Na klinici za psihijatriju sve više mladih: "Mjesečno pregledamo oko 110 djece"

0
N. Ć.
Na klinici za psihijatriju sve više mladih: "Mjesečno pregledamo oko 110 djece"
Foto: Pexels / Ilustracija / Psihijatriski pregled

Nakon nedavnih dešavanja u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Srbiji, tragedije koja je ostavila bol i patnju mnogim roditeljima, također će i u Bosni i Hercegovini biti pojačane mjere opreza u svim školama, navedeno je u dopisu Ministarstva za odgoj i obrzovanje KS.

U dopisu je navedeno, da će svaki učenik ili učenica koji pokaže bilo kakav oblik nasilja ili prijetnje prema svojim drugarima ili učitelju biti upućen na obavezan pregled kod psihijatra zajedno sa svojim roditeljima. 

Povodom toga, poslije konačne odluke Vijeća roditelja KS i Ministarstva za odgoj i obrazovanje, kontaktirali smo Klinički Centar Univerziteta u Sarajevu - Odjel za psihijatriju. 

O'Brien razgovarao sa Vučićem o rezoluciji u Srebrenici: "Moramo da se suočimo sa istinom"

O'Brien razgovarao sa Vučićem o rezoluciji u Srebrenici: "Moramo da se suočimo sa istinom"

Zdravstvena zaštita 

O nužnosti pregleda, i postupka realizacije liječenja, razgovarali smo sa dr. sci. med. Sabinom Kučukalić.

Preporuke sarajevskim školama o slanju učenika psihijatru: Šta kaže ministrica, a šta roditelji?

Preporuke sarajevskim školama o slanju učenika psihijatru: Šta kaže ministrica, a šta roditelji?

"Nakon odluke nadležnog ministarstva specijalisti psihijatrije kroz ambulantu dječije i adolescentne psihijatrije primaju svu djecu i adolescente koji budu upućeni od strane škole. Prema pravilima medicinske doktrine, upućivanje na pregled specijaliste na ovom nivou zdravstvene zaštite bi se trebao realizirati od strane stručnih lica prvenstveno iz polja medicine (psihijatri iz CMZ-a, pedijatriji, ljekari porodične medicine) kao i od strane psihologa koji su suradnici u radu sa psihijatrima", navodi naša sagovornica. 

Konsultacija sa saradnicima 

Ona dodaje kako je početni korak jako bitan, a on se odnosi na konsultaciju sa stručnim saradnicima. 

"Ujedno želimo naglasiti da je prvi korak prije donošenja odluka koji se odnose na mentalno zdravlje djece i adolescenata konsultacija sa stručnjacima iz te sfere, obzirom da nedovoljno precizirane odluke mogu imati negativan utjecaj na maloljetnike. Dijete se pri prvom susretu kroz psihijatrijski pregled detaljno evaluira, uz dijete uvijek bude prisutan roditelj/ staratelj. Spram psihijatrijske doktrine realizira se intervju i procjena mentalnog statusa pacijenta koji uključuje procjenu djeteta u svim sferama životnog funkcionisanja (porodica, škola, vršnjaci, vannastavne aktivnosti itd.)", ističe Kučukalić. 

Intervju s roditeljima 

"Potom se obavlja intervju sa roditeljima nasamo kao i skupa sa djetetom. Roditeljima se spram individualne kliničke slike daju savjeti o daljnjem postupanju sa djetetom. Opet naglašavam da je navedeni pristup personaliziran za svako dijete ponaosob, ovisnosti od kliničke slike se daju daljnja usmjerenja i mjere koje je potrebno sprovesti. U tom smjeru je potrebna interdisciplinarna suradnja koja se provodi timski osim specijaliste psihijatrije, navedeni tim čine uglavnom psiholozi, socijalni radnici, nastavnici, pedagozi. Zaštita mentalnog zdravlja mora biti koordinisana na više nivoa, svaki nivo ima svoj jedinstven utjecaj", dodala je Kučukalić. 

Pregledi djece

"Odjeljenje dječje i adolescentne psihijatrije KCUS-a funkcioniše poput psihijatrijske bolnice "u malom", čine je ambulanta dječje i adolescentne psihijatrije, dnevna bolnica te stacionarni bolnički odjel. U ambulanti je u periodu od posljednjih nekoliko mjeseci u prosjeku pregledano 100 - 110 djece mjesečno. Smještajni kapaciteti za tretman na dnevnoj bolnici kao i na hospitalnom liječenju su uglavnom popunjeni u punom kapacitetu. Postoji porast u prilivu naših mladih ka odjelu, što govori o potrebi da se sistem na stručan način pobrine za mentalno zdravlje ove populacije. Prema preporuci od škole biva pregledano sve više djece, aktuelno je pregledano oko 30-ero djece, u 20-30% situacija je pregled psihijatra bivao opravdan. U cilju što bolje prevencije sve učestalijih smetnji potrebno je obnavljanje kadra iz svih sfera koja uključuje specijaliste psihijatrije, psihologe, okupacione terapeute, logopede i defektologe te socijalne radnike i dr. Ujedno je bitno proširivanje kapaciteta te modernizacija u opremi i kadru postojećih", navodi Kučukalić. 

Ne postoji recept 

Za kraj, doktorica Kučukalić dodaje da ne smijemo zaboraviti kako briga o mentalnom zdravlju djeteta započinje od porodice

"Treba naglasiti da briga o mentalnom zdravlju djece i adolescenata započinje od porodice. Sama porodica treba biti koncipirana da se dijete odgaja i osamostali ali da se ujedno vodi računa o njegovom emotivnom stanju te sve izazovnijim pitanjima koje se postavlja pred modernim vremena. Sa medicinskog aspekta, u zavisnosti od vrste smetnji dijete dobija različita usmjerenja te jedinstven "recept" ne postoji. U tom smjeru se provode psihoedukativni, psihoterapijski tretmani, kada je indicirano psihofarmakološko liječenje kao i različiti oblici podrške od strane drugih stručnjaka. Procjenu pri tome realizira ljekar u suradnji sa svojim timom, zaključila je Kučukalić za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije