Otvoreno pismo oca bolesne djevojčice koji se sukobio sa ljekarom na KCUS-u

Radiosarajevo.ba
Otvoreno pismo oca bolesne djevojčice koji se sukobio sa ljekarom na KCUS-u
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / UKCS

Denis Smajlović otac djevojčice poslao je pismo medijima povodom Otvorenog pisma Pedijatrijske klinike KCUS-a, koje je objavljeno u medijima jučer, 18. novembra 2019. godine.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Kao roditelj malodobne djevojčice, želim upoznati javnost o sljedećem:

Moja malodobna kćerka ima pravo na zdravstvenu zaštitu i na zakonsku zaštitu povjerljivosti podataka u vezi s njenom bolesti i njenom privatnosti. Pojašnjenje o otvorenom pismu ciljano minimizira odgovornost Pedijatrijske klinike i Kliničkog Univerziteta u Sarajevu u vezi sa teškim zdravstvenim stanjem malodobne djevojčice.

Pedijatrijska klinika KCUS-a oglasila se o slučaju bolesne djevojčice

U otvorenom pismo javno su objavljeni detalji bolesti malodobne djevojčice, a po zakonu svaki pacijent uživa pravo zaštite tajnosti podataka, povjerljivosti i privatnosti pacijenata.
U otvorenom pismu doktori pedijatrijske klinike navode da tuberkoloza nije mikrobiološki potvrđena, izražavaju rezerviranost u pogledu nalaza iz Turske i da nije etički, niti medicinski dijete liječiti terapijom koja je preporučena i uključena od strane zdravstvenih ustanova u Turskoj, među kojima i odgovarajuća odjeljenja Ministarstva zdravstva Turske.

Naša stranka: Neophodno je da menadžment KCUS podnese ostavku

Upravo u vezi s tom dijagnozom Pedjatrijska klinika KCUS-a dana 7. novembra 2019. godine obratila se zahtjevom Kliničkoj apoteci i Zavodu zdravstvenog osiguranja Federacije BiH, a istog dana Klinička apoteka i Zavod odgovorili su da nemaju odgovarajuću gramažu, te da za jedan lijek uopšte nije proveden postupak javne nabavke.

Štrajk na KCUS-u: Dr. Hasanbegović objasnio kako mu je prislonjen revolver na vrat

U nastavku, dana 8. novembra 2019. godine, Pedijatrijska klinika KCUS-a, zbog takvog stanja, priprema odgovarajuću dokumentaciju za izmještanje malodobne djevojčice u inostrantsvo radi liječenja, zatim, iz nepoznatih razloga, zaustavlja tu istu proceduru izmještanja.

Moja malodobna kćerka registrirana je kao pacijent uz odgovarajuću dijagnozu, pri zvaničnoj ustanovi Ministarstva zdravstva R. Turske.

Javnost treba da zna:

1. Ima li pacijent na KCUS-u pravo na zaštitu tajnosti, povjerljivosti podataka i zaštitu privatnosti koja je zakonom zaštićena?

2. Kako je moguće da Pedijatrijska klinika KCUS-a sumnja u dijagnozu koja je navedena u Otpusnom pismu te iste klinike?

3. Kako je moguće da Pedijatrijska klinika KCUS-a, iako sumnja u dijagnozu koja je data u Turskoj, ipak uključi terapiju za koju u otvorenom pisu kaže da su takvi lijekovi jako toksični i za zdravu jetru, a kamo za ozbiljno bolesnu jetru?

4. Zašto je sve do danas zaustavljena procedura izmještanja malodobne djevojčice u inostranstvo radi liječenja iako je stav Pedijatrijske klinike KCUS-a zvanično bio da se u interesu djeteta liječenje treba nastaviti van BiH?

5. Je li etički i medicinski dopustivo izjaviti 'da niko to dijete neće liječiti ovdje' i da li se time krši Hipokratova zakletva?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije