Regija u panici: Pojavili se novi detalji o otmici i ubistvu Vanje - evo kako to komentira ekspert

0
A. Kapo
Regija u panici: Pojavili se novi detalji o otmici i ubistvu Vanje - evo kako to komentira ekspert
Foto: Društvene mreže / Vanja G.

Nedavni slučaj otmice i svirepog ubistva 14-godišnje Vanje Gorčevski iz Sjeverne Makedonije, čije tijelo je pronađeno zakopano, šokirao je Balkan, ali i probudio duhove iz prošlosti.

Podsjetimo, pored djevojčice pronađeno je i tijelo ubijenog frizera. Zločin je počinjen iz pištolja, a osumnjičeni, među kojima je i njen otac, uhapšeni su. Aleksandar Gorčevski je osumnjičen da je pružao informacije o kretanju ubijene Vanje. Prema prvim informacijama, navodno je rekao kada će djevojka izaći iz kuće, kao i kada će biti sama.

Iako su mnogi mišljenja da su otmice rijetki slučajevi u našem okruženju, kriminolozi upozoravaju da to nije tačno - otmice su se događale i događat će se opet...

Mirela Bećirović zablistala u Egiptu: Ponovo je očarala svojim izgledom

Mirela Bećirović zablistala u Egiptu: Ponovo je očarala svojim izgledom

Slučajevi iz BiH

Otmice su se u više navrata događale i u Bosni i Hercegovini, a to najbolje potvrđuje posljednji slučaj iz Trebinja. Državljanin Hrvatske I. S. iz Dubrovnika uhapšen je zbog sumnje da je djevojku oteo, potom tukao i čak primorao da konzumira drogu. Ovaj slučaj ostat će upamćen i po tome što je prilikom hapšenja bio u donjem vešu, pa su ga mediji još prozvali "goli otmičar".

I dok je ovaj slučaj za cilj imao iživljavanje nad žrtvom, iza većine drugih slučajeva stoji isključivo - koristoljublje.

Već spomenuti jezivi slučaj iz Sjeverne Makedonije to i potvrđuje, iako se sada pojavljuju i druge informacije pa i to da je u sve umiješena navodno i politika. Prema prvim rezultatima istrage, majka ubijene Vanje prodala je stan te je posjedovala veću količinu novca.

Sarajevski specijalci

Dakle, u igri je skoro uvijek novac. Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) u oktobru su uhapsili pet osoba zbog sumnje da su počinili otmicu.

Osumnjičeni su oteli Pakistanca i tražili 15.000 eura (oko 30.000 KM) za njegovo puštanje na slobodu. Otmičari su tražili od Pakistanca da kontaktira prijatelje u migrantskom centru Lipa kako bi dobili novac.

Prljavi plan otmičara je propao, a u akciji hapšenja bila je angažovana i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA).

Podsjetimo i na slučaj koji je 2004. šokirao Sarajevo. Sedmogodišnji sin tadašnjeg sportskog direktora fudbalskog kluba Sarajevo Mirze Varešanovića otet je kada se vraćao iz škole a otmičari su zatražili milion eura za njegovo oslobađanje. Pripadnici specijalnih policijskih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo upali su 48 sati nakon otmice u jednu stambenu zgradu u naselju Koševsko brdo gdje su bili i otmičari i dječak. Dječak je oslobođen neozlijeđen i odmah predan roditeljima. Otmičari su uhapšeni, a jedan je bio ranjen i preminuo je kasnije u bolnici.

Pozivajući se na izvore bliske porodici Varešanović, mediji su tada objavili da je dječak otet u sarajevskom naselju Bjelave dok se vraćao iz škole udaljene od zgrade u kojoj živi tek dvadesetak metara.

Božidar Spasić iz Srbije, bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti u kojoj je proveo 14 godina, za portal Radiosarajevo.ba kaže da slučaj koji se dogodio u Skoplju polako poprima i drugi karakter od onih otmica koje smo ranije imali na području regiona.

Ubijena Vanja G.

"Sve te otmice su se odnosile na neku materijalnu dobit, ucjene, usluge... Istina, neke su se dešavale tragično. Organi bezbjednosti su efikasni onoliko koliko brzo uspiju da se snađu i prepoznaju o čemu se radi. Međutim, u ovom posljednjem slučaju interesantni su izvršioci. Ovdje nisu u pitanju kriminalci, poput zemunskog klana ili drugih kriminalnih grupa koje imate i u Bosni ili Hrvatskoj. Ovdje su u pitanju ljudi koji pripadaju određenoj parapolitičkoj stranci i vrlo je vjerovatno da njihovi ciljevi nisu bili samo materijalna dobra", kaže Spasić.

Spasić je potvrdio da su prvi rezultati istrage pokazivali da se iza svega stoji - novac.

Potresna ispovijest majke ubijene Vanje: "Ne mogu da razumijem zašto je moja djevojčica u grobu"

Potresna ispovijest majke ubijene Vanje: "Ne mogu da razumijem zašto je moja djevojčica u grobu"

"Tu se radi o 20 ili 30 hiljada eura, koliko je majka dobila za prodaju stana te taj iznos držala na banci. Međutim, sada se pokazuje da je ta parapolitička stranka, čiji je cilj bio jedan oblik terorizma, ubila dvije osobe. Vjerovatno će organi bezbjednosti Sjeverne Makedonije utvrditi da li ima još nekih nerazjašnjenih otmica i ubistava u kojima su oni mogli da utiču. Dakle, ovdje se pojavljuje neka tačkica koja bi mogla da se poveže sa terorizmom", kaže Spasić i nastavlja:

"Otmica i ubistvo u Skoplju svakako su izazvali i strah i paniku, a to je cilj terorista. Prema mojim informacijama, u Skoplju više ne puštaju tako lako djecu da izađu, a da ne znaju gdje su ili da ih ne kontrolišu cijelo vrijeme. U pitanju je banda koja je izvršila ubistvo i ovdje više ne možemo govoriti samo o otmici. Vjerovatno parapolitička banda pokušava da opere svoje zločine, tako što će kazati da je djevojčica ubijena zbog novca".

Nas sagovornik naglašava da su se pojavile i informacije da su otmičari znali sve u porodici ubijene djevojčice s kojom su čak i poslovali preko djeda ubijene Vanje.

Mračni likovi

"Mala Vanja je poznavala otmičare, ona ih je vidjela kada ulaze u zgradu, misleći da dolaze u prostoriju stranke koja se nalazi u sklopu zgrade. U ovaj slučaj se moraju uključiti i službe državne bezbjednosti Sjeverne Makedonije da se ustanovi o čemu se ovdje zapravo radi. Nama je svima samo jasno da imamo - dvije žrtve", rekao je Spasić.

Spasić za naš portal otkriva da je zločin iz Sjeverne Makedonije izazvao i veliku pažnju u Srbiji.

"Imali smo katastrofalnih iskustava ove godine i za osnovnu školu Ribnikar pa do slučaja u Mladenovcu gdje je likvidirano puno ljudi. Ponavljam, ovaj slučaj po meni poprima i određene elemente parapolitičkog prisustva, želje da se unese strah putem žrtava i izgleda da su u tome u potpunosti uspjeli. Kako će Sjeverna Makedonija izaći iz svega ovoga, vidjet ćemo. Srbija je još uvijek potresena događajima kod sebe, ali ove otmice i na drugim područjima, i u Bosni i u Hrvatskoj, razbude mračne likove koji ne samo da žele da to učine radi materijalne koristi, nego dobijaju i medijsku pažnju. Kako ja kažem, imaju pet minuta tu neku svoju slavu. Nažalost, sve to na račun žrtava. Molimo se dragom Bogu da se nekom ludaku koji ima taj pomračen um ne pada na pamet da ovako nešto izvrši i na nekom drugom mjestu na ovom našem Balkanu. Kod nas na naslovnim stranama novina, uglavnom, preovladava crna hronika, sve ostalo pada u drugi plan", zaključio je Spasić.

Zemunski klan i njihove otmice

Jedna od najozloglašenijih kriminalnih grupa - zemunski klan u vrijeme dok su vedrili i oblačili u Srbiji, ali i šire, ovakav vid kriminala doveli su gotovo do savršenstva.

Otmice, prvenstveno imućnih ljudi, bile su su njihov vrlo unosan 'posao'. Taj prljavi posao su razgranali 2000. godine i za kratak period, prema nekim procjenama, uzeli čak 20 miliona eura (oko 40 miliona maraka).

U akcijama su učestvovali gotovo svi "zemunci" - od vođa klana Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma, pa do Miladina Suvajdžića - Ðure Mutavog, Dejana Milenkovića Bagzija, Vladimira Milisavljevića, Sretka Kalinića, Aleksandra i Miloša Simovića, Dušana Krsmanovića, Milana Jurišića, Zorana Vukojevića...

Sve otmice su izvodili u saradnji s nekadašnjim šefom Jedinice za specijalne operacije (JSO) u Srbiji - Miloradom Ulemekom Legijom. Legija je, prema pisanjima srbijanskih medija, navodno dobijao polovinu novca.

Na spisku kidnapovanih bili su biznismeni Miroslav Mišković, Milija Babović i Milenko Aleksić, zatim Vuk Bajrušević, čija je sestra bila udata za kontroverznog Vladana Kovačevića Trefa, te kontroverzni Suad Musić...

Iako zvanični nikada nije utvrđeno, pretpostavlja se da upravo "zemunci" stoje i iza otmice sina pjevačice Lepe Brene i teniske legende Slobodana Bobe Živojinovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije