One postoje i u BiH: Upoznajte dule, dobre vile porodilja i trudnica

J. Ćebo
One postoje i u BiH: Upoznajte dule, dobre vile porodilja i trudnica
Foto: Privatni album / Dule, dobre vile porodilja i trudnica

Dule, što na grčkom znači “žena koja služi“, krase smirenost, toplina i osjećajnost. Sve što rade podređeno je potrebama budućih mama. Ispunjavaju svaku njihovu želju i uz njih su prije i nakon porođaja.

Tim povodom razgovarali smo s dulama i aktivisticama Udruženja Prirodan porod Nerminom Mirvić i Dolores Radonić.

 “Dula je stručnjakinja koja je prošla trening kako bi pružila ženama fizičku i psihološku podršku tokom najosljetivijih trenutaka u životu, tokom trudnoće, poroda i u babinjama. Neko ko poznaje proces porođaja,  i kako adekvatno pružiti pomoć u tom trenutku. Dule poznaju praksu poroda u svojoj zemlji, informirati će buduću porodilju, a shodno tome, porodilja će donijeti informiranu odluku”, pojašnjava na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba majka dvoje djece i Lilium dula, Nermina Mirvić. 

Šta rade dule?

Dule, kako kaže Mirvić, podržavaju ženu u njenim odlukama i čvrsto vjeruju u prirodu i ženinu sposobnost da rodi isto onako kako je svoje čedo nosila u stomaku devet mjeseci.

Dule, dobre vile porodilja i trudnica - undefinedFoto: Privatni album: Dule, dobre vile porodilja i trudnica

“Dule su te koje poznaju ženine želje i potrebe, i s obzirom na to da medicinsko osoblje nije u mogućnosti svakoj ženi posvetiti se u potpunosti (ne negirajući njihovu stručnost), dule su tu uz porodilju ma koliko porod trajao - dan, dva ili tri i osigurati ženi da se osjeća sigurno i zbrinuto”, govori naša prva sagovornica.

Na koji način dule pomažu trudnicama i porodiljama te kad je idealno vrijeme da se uključe u cijeli proces, Mirvić odgovara:

“Mi kao Lilium dule nudimo uslugu od četiri prenatalna viđenja gdje ženu pripremamo za porod i majčinstvo. Preporučujemo da nam se jave nakon trećeg mjeseca trudnoća kako bi odabrala svoju željenu dulu, jer postoji mogućnost da baš njihova dula bude zauzeta u periodu kada je ženin termin poroda.

Dule, dobre vile porodilja i trudnica - undefinedFoto: Privatni album: Dule, dobre vile porodilja i trudnica

Nakon što se bude termin poroda približavao, mi smo dvije sedmice prije i poslije određenog termina poroda on call i dežuramo u slučaju da porod krene. Nakon toga porodilja nas kontaktira i u roku od sat vremena smo na njenoj adresi. Isprobavamo razne tehnike obezboljavanja. Neke od njih su rebozo tehnike, nekada shodno želji porodilje masiramo određene dijelove tijela, a nekada zagrljaj i razumijevanje budu dovoljni. Omogućimo ženi lijepu, intimnu i neometanu atmosferu kako bi se opustila. S obzirom da žene s nama prođu pripremu za porod, na porod dođu spremne i sa samopouzdanjem.”

Budući da je dula poziv, osnovni uvjet je da buduća dula voli porod i osjeća potrebu da pomogne i pruži bezuvjetnu podršku ženi koja rađa, a nakon toga se odlučuje na put koji počinje s obukom.

“Trenutno je jedina regionalna obuka za dule na našim prostorima u sklopu organizacije Bedoula, u kojoj sam jedna od trenerica i predstavnica za Bosnu i Hercegovinu. Obuka se održava na maternjem jeziku i prilagođena je uvjetima rađanja na našim prostorima. Budući da sam u mogućnosti usporediti s ostalim obukama, mogu sa sigurnošću izjaviti da je regija napokon dobila jednu potpunu obuku koja se ističe intenzitetom rada i kvalitetom sadržaja.

Kako smo rekli, edukacija jedne dule započinje s obukom, a nastavlja se kasnije s nadopunjavanjem učenja i znanja kroz iščitavanje preporučene literature, mentorstvo, kroz dodatne obuke nadopune i samim iskustvom učenja na porodima”, pojašnjava nam Dolores Radonić, supruga, majka petero djece i dula.

Koliko je u BiH razvijena svijest o ovoj vrsti pomoći

Na pitanje koliko je u BiH i region razvijena svijest o ovoj vrsti pomoći ženama, Radonić kaže:

 “U posljednje četiri godine, koliko u BiH dule djeluju u značajnijem broju, odaziv je sukladan očekivanjima. U ovom momentu u područjima na kojima više dula djeluje nije potrebno objašnjavati definiciju profesije - svi znaju ko su dule i naravno, koriste naše usluge. No, i dalje imamo veliki broj gradova u državi koja nemaju niti jednu dulu, što je velika šteta, jer su žene u tim gradovima uskraćene za ovakvu vrstu podrške.”

Dule, dobre vile porodilja i trudnica - undefinedFoto: Privatni album: Dule, dobre vile porodilja i trudnica

Kako saznajemo, u regiji su uvjeti za porodilje nešto povoljniji. U nekim gradovima na porod ulazi i partner i dula, ali u gotovo svim rodilištima dule normalno ulaze s porodiljom u trenutku kada i ona ulazi na svoj porod, dakle, tokom cijelog trajanja poroda, a ne samo na “izgon”.

Koja je razlika između babice i dule?

Dule nisu zdravstveni radnici, ali veoma dobro poznaju sve faze porođaja. One su spona između žene koja rađa, babice i ljekara, iako su oni još uvijek nepovjerljivi prema dulama, jer ne znaju šta one rade.

“Babica je medicinski stručnjak, dok je dula nemedicinska podrška porodilji. Ostatak svijeta ove dvije uloge spojio je u porođajni tim, gdje babica pomaže porodilji od struka na niže, dok se dula bavi s područjem od struka na više i time zatvaraju idealan krug podrške uz, naravno, eventualnog partnera na porodu, koji opet najbolje poznaje svoju partnericu koja rađa. Svaki od članova ovog porođajnog tima jedne porodilje može pružiti vrijedne informacije i savjete, kako bi porodilja bila zadovoljna svojim iskustvom rađanja, što je i poenta cijele priče”, ističe Radonić.  

Zanimalo nas je i koliko su upoznati sa situacijom u BiH po pitanju uvjeta za porod?

“U nekim od porodilišta prepoznata je važnost podrške dule i povratna informacija odlična. Svima je već poznato da je pratnja po izboru u rodilištu globalna preporuka, pa je za poboljšanje uvjeta u rodilištima ulazak dula u ista jednostavno neminovnost. Između ostalog, medicina zasnovana na dokazima pronašla je da strah donosi niz problema, a duže trajanje poroda i intenzivniji bol su samo neki od njih. Mislim da velik broj zdravstvenih djelatnika radi jako dobar posao, s obzirom na uvjete rada. Oni su na ‘prvoj liniji’ i mislim da zaista trebaju imati svu podršku i pomoć kako bi ga što zadovoljnije obavljali. To je već sustavni problem, no jasno je da bi se time poboljšali uvjeti za naše porodilje – korisnice usluga, radi kojih su, na kraju krajeva, svi tu”, napominje Dolores Radonić, za portal Radiosarajevo.ba

Dakle, dula nije trend ili “modni dodatak” za porodilje, nego je potreba koju su i istraživanja i relevantni svjetski izvori izdvojili kao stvarnu,  za brži i lakši porođaj. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije