Priče iz čekaonice: Zašto je u mostarskom porodilištu od početka godine umrlo deset beba

Radiosarajevo.ba
Priče iz čekaonice: Zašto je u mostarskom porodilištu od početka godine umrlo deset beba

Novi prilog u seriji Priče iz čekaonice, koji portal Radiosarajevo.ba objavljuje u suradnji s Fondacijom Dokukino u okviru projekta Otkucaji.net. snimljen je u Klinici za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne bolnice Mostar. 

Deset beba umrlo je od početka godine u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Kod sedam beba nađena je bakterija klebsiella. Indikativno je da su samo u mjesecu junu umrle tri bebe, a da je kod svih nađena navedena bakterija.

Informaciju o uzroku smrti ovih beba u tom periodu potvrdila je doktorica Darinka Šumanović Glamuzina, specijalistica pedijatrica neonatologinja sa Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Ona je rekla kako bakterija nije bila "jedan od najvažnijih razloga za smrt te djece koja su imala pridružena ostala teška patološka stanja".

Oglasila se tada i Jelena Ravlija, glavna federalna epidemiologinja, u izjavi za portal Radiosarajevo.ba, koja je poručila kako je ova bakterija vrlo opasna jer je čest uzrok bolničkih infekcija:

"Jako ju je teško staviti pod kontrolu i ono što je najlošije je činjenica da lako postaje rezistentna na antibiotike", kazala nam tada epidemiologinja Ravlija.

Pojavile su se tada i spekulacije, kako u navedenim slučajevima nije bila riječ o bolničkim infekcijama, već da bebe nisu bile dovoljno razvijene i rođene su prije vremena.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba i Fondacije Dokukino posjetila je Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, te uradila intervju s direktorom Antom Kvesićem.

"Stanje je vrlo uredno, odjel funkcionira kao prije... U našem poslu je tako, ljudi ovdje umiru i rađaju se. Kada se cijela priča zahuktala oko ovoga, uzeli smo u obzir da je ova godina bila s najmanje rođenih beba u ovoj bolnici. Nažalost, mi kao i svaka druga bolnica imamo problem s intrahospitalnim infekcijama i on je nepremostiv. Pojava je to kada se na malom prostoru javlja veliki broj pacijenata (npr. Pedijatrija, intenzivna njega ili kirurški odjel) i gdje se koristi mnogo snažnih antibiotika. Tada se javljaju bakterije koje postaju otporne na taj antibiotik i tu sva priča prestaje. Takve antibiotike nemoguće je ne koristiti, a klebsiella koja je bila uzrok smrti beba jednostavno je 'poharala' odjel pedijatrije", kazao je ravnatelj Kvesić.

Spomenuli smo već da je od početka godine u Mostaru umrlo deset beba, a uzrok je bila kobna bakterija klebsiella. Kako je istaknuo direktor Kvesić, kod četiri bebe ova bakterija djelomično je uzrokovala nastupanje smrti. Radi se o bebama koje su na svijet donesene nakon 22 sedmice trudnoće, a to je vrlo rizičan period. Nažalost, one se nisu mogle oduprijeti bakteriji, niti je njihov organizam bio dovoljno razvijen, kao ni kod ostalih šest.


"Šanse za njihovo preživljavanje bile su minimalne i prematurus je svugdje borba za opstanak. Ne postoji pedijatrija gdje bebe ne umiru.

Bolnica u Mostaru, a samim tim i Pedijatrijski odjel je vrlo dobro opremljen, što se tiče medicinskih preparata. Oprema je nova, ali nedostaje možda ono osnovno – uvjeti za boravak. Kroz izjavu direktora, a i ličnim dojmom može se jasno vidjeti da je Pedijatrijska klinika najlošija karika Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru u građevinskom i tehničkom smislu. Stoga je Uprava ove bolnice napravila projekt i na završnom je potezu da od Saudijske Arabije dobije kredit, te da za godinu dana napravi novu zgradu.

"Bebe koje su nažalost preminule, odmah po rođenju bile su izložene bakteriji, koja je već odavno u zidovima Pedijatrije. Kada smo dobili nalaz mikrobiologije da je bakterija aktivna (deset na petu), odmah smo tri bebe izolirali u Split, a tri smo premjestili – međutim bilo je prekasno. Prostorije se ne mogu ozračiti da nema bakterije – mi ne bježimo do istine", rekao je direktor.

Ivana Pehar je jedna od majki koja je "izgubila" bebu baš u junskom "slučaju" u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru. Imali smo namjeru snimiti je i porazgovarati s njom, ali je bila vidno potresena, te nije željela pred naše kamere.

"Molim vas da razumijete moje stanje. Ja sam preživjela veliki šok i svoju bebu nikada ne mogu vratiti. Bila sam u bolnici pet dana na liječenu i terapijama, upravo zbog šoka i cijele situacije. Samo bih željela naglasiti da moja beba nije rođena prije vremena, bila je 58 centimetara duga i 3,60 kilograma teška – bila je savršeno zdrava", kazala je u izjavi za portal Radiosarajevo.ba majka Ivana Pehar iz Mostara.

Direktora bolnice pitali smo da li je postojala ikakva šansa za spašavanje beba ili možda dodatnih medicinskih sredstava, usluga, lijekova, brige...

„Činjenica je da smo imali klebsiellu, to se ne može izbjeći. Moram kazati majci o kojoj govorite da nam je svima jako žao zbog svega što se desilo. Mi nismo ništa mogli uraditi, bakterija se nalazi u zidovima i pitanje je samo kada krene u svoje 'djelovanje'. Jedino možemo napraviti novu zgradu, ali to sada nije tehnički izvodivo. Napomenut ću još da je i moja sestra sa svojom bebom ležala također u bolnici, ali je uspjela preživjeti. Pedijatrija je napravljena 1964. godine i jasno vam je o koliko staroj bolnici se radi", ističe Kvesić.

Bolnica u Mostaru nekoliko puta bila je zatvarana, upravo iz sličnih razloga. Nakon ovog junskog nemilog događaja intenzivna njega Pedijatrijske klinike odmah je raseljena i „zatvorena“, a prema riječima direktora Kvesića sada je ponovo u funkciji, nakon detaljnog čišćenja i dezinfekcije – pokazuju to nalazi mikrobiologije.

Kako se može zaključiti, glavni problem intrahospitalne infekcije u ovom slučaju bio je tehnološki razvoj cijele situacije. Nakon rođenja bebe, s Ginekologije slijedi premještanje na Pedijatriju, gdje je ona pod stalnim nadzorom ili čak na aparatima (ako se radi o prijevremeno rođenoj bebi). Ona je tada najugroženija i najizloženija bakterijama, koje su, ponavljamo, u zidovima Pedijatrijskog odjela Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

Iz ove bolnice i dalje ističu kako nema mjesta za paniku. Stanje nije alarmantno, javnost nema potrebe da se boji bilo čega, jer se ovakve stvari dešavaju gotovo u svim kliničkim centrima. U svom prethodnom saopćenju, iz bolnice se navodi da je uzrok bila bolnička infekcija s nažalost smrtnim ishodom, uzrokovan s bakterijom klebsielom pneumonijom (Klebsiella pneumonia). Takva jedna bakterija može izazvati katastrofu, još ako to dijete ima pridružene patologije, ono postaje posebno prijemčivo za takvu bolest.

Pedijatrijska klinika u Mostaru definitivno zaslužuje bolje uvjete. Bebe koje borave ovdje ne zaslužuju obrušene zidove, vlagu, neuredne hodnike i slično.

Nažalost, Mostar nije jedini grad u kojem se desila slična situacija ove godine. Na porođajnom odjelu Kantonalne bolnice Zenica 11. augusta preminule su i majka i beba. Smrt bebe i majke dogodila na Porođajnom odjelu Službe za ženske bolesti, perinatologiju i neonatologiju. 

Još uvijek se utvrđuju uzroci smrti. U kakvim se to uvjetima rađaju mališani u Bosni i Hercegovini, istražujemo u našoj narednoj priči.


Tekst je nastao u suradnji s projektom Otkucaji.net.  Fondacija Dokukino je na Otkucaji.netsakupila na stotine svjedočanstava o kvalitetu našeg zdravstvenog sustava. Na taj način, uz podršku Fonda otvoreno društvo Bosna i Hercegovina i u partnerstvu s Radiosarajevo.ba, grade zdrav sistem za zdravu zajednicu.

Koliko vi čekate na pregled? Podijelite svoju priču na Otkucaji.net ili pišite redakciji portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije