Sarajevo / Ponovo radi Olimpijski bazen Otoka: Koje su mjere zaštite posjetilaca

06. 06. 2020. u 12:11:00 Fena

Shares: 39

Olimpijski bazen "Otoka" u Sarajevu, nakon što je dva i po mjeseca bio zatvoren zbog pandemije koronavirusa, ponovno je otvorio svoja vrata posjetiocima i počeo s radom.

Direktor Olimpijskog bazena Enes Peštek je u razgovoru za Fenu naglasio da su pojačane kontrole samog korištenja prostorija i svih kapaciteta koje Olimpijski bazen nudi, na način da se na ulazu u objekat radi dezinfekcija obuće, a u holovima su postavljena dodatna sredstva za dezinfekciju ruku.

Kaže da je, kao dodatna mjera zaštite, uvedeno to da nema zadržavanja u svlačinicama zbog zaštite i održavanja socijalne distance.

bazen_otoka_fena_01.jpg - undefined

Enes Peštek (Foto: Fena)

"To se više tiče sportskih klubova. Oni su u obavezi da se u samim kabinama presvlače, svoje lične stvari ostavljaju u ruksacima i s ruksacima idu na kupalište bazena. Paralelno s tim, konstantno se radi dodatna dezinfekcija prostora gdje su tuševi i svlačionice, a svakog dana od 13.00 do 14.00 sati Olimpijski bazen je zatvoren zbog dodatne dezinfekcije, kako bi se osigurala što veća zaštita korisnika bazena", pojasnio je Peštek.

Naveo je da se planirane aktivnosti lagano vraćaju u normalu, te da već imaju nekoliko zahtjeva za organizaciju sportskih takmičenja i sportskih mitinga na Olimpijskom bazenu. Također napominje da su i korisnici rekreativci sve više počeli koristiti bazen.

"Kada je u pitanju projekat koji se realizira niz godina, a to je sportsko življene 'treće životne dobi', dakle ljudi koji su već u poodmaklim godinama, i oni polako dolaze u određenim grupama do 10 ljudi. Kad su oni počeli dolaziti, mislim da smo bili dovoljno uvjerljivi da je bazen jedno sigurno mjesto za upražnjavanje sportskih aktivnosti", naglasio je Peštek.

bazen_otoka_fena_02.jpg - undefined

Foto: Fena

Po njegovim riječima, voda u bazenu je hlorisana i kontrolira se na principu automatskih aparata. U slučaju da krene padanje kvaliteta vode, na principu automatizma ubacuje se hlor u vodu i drži stanje pitke vode. To potvrđuje i kontrola vode koju radi Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, gdje se dva puta u toku sedmice metodom slučajnog uzorka uzima analiza vode, tako da se to prati i od Zavoda.   

"Paralelno s tim, mi držimo kontrolu, tako da nema niti jednog razloga za bojazan prilikom korištenja kapaciteta Olimpijskog bazena", naveo je Peštek.

Kaže da bazen koriste i 23 sportska kluba - plivačka, vaterpolo, ronilačka, njihovih oko 500 članova, kad je u pitanju Kanton Sarajevo, te napominje da imaju sve više zahtjeva iz drugih kantona.

"U prosjeku, negdje na godišnjem nivou usluge Olimpijskog bazena koristi između 400 i 500 hiljada posjetitelja. To je jedan parametar i razlog zbog čega se mora držati ovakav kvalitet higijene na samom objektu", smatra Peštek.    

Podsjetio je da je na Olimpijskom bazenu bila realizirana i škola plivanja za osnovce s područja Kantona Sarajevo.

bazen_otoka_fena_05.jpg - undefined

Foto: Fena

"Sve ove godine se to radilo. Međutim, bio je blagi zastoj zbog pandemije koronavirusa. Očekujemo da će se u septembru, zajedno s početkom same nastave u školama, krenuti u realizaciju škole plivanja za sve četvrte razrede osnovnih škola na području Kantona Sarajevo", kazao je Peštek.

Peštek kaže da je, s obzirom na bojazan koja je bila od samog koronavirusa i svih informacija koje su bile, bitno da su korisnici stekli povjerenje u njih i da se vraćaju na Olimpijski bazen.

Po njegovim riječima, dolazi i sezona godišnjih odmora i već pripremaju nove pakete usluga za svoje korisnike koji bi željeli da dođu na kupalište Olimpijskog bazena Otoka.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA