Obilježen Svjetski dan menstrualne higijene: "Menstruacija ne smije biti tabu tema"

2
N. Ć.
Obilježen Svjetski dan menstrualne higijene: "Menstruacija ne smije biti tabu tema"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sajra Kustura i Adela Mujezinović

Menstruacija je prirodni dio života svake žene. Kao mjesečni ciklus vrlo često je praćena stigmom, zanemarivanjem i diskriminacijom. To se posebno ogleda u rodnoj nejednakosti, ekstremnom siromaštvu, kroz humanitarne krize i štetne tradicije.

U okviru programa "Za naše dane u mjesecu" koji se provodi u saradnji Vlade Kantona Sarajevo i UNFPA, Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija BiH danas je na platou ispred Aria centra u Sarajevu, na prigodan upriličeno obilježavanje Svjetskog dana menstrualne higijene, pod nazivom "Ciklus".

Obilježavanje ovog dana ima za cilj podizanje svijesti stanovništva, a posebno mladih, kada je riječ o značaju menstrualnog zdravlja, uz borbu protiv stigme koja prati ovu temu.

EBRD predstavio Izvještaj o tranziciji: Fokus na zelenoj ekonomiji i ekonomskom razvoju BiH

EBRD predstavio Izvještaj o tranziciji: Fokus na zelenoj ekonomiji i ekonomskom razvoju BiH

Mlade osobe, ali i svi ostali, imali su priliku igrati edukativnu igru "Ciklus" koju su razvili mladi iz nevladine organizacije Humanity in Action, uz podršku ureda UNFPA u BiH.

Događaj su otvorili John Kennedy Mosoti predstavnik UNFPA u BiH, Melisa Mizdrak iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS i Azra Koldžo, savjetnica u Kabinetu premijera Kantona Sarajevo (KS).

Aleksandra Petrić: Nevidljivi porez za žene i zašto ga plaćamo

Aleksandra Petrić: Nevidljivi porez za žene i zašto ga plaćamo

Melisa Mizdrak iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS je izjavila "Menstrualno siromaštvo ne uključuje samo materijalni aspekt, rekla bih da se može govoriti o siromaštvu koje uključuje i neznanje, sram, tabu i stigmu prema mentstrualnom ciklusu. Upravo se u reklamama higijenskih uložaka i tampona često spominju riječi svježa i sigurna što nam implicira na usku i iskrivljenu percepciju menstruacije u društvu. Protiv neznanja, srama, tabua i stigme se svi zajedno moramo boriti u čemu obrazovni sistem ima posebnu ulogu."

Predstavnik UNFPA u BiH, John Kennedy Mesoti izjavio je da je isključivanje menstruacije iz društvenog života potkopava načela ljudskih prava.

"Menstruacija je prirodni dio svakodnevnog života koji je suštinski povezan s ljudskim pravima – kada žene i djevojčice nemaju siguran pristup odgovarajućem prostoru za održavanje higijene, proizvodima za menstrualnu higijenu, upravljanju otpadom i pouzdanim informacijama, one tada nisu u mogućnosti upravljati svojom menstruacijom na dostojanstven način, što može utjecati na njihovo emocionalno stanje i fizičko i mentalno zdravlje. Isključivanje iz društvenog života i stigmatizacija povezana s menstruacijom također potkopava načelo ljudskih prava i dostojanstva."

Infografika: Sve što treba znati o menstruaciji

Infografika: Sve što treba znati o menstruaciji

Savjetnica u Kabinetu premijera Kantona Sarajevo, Azra Koldžo izjavila je da je Vlada KS osigurala sredstva kada je riječ o podjeli besplatnih uložaka u svim srednjim školama na području KS. 

"Vlada Kantona Sarajevo je zajedno s partnerima obezbjedila besplatne higijenske uloške u svim srednjim školama tokom školske 2022/2023. godine. Premijer Vlade KS Nihad Uk odlučan je nastaviti ovaj značajan projekt, te su sredstva osigurana i za 2023. godinu. Posebno smo ponosni na ovaj važan projekt i nadamo se da će poslužiti kao pozitivan primjer, te da će u skoroj budućnosti besplatni higijenski ulošci biti dostupni u školama širom naše zemlje", navela je Koldžo.

Migrantice iz tranzitnih prihvatnih centara su izradile posebne narukvice koje predstavljaju globalni simbol menstruacije, kako bi pomogle u razbijanju stigme oko ove teme.

Šta je to menstrualno siromaštvo i zašto je nekima neprijatno da pričaju o tome?

Šta je to menstrualno siromaštvo i zašto je nekima neprijatno da pričaju o tome?

Nakon završetka igre, o dizanju svjesti za mlade djevojke i značaju menstruacije u društvu, za portal Radiosarajevo.ba govorile su članice savjetodavnog odbora mladih Ujedinjenih nacija Sajra Kustura i Adela Mujezinović

"Jako je bitno govoriti o sveobuhvatnom obrazovanju kada je u pitanju menstrualno zdravlje, zato što mi želimo da razbijemo taj tabu i te mitove koji su prisutni u društvu a kada govorimo o menstruaciji. To su prirodni ciklusi svake mlade djevojke i žene, i to mora biti glavna poruka koja treba biti poslana društvu. Sve to mora biti prirodno, nikada se ne smije praviti tabu priča o nečem što je prirodno, niti trebamo dozvoliti da nas neko diskriminiše," poručila je Kustura.

Njena kolegica, studentica Međunarodnih odnosa sa International Burch Univerziteta, Adela Mujezinović dodala je da je razvijanje društvenih stigmi oko menstrualnog ciklusa jako bitan korak za naše društvo:

"Vrlo je važno govoriti mladim djevojkama u BiH o borbi protiv menstrualnog siromaštva. Svaka djevojka, curica, žena u našoj zemlji i u svijetu ima pristup higijenskim potrepštinama, tj. higijenskim sredstvima zarad menstrualnog zdravlja. Razbijanje društvenih stigmi oko samog menstrualnog ciklusa treba biti važan korak, one se ne smiju stiditi svog tijela, i normalnih prirodnih procesa. Razbijanje stida i neugodnosti ne smije biti nešto što je 'out', trebamo o tome javno govoriti, jer menstruacija nije nikakva strašna riječ."

Zdravlje na prvom mjestu: 10 pregleda koje svaka žena treba obaviti

Zdravlje na prvom mjestu: 10 pregleda koje svaka žena treba obaviti

Za one koji to ne znaju, menstrualno siromaštvo je pojam koji označava nedostupnost sanitarnih proizvoda za žene u toku menstruacionog ciklusa. Najbolji primjer za ovaj pojam je, ustvari, Bosna i Hercegovina koja godinama - i u ovoj sferi - kasni za europskim zemljama.

Do sada je u javnosti postojalo više inicijativa o ukidanju ili smanjenu PDV-a na ove proizvode, ali, nijedna nije zaživjela u stvarnosti – još uvijek. Prema vrlo jednostavnoj računici, jednoj djevojci ili ženi je na mjesečnom niovu potrebno više od 15 KM za ove proizvode – što je oko blizu 200 KM na godišnjem nivou.

Prema procjenama, žene u prosjeku provedu oko 6,2 godine svog života s menstruacijom, a podaci Svjetske banke pokazuju da menstrualno siromaštvo pogađa oko 500 miliona ljudi širom svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije