Nevjerovatni prizori iz zraka: Sva ljepota Bjelašnice i Igmana (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Nevjerovatni prizori iz zraka: Sva ljepota Bjelašnice i Igmana (FOTO+VIDEO)

Centar grada Sarajeva leži na nadmorskoj visini od 533 metara iznad površine mora. Najnižu nadmorsku visinu u sarajevskoj kotlini ima naselje Ilidža sa 498 metara nadmorske visine, dok viši dijelovi grada i prigradska naselja na padinama okolnih brda: Grdonj i Hum na sjeveru, Borija na istoku i padine Trebevića na jugu, leže na prosječnoj nadmorskoj visini od 900 metara. 

Dragulji Sarajeva: Najljepše planine nadomak grada

Dragulji prirode: Najljepše planine Bosne i Hercegovine

Sarajevo je okruženo planinama u vidu visoke barijere: Igman, Bjelašnica, Treskavica, Jahorina, Romanija, Ozren i Trebević,

Igman

Talasasta površ jugozapadno od Sarajeva i čini sjeveroistočno krilo planine Bjelašnice. Najviši vrhovi su Crni vrh (1647 metara nadmorske visine), Guvno (1607 metara nadmorske visine), Ćurino (1533 metara nadmorske visine). 
 
Izgrađena je od krečnjaka i dolomita tercijerske starosti, koji su navučeni preko flišnih naslaga jursko-kredne starosti. Ima brojne škrape, vrtače, i uvale, preko kojih mjestimično dolaze morenske naslage. 
 
Teren Igmana je bezvodan, a vode se pojavljuju u vidu snažnih vrela u podnožju (Vrelo Bosne). Ova planina je značajna i po događajima iz Drugog svjetskog rata i velikoj epopeji iz Narodno-oslobodilačke borbe, poznatoj pod nazivom Igmanski marš.
 
Igman je područje najniže zabilježene temperature u regiji, −43°C. Samim tim je bitno podsjetiti na jednu od najpoznatijih i najslavnijih epizoda iz perioda Narodno-oslobodilačke borbe - Igmanski marš.
 
U nekim dokumentima stoji da je ta planina nazvana po intenzivnom klimatskom fenomenu vezanom za postojanje inverzivnih smrčevih šuma. 
 
Kroz historiju, planina Igman nikada nije bila gusto naseljena. Osim jedne prethistorijske gradine, na njemu nema drugih arheoloških ostataka naseobina iz prošlosti.

Bjelašnica

Bjelašnica je uz Jahorinu, Vlašić, Kupres i Blidinje jedan od vodećih ski centara u BiH. Osim toga, Bjelašnica je najviši ski centar u našoj zemlji.

Planina Bjelašnica se nalazi u središnjem dijelu zemlje, smještena jugozapadno, na udaljenosti od samo 25 kilometara od Sarajeva. Do nje je planina Igman, na kojima je održan veći dio takmičenja XIV Zimskih olimpijskih igara u alpskim i nordijskim disciplinama kao i skokovima. 

Na najvišem dijelu (2067 metara nadmorske visine) podignuta je značajna meteorološka stanica, koja je ujedno i najviša stalno nastanjena tačka u Bosni i Hercegovini.

Posebnu atrakciju predstavljaju visoki snježni smetovi koji dosežu i do nekoliko metara. Zima je posebno interesantna upravo zbog pejzaža koji pruža planina prekrivena snježnim prekrivacem, nalik na bijelu pustinju oblivenu zrakama sunca, iznad koje se prostire ništa više nego nebeski krajolik.  

Tu su i najviši vrhovi Bjelašnice: Bjelašnica – Zvjezdara (2067 metara nadmorske visine), Krvavac (2062 metara nadmorske visine), Vlahinja (2057 metara nadmorske visine). Južni dio visoravni je niži, čija prosječna visina iznosi 1200 metara nadmorske visine. 

Najveći dio planine izgrađen je od tercijerskih krečnjaka i dolomita, dok je samo zapadni dio sastavljen od škriljaca i pješčara trijaske starosti. Vrlo je atraktivna za ljetnji i zimski turizam. 

Pratite Helifilm BiH na Facebooku

Sva ljepota Igmana i Bjelašnice zabilježena iz zraka - u produkciji Helifilma.

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije