Nastavnici protiv 'dviju škola pod istim krovom'

Radiosarajevo.ba
Nastavnici protiv 'dviju škola pod istim krovom'

Nedavno je završeno istraživanje čiji je naručitelj UNICEF u BiH, koje prikazuje stanje svijesti bosanskohercegovačkih školaraca, nastavnika i šire zajednice kada je u pitanju interkulturalni dijalog.  

Zajednički program s ciljem pružanja podrške koja će omogućiti promjenu kroz jačanje međukulturalne suradnje i dijaloga formulirale su tri UN agencije u BiH - UNDP, UNESCO i UNICEF.

"Ovo istraživanje prvenstveno služilo kako da dobili činjenice na osnovu kojih bismo razvili strategiju. Ta će strategija biti zasnovana prvenstveno na pozitivnim primjerima ponašanja kada je u pitanju interkulturalni dijalog, rekla je za Radiosarajevo.ba Nina Popović iz UNICEF-a koja je rukovodila istraživanja.

Istraživanje je pokazalo da su djeca mnogo sklonija interkulturalnom dijalogu od odraslih. U okviru ovoga projekta provedeno je istraživanje stavova, znanja i ponašanja ciljnih skupina iz područja odgoja i obrazovanja.

Na život  multikulturnom društvu gleda se pozitivno, ali pozitivniji stav prema tome imaju osobe koje žive u regijama gdje je njihova nacija u manjini ili gdje postoji balans između broja članova nacionalnih skupina. Na pozitivan stav izgleda da utjecaja ima i to je li netko u prošlosti putovao u inozemstvo ili ne, pokazuje istraživanje. Pozitivno iskustvo takvoga života rezultira i općenito pozitivnijim stavovima prema multikulturalnom društvu. 

U FBiH se čak oko 90% ispitanih nastavnika slaže s idejom da bi djeca u BiH trebala da uče o kulturi svih etničkih grupa u BiH, naspram oko 70% nastavnika iz RS-a.

Oko polovice anketiranih učenika navelo je da je u školi naišlo na problem vezan uz različitost nekog djeteta.

Trećina učenika kao razloge tih problema navodi različitu religiju, a četvrtina ispitanika različitu nacionalnost. To znači da su djeca svjesna tih razlika i da se određeni problemi koji se javljaju među njima, a koji su potaknuti tim razlikama, ne smiju zanemarivati.

Prava spolova i učenje o njihovoj jednakosti je također jedan od aspekata koji je velika većina građana (81%) ocjenjuje uglavnom ili iznimno važnim u odgoju djece.

Školovanje kao prioritet za rješavanje konflikata
Oko 86 posto ispitanika slaže se s time da je učenje metoda za rješavanje konflikata bez iskazivanja agresije jedan od prioriteta školovanja. Nezanemarivu ulogu u podučavanju djece toleranciji nastavnici dodjeljuju medijima (oko 40%), te religijskim institucijama (oko 30%).

Sistem dvije škole pod jednim krovom čvrsto podržava tek 8 posto ukupnog uzorka ispitanih roditelja u deset ciljnih općina, a još 12 posto njih ima uglavnom pozitivan stav, tako da zapravo velika većina njih smatra da on nije dobar. Najviše zagovornika ideje o ovako podijeljenim školama nalazimo među roditeljima iz općina Sokolac i Jajce, pokazuju rezultati istraživanja.

Stav nastavnika prema modelu „dvije škole pod istim krovom“ je izrazito negativan, naime, 90 posto ispitanih nastavnika je protiv takvog modela.

Čak 86 posto nastavnika se slaže da nastavni plan poštuje različite sposobnosti učenika, 83 posto da poštuje različite osobne potrebe učenika.  Od svih ispitivanih aspekata, nastavni planovi i programi u školama u kojima rade najmanje poštuju različite učeničke interese i izražavanje njihovih osobnih svjetonazora.

Istraživanje je pokazalo da je 92% građana izdvojilo obitelj i odgoj kao jednu od tri najvažnije determinante izgradnje njihovog identiteta. Druga najčešće navođena determinanta je obrazovanje, a zatim zajednica kojoj se pripada i prijatelji.


Šta je interkulturalno obrazovanje
Interkulturalnost je temelj za razumijevanje globalnih promjena i djelovanja, a u području obrazovanja njezini osnovni izazovi su interkulturalno utemeljenje kurikuluma i udžbenika te obrazovanje nastavnika.

Za interkulturalno obrazovanje je čuo tek svaki treći građanin koji živi u općinama gdje je provedeno ovo istraživanje, što ukazuje na potrebu za većim angažmanom po pitanju promocije cijeloga pristupa kako bi on bio građanima poznatiji.

Ukupno je ispitano 1043 osobe u dobi od 15 i više godina u 13 općina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije