Paleografski ambasadori obilježili Međunarodni dan maternjeg jezika

0
Radiosarajevo.ba
Paleografski ambasadori obilježili Međunarodni dan maternjeg jezika
Foto: Edita Kevro / Projekt “Glagoljica u srednjovjekovnoj Bosni”

Paleografski ambasadori – Međunarodni dan maternjeg jezika 2022. godine / International Mother Language day 2022 je eTwinning projekat autorice Edite Kevro, MA iz Mostara u saradnji sa Ivankom Tomić iz OŠ “Pavao Belas”, Brdovec, Hrvatska.

“Paleografski ambasadori″ su pobjednička inovativna praksa za 2021. godinu COI Step by Step u kategoriji 3, Predmetni nastavnici/e u osnovnim školama i autorski projekat , magistrice Edite Kevro iz OŠ “Drežnica”, Mostar, Bosna i Hercegovina.

Projekat se realizira na međunarodnom nivou, online, na eTwinning platform ii tradicionalan je (četiri godine).

Tužilaštvo BiH objavilo nove detalje: Edin Gačanin Tito planirao kupiti helikopter

Tužilaštvo BiH objavilo nove detalje: Edin Gačanin Tito planirao kupiti helikopter

Svake godine je nagrađen Nacionalnim oznakama kvalitete (NQL) u svim državama saradnicama u projektu, te Evropskim/Europskim oznakama kvalitete (EQL) koju dodjeljuje Središnja služba za podršku u Briselu najkvalitetnijim eTwinning projektima.

Paleografski ambasadori su 21. februara, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, paleografskim čestitkama obilježili ovaj praznik.

Čestitke su upućene obrazovnim institucijama, te svim školama saradnicama u projektu.

Interaktvnom radionicom na temu: “Glagoljica u srednjovjekovnoj Bosni” doc. dr. Almira Džanić, Pedagoški fakultet Univerziteta u Bihaću, 21. 2. 2022. godine u 19:30 sati je otvorela je ovogodišnji ciklus radionica i predavanja za učenike učesnike projekta.

Almira Džanić je doktorica nauka i docentica na Odsjeku za bosanski jezik i historiju književnosti Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću. Rođena je u Velikoj Kladuši, gdje je završila osnovno i srednje obrazovanje, a fakultetsko obrazovanje stekla je na Pedagoškom fakultetu u Bihaću. Doktorsku disertaciju pod nazivom „Glagolski oblici u bosaničnim pravnim tekstovima srednjovjekovne Bosne“ odbranila je na Sveučilištu u Rijeci i time stekla titulu doktora nauke na polju humanističkih znanosti, grana filologija. Almira je prvi doktor historije slavenskih jezika na području USK i najmlađi u Bosni i Hercegovini.

“Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što sam kao predavač učestvovala u značajnom projektu "Paleografski ambasadori". Ponosna sam što je na ovaj način ukazano na značaj hostorije bosanskoga jezika i što se ista proučava od najmanjeg uzrasta. Nadam se da će učesnici biti novi mladi "rasadnici" svijesti o značaju proučavanja historije jezika. Nakon predavanja, a uz veliku dozu optimizma, iskreno svim paleografskim ambasadorima, ali i svima vama čestitam Dan maternjeg jezika”, izjavila je nakon predavanja za učenike doc. dr. Almira Džanić.

Ove godine u projektu Paleografski ambasadori – Međunarodni dan maternjeg jezika 2022. godine / International Mother Language day 2022, osim organizatora JU Osnovna škola "Drežnica", Mostar, Bosna i Hercegovina učestvuju:

Osnovna škola "Pavao Belas", Brdovec, Hrvatska
OŠ "Rifat Burdzobić Tršo", Tutin, Srbija
Srednja ekonomska škola, Niš, Srbija
OŠ “Banović Strahinja”, Beograd, Srbija
Pravno poslovna škola Niš/Legal Business School Nis, Srbija
Osnovna škola “Dalj”, Dalj, Hrvatska
OŠ Joakima Rakovca Sveti Lovreč Pazenatički, Hrvatska
OOU "Petar Pop Arsov", Skopje, Sjeverna Makedonija
OJUDG "7 Septemvri", Pehcevo, Sjeverna Makedonija
JU Prva osnovna škola, Donji Vakuf, Bosna i Hercegovina
Osnovna škola " Bijelo Polje", Potoci, Mostar, Bosna i Hercegovina
JU IV osnovna škola, Mostar, Bosna i Hercegovina
JU Stručna i tehnička škola Derventa, Bosna i Hercegovina
OŠ "Antuna Gustava Matoša", Vidovice, Orašje, Bosna i Hercegovina

“Djeca iz regiona su nove generacije djece koje promoviraju maternji jezik izvan granica svojih zemalja, ali i poštuju i uvažavaju sve različitosti i specifičnosti drugih i drugačijih. Srdačno se zahvaljujem svima koji su nam pružaju nesebičnu podršku u realizaciji projektnih aktivnosti, predavanja i interaktivnih radionica za paleografske ambasadore, učenike u projektu”, izjavila je autorica projekata Edita Kevro, MA iz Mostara.

U višemjesečnim projektnim aktivnostima predviđene su interaktivne radionice za učenike brojnih eminentnih lingvista iz Bosne i Hercegovine, ali i regiona.
Da su djeca najbolji ambasadori svjedoči i njihova diplomatska komunikacija, ali i brojne projektne aktivnosti u kojima su iskazaju paleografsko znanje i izuzetnu kreativnost.

Paleografske pozdrave šalju nam djeca iz svih škola koje učestvuju u projektu, uz poruku da će i u budućnosti nastojati biti dostojanstveni i časni ambasadori svojih maternjih jezika, saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije