Predstavljena nominacija Sarajevo 2014

Radiosarajevo.ba
Predstavljena nominacija Sarajevo 2014

Gradsko vijeće Sarajeva je u petak (20.05.2011) potvrdilo da je Evropski parlament donio rezoluciju kojom se nominira Sarajevo za Evropsku prijestolnicu kulture 2014.

2012: Portugal Guimarães, Slovenija Maribor
   2013: Francuska Marseille, Slovačka Košice
   2014: Švedskan Umeå, Latvia Riga, (Sarajevo?)
   2015: Belgija Mons, Češka Plzeň
   2016:  Španija, Poljska
   2017:  Danska, Kipar
   2018:  Holandija, Malta
   2019:  Italija, Bugarska

Na konferenciji za novinare na kojoj su govorili gradonačelnik Alija Behmen, predsjednica organizacionog odbora Tatjana Ljujić Mijatović i predsjedavajući izvršnog komiteta ove inicijative Ibrahim Spahić, rečeno je da ova nomonacija na potvrdu u Evropsku komisiju ide po vanrednom postupku. S obzirom da su već proglašene prijestolnice kulutre do 2019 godine, Sarajevo bi bilo pridodato postojećim gradovima predviđenim za 2014 - švedskom gradu Umea i latvijskoj Rigi.

Opširnije o rezoluciji:  Da li će Sarajevo biti evropska prijestolnica kulture?

Godina 2014 izabrana je radi simbolike - te godine obilježava se 100 godišnjica Sarajevskog atentata te tridesetogodišnjica 14. ZOI održanih u Sarajevu. 

Predstavljen je i vizualni identitet projekta koji potpisuje grafička dizajnerica Mila Melank 

Koraci koji predstoje u narednih nekoliko sedmica su formalne prirode, što podrazumijeva i ispunjavanje detaljne aplikacije koja će sadržavati i konkretne odgovore što će se to tokom 2014 dešavati u Sarajevu, te koliki je predviđeni budžet. 

Kroz nekoliko sedmica moglo bi uslijediti i zvanično proglašenje Sarajeva, a tek tada započela bi utrka s vremenom s obzirom da su do početka 2014 godine ostale samo dvije i pol godine.   

Predsjedavajuća organizacionog odbora Tatjana Ljujić Mijatović naglasila je da će Sarajevo tokom priprema za 2014. "ući u novi urbani ritam života" koji bi podrazumijevao kako rekonstrukciju postojeće kulturne infrastrukture, tako i izgrdnju nove. Zanimalo nas je šta to podrazumijeva:

"Pokušat ćemo da nađemo izvore, animirat ćemo građane, aplicirati na fondove. To jeste mnogo novca, ali taj novac se investira u nešto što kasnije ostaje građanima. Konkretno bi to značilo izgradnju Koncertne dvorane, Filmskog centra, rekonstrukciju Vijećnice i konačnu izgradnju Muzeja moderne umjetnosti Ars Aevi. Ako uspijemo u tome to će biti ogroman uspjeh", rekla je Ljujić Mijatović za radiosarajevo.ba.

Dodala je da će projekat podrazumijevati i rekonstrukciju postojećih institucija kulture kao i povezivanje sa gradovima koji podržavaju nominaciju Sarajeva. Veliku korist od ovoga imali bi i drugi gradovi u BiH.

U dramatično kratkom roku za pripremu projekta važna je i podrška građana kao i ostalih nivoa vlasti. Sarajevo je, zahvaljujući Evropskom parlamentu i Doris Pack lično dobilo jedinstvenu šansu, sada je na nama da je iskoristimo.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije