Roditelji strahuju: Hoće li djeca s poteškoćama ostati bez invalidnina?

B. T.
Roditelji strahuju: Hoće li djeca s poteškoćama ostati bez invalidnina?

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju ovih dana našli su se u problemu, s obzirom da je mnogima došlo vrijeme za reviziju invalidnina, a ne mogu dobiti neophodnu dokumentaciju.

Naime, zbog pandemije koronavirusa, na Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu, u punom kapacitetu se ne obavljaju pregledi na osnovu kojih mogu dobiti zvaničan nalaz, neophodan za ostvarivanje prava.

Kako nam je prenijela Aida Hrnjić, majka autističnog dječaka iz Sarajeva, prethodnih dana okrenula je bezbroj brojeva telefona – od Instituta za vjestačenje, KCUS-a, da bi dobila informaciju.

Nakon nekoliko dana igranja „gluhih telefona“, konačno, danas je, zbog hitnosti situacije, njeno dijete dobilo termin za kontrolu na Odjelu dječje i adolescentne psihijatrije.

UKCS_KCUS_klinicki_centar_042020.jpg - undefined

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu 

Odgovor na pitanje kada će početi sa redovnim pregledima, zatražili smo na KCUS-u. Kako kažu, Odjel dječje i adolescentne psihijatrije od uvođenja mjera vezanih za pandemiju izazvanu virusom SARS-COVID 2 pruža zdravstvene usluge za djecu i adolescente za sve hitne indikacije svakodnevno 24/7.

„Usluge specijalističko-konsultativne službe su privremeno suspendirane kao i usluge dnevne bolnice na osnovi odluka Kriznog štaba KCUS-a. Čim Krizni štab donese odluku da su se stekli uvjeti da se ove usluge ponovo pružaju ambulantnim pacijentima, spremni smo ih promptno uvesti, kazala je u izjavi za Radiosarajevo.ba prof. dr. Alma Džubur Kulenović, direktorica NPS discipline KCUS-a.

Kako kaže, sve informacije o radu Odjela mogu se dobiti u radno vrijeme telefonom ili upitom putem e-maila psihijatrija@kcus.ba.

U Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo uvjeravaju nas djeca neće ostati bez invalidnina.

Kako objašnjavaju, prvostepeni postupak za ostvarivanje prava po osnovu invalidnosti (lična invalidnina, dodatak za njegu i pomoć od drugog lica i ortopedski dodatak) shodno Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom provodi Javna ustanova "Kantonalni centar za socijalni rad", dok je drugostepeni organ u ovom postupku Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

„Prema informacijama Kantonalnog centra isplata novčanih davanja na ime lične invalidnine i dodatka za njegu i pomoć od drugog lica nije obustavljena maloljetnim korisnicima. Naime, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je, shodno upitima centara za socijalni rad i općinskih službi socijalne zaštite o načinu postupanja u predmetima maloljetnih lica kojima su određeni kontrolni pregledi u mjesecu martu ili nekom drugom mjesecu u 2020. godine u toku trajanja pandemije, istim dostavilo uputu o postupanju u navedenim predmetima. U dostavljenoj uputi je, između ostalog, navedeno da će se nastaviti isplata novčanih davanja na ime ostvarenih prava po postojećem rješenju za naredna tri mjeseca na osnovu zahtjeva centara za socijalni rad i općinskih službi socijalne zaštite, a koji treba da sadrže ime i prezime korisnika, jedinstveni matični broj, te razlog zbog kojeg ne treba obustaviti isplatu novčanih davanja korisnicima po ovom osnovu“, kazala je u izjavi za naš portal mr.sci. Smaragda Lučkin, stručni savjetnik za socijalnu zaštitu, dječiju zaštitu i zaštitu porodice sa djecom.

Kako dodaje, ukoliko u periodu od tri mjeseca pandemija prođe, kontrolni pregledi će se obavljati i donijeti nova rješenja u skladu sa nalazom.

„Međutim, ukoliko u navedenom periodu ne dođe do završetka pandemije, te ukoliko se ne steknu uslovi za kontrolni pregled, prema obavijesti i zahtjevima centara za socijalni rad i općinskih službi socijalne zaštite, ovaj način isplate će se produžiti i za naredna tri mjeseca“, zaključuje Lučkin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije