Pitali smo SDP, DF, SDS i SNSD šta misle o Povorci ponosa u Sarajevu

Benjamin Redžić
Pitali smo SDP, DF, SDS i SNSD šta misle o Povorci ponosa u Sarajevu
Pixabay / Ilustracija

Za 8. septembar najavljena prva bosanskohercegovačka povorka ponosa izazvala je brojne reakcije u javnosti.

Nisu izostali komentari političara, intelektualaca, vjerskih lica i drugih. Rasprava o tome da li je prihvatljiv ovakav događaj u Sarajevu ili ne vrlo je često obojena govorom mržnje. To je naročito izraženo na društvenim mrežama i web portalima.

Stranka demokratske akcije, Naša stranka i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović već su kazali svoje stavove. Naša stranka apsolutno će podržati Povorku, SDA je protiv, dok je Čoviću svejedno.

Portal Radiosarajevo.ba upitao je Socijaldemokratsku partiju Bosne i Hercegovine, Demokratsku frontu, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Srpsku demokratsku stranku za njihove stavove.

Podsjetimo, SDP i DF se ideološki i programski opredijeljuju kao ljevičarske stranke, kojima je cilj jednakost i sloboda svakog čovjeka bez obzira na njegove različite identitete i socijalni status.

Predsjednik sarajevskog Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije Damir Mašić je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba istakao da se stranački organi nisu još očitovali o ovom pitanju i da će to učiniti ako bude potrebe.

Upitan za njegov lični stav, odgovorio je:

"Ja nemam nikakvih problema s tim. Protiv sam ograničavanja individualnih i kolektivnih sloboda."

Damir Mašić - undefined

Fena: Damir Mašić

Podsjetio je na svoje ranije medijske istupe u kojima je izrazio isti stav.

Iz Demokratske fronte dobili smo sličan odgovor.

Generalni sekretar ove stranke Zlatko Miletić je za portal Radiosarajevo.ba naveo da će se stranka očitovati saopštenjem.

Na pitanje da li možemo znati njegov lični stav o povorci, kratko je kazao:

"Ne možete, nemojte se ljutiti".

Zlatko Miletić - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Zlatko Miletić

Glasnogovornik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Radovan Kovačević kazao je da nam ne može trenutno odgovoriti jer ima "zdravstvenih problema". 

SDS smo prvo pozvali, pa su nam rekli da se javimo za sat vremena. Nakon sat vremena, uputili su nas da pošaljemo mail, no, do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Podsjećamo, Stranka demokratske akcije je pozvala na odustajanje od povorke jer će se "time samo produbiti jaz između ljudi različitih shvatanja, a ljudska prava neće dobiti novu vrijednost".

Ipak, vrijedi podsjetiti je da je Vlada Federacija Bosne i Hercegovine predvođena ovom strankom u oktboru prošle godine prihvatila zahtjev za legalizaciju istopolnih brakova. Premijer Fadil Novalić je to objasnio kao dio integracije u Evropsku uniju.

Naša stranka je podsjetila na dužnost vlasti da omogući svakom pojedincu da ostvaruje svoja ljudska prava.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović je ukazao da je "pobornik svih različitosti" dodavši:

"To je osobna stvar. Naravno, svako od nas razmišlja drugačije i to treba uvažavati, i to je različitost".

Dragan Čović - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Dragan Čović

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine je 2014. godine donio apelaciju kojom je konstatirano da su narušena prava LGBT populacije na javno okupljanje

Očitovala se Islamska zajednica

O Povorci ponosa se očitovala Islamska zajednica Bosne i Hercegovine naglasivši između ostalog:

"Homoseksualna veza je u Kur'anu okvalificirana kao razvrat (fahiša), poput zinaluka, koji je, također, u Kur'anu označen istim terminom, koja počinitelja vodi u propast na ovom i kaznu na buudćem svijetu i kao takav strogo je zabranjen".

Kao razočaravajućim su nazvali nastojanje "nekih snaga u svijetu da ove neprirodne sklonosti uvrste u korpus ljudskih prava pod izgovorom da se radi o ljudskim slobodama".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije