Nakon krađe umjetnina prijavljen bivši direktor galerije

Radiosarajevo.ba
Nakon krađe umjetnina prijavljen bivši direktor galerije

Istraga o jednoj od najvećih poslijeratnih pljački umjetnina u kojoj su iz fundusa Međunarodne galerije portreta (MGP) u Tuzli nestale 72 vrijedne slike i skulpture čuvenih svjetskih velikana likovne umjetnosti, koju je koncem maja prošle godine započelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (TK) i Tužilaštvo TK do danas je dala minorne rezultate.

Popis umjetničkog fonda u 2011. otkrio je nestanak vrijednih djela

Naime, pronađeno je samo šest slika i podnesena su dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu. Jedan od njih je Tužilaštvo TK zaprimilo od strane MUP-a TK, odnosi se na 'nesavjestan rad u službi', a podnijet je protiv nekadašnjeg direktora MGP Tuzla Ćazima Sarajlića i muzejskog tehničara Zekerijaha Omerčića. Tužilac još nije odlučio po istom.

Kontakt sa međunarodnim institucijama

Prema informacijama sa kojima Tuzlanski info portal (TIP) raspolaže, dvije slike su pronađene u Općini Tuzla i za njih postoji revers, dok su četiri pronađene u Narodnoj i Univerzitetskoj biblioteci (NUB) ˝Derviš Sušić˝ i one su vraćene u galerijski fundus.


Međunarodna galerija portreta u Tuzli (Foto: Tip.ba)

Kako TIP saznaje od direktora MGP Tuzla Dženana Jusufovića, sa nestankom vrijednih umjetničkih djela upoznate su i određene međunarodne institucije.

˝Odkad smo završili popis, ja nisam mirovao. Prvi potez je bio da se obavijeste naši istražni organi kako bi odradili svoj dio posla. Kontaktirao sam i određene međunarodne institucije, ali još uvijek ne bih govorio koje su to institucije u pitanju. One imaju uvid u sve ovo. Prate šta se sve dešava, a koji će njihovi naredni koraci biti stvarno ne znam˝, rekao je Jusufović.

Dodao je on i da istražni organi kako na kantonalnom, tako i državnom nivou pljačke umjetnina uistinu moraju shvatiti ozbiljnije:

Hampa zbog auta, a umjetnost - ništa
Nezvanično, vrijednost nestalih djela procjenjuje se na oko tri miliona maraka

˝Slike, umjetnine i umjetnička djela su vlasništvo države i svih građana BiH, tako da je meni neshvatljivo da se skoro ništa ne radi po ovom pitanju. Ako se ukrade nekakvo automobil onda se digne cijela hampa, pokrene se cijela kampanja, ali ako nestane neko umjetničko djelo, onda niko ne pridaje poseban značaj.

Prema mojim informacijama iz policije, oni su odradili svoj dio posla, sada je na redu Tužilaštvo. Ja ne znam zakonske procedure, ali očekujem, ponavljam, da se sve shvati ozbiljno. Slike moraju postojati.˝

Inače, podsjeća TIP, na spisku nestalih umjetnina nalaze se djela iz Zbirke portreta Zapadnog Balkana, među kojima su djela Dragiše Trifkovića,Božidara Juke, Marija Mikulića; tu su još i djela iz zbirke Ismeta Mujezinovića, zatim iz Internacionalne zbirke portreta, te djela Safeta Zeca, Mersada Berbera, Adele Behr...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije