biti ni bliskosti među ljudima", kaže prof. dr. Nade Koluder-Ćimić za Radiosarajevo.ba.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)