Poražavajuće visok nivo štetnih plinova u zraku

Radiosarajevo.ba
Poražavajuće visok nivo štetnih plinova u zraku

Tražimo bolji kvalitet zraka – jedinstvena je poruka građana i ekologa iz regije, a nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila da zagađenje zraka dovodi do karcinoma pluća.

Zenička teška industrija radi punom parom. I nebo iznad grada svakog dana prekriveno je dimom iz željezare, piše Al Jazeera.

Koliko se otrovnih čestica zadrži u gradu, bilježi mjerni instrument. Štetni plinovi, uvjeravaju u nevladinom sektoru, poražavajuće su visoki u gradu.

"Imali smo 67 prekoračenja SO2, usporedbe radi, dozvoljena vrijednost SO2 ne smije biti veća od 125 mikrograma kubna", kaže Azra Kadić iz Udruženja EKO forum Zenica.

Broj dana u kojima je kvalitet zraka loš, vuče drugu posljedicu, negativnu po zdravlje građana.

Tražeći bolji kvalitet zraka, Zeničani su krajem prošle godine izašli na ulicu.

Poražavajući podaci

Pola godine kasnije, podaci su i dalje poražavajući. Zbog toga su iste poruke i apeli građana, starih ili mladih, o kvalitetu zraka.

Prema pojedinim istraživanjima, Sarajevo je drugu godinu za redom, grad sa najzagađenijim zrakom u Evropi.

Građane, ekologe, ali i kantonalne vlasti zabrinula je ideja o gradnji spalionice animalnog, medicinskog i kompozitnog otpada u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

U sarajevskom naselju Stup iz godine u godinu javljaju se problemi sa velikom količinom zagađujućih materija u zraku. Uz to, slabo je strujanje zraka i građani su suočeni sa dugim maglovitim periodima.

Baš na Stupu trebala bi se graditi spalionica otpada. Hoće li projekt dobiti zeleno svjetlo, odlučuje federalno resorno ministarstvo.

Ekolozi su protiv takvog projekta sa jednostavnim objašnjenjem.

"To bi doprinijelo povećanju zagađenja, koje upravo na toj lokaciji višestruko prekoračuje sve dozvoljene evropske vrijednosti", kaže Rijad Tikveš iz sarajevske NVO Ekotim.

Zagađenje u zraku, van evropskih normi je i u crnogorskom gradu Pljevljima.

"Nema mjeseca u godini da u Pljevljima nema prekoračenja, što se dovodi u vezu sa radom termoelektrane", ističe Jelena Marojević Galić, aktivistica NVO Green home.

Makedonska Vlada poručila je svim velikim zagađivačima da je april 2014. rok za postavljanje filtera onima koji u okoliš puštaju otrovne supstance.

"Kompanije do sada nisu prezentirale argumente zbog kojih traže odlaganje primjene zakona do 2019. Znaju se uputstva Evropske unije zagađivačima, tim fabrikama stavit će se ključ u bravu", tvrdi Sonja Lepitkova iz makedonskog Ministarstvo ekologije.

Industrijska postrojenja u velikim hrvatskim gradovima daju lošu sliku kada se govori o kvalitetu zraka u toj državi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije