Muzička soba u Domu na Bjelavama

Radiosarajevo.ba
Muzička soba u Domu na Bjelavama
/ Foto: Filip Đurić, radiosarajevo.ba

Amina, Dragan, Irina, Nuno, Silvija, Almir, Kenan, Damir, Zlatan, Ankica, Dzeni, Jasmina, Ibro, Muhamed, Semir, Šeherzada, Sanjin, Mirela, Sara...

Muzička soba - priča o muzici i mladima,
                           muzika o mladima i društvu.

Prije više od godinu dana, dvoje muzičkih entuzijasta iz Sarajeva - Sabina Šabić, diplomantica Muzičke akademije i Vlado Kajević - Don Guido, blues muzičar, počeli su razmišljati o neformalnom muzičkom obrazovanju mladih ljudi kojim bi bile obuhvaćene i tzv. ranjive kategorije. U stvarnosti kojom dominiraju muzičke vrijednosti koje diktiraju masovni mediji oslanjajući se na regionalni turbofolk, zvuči nestvarno čuti dijete kako izjavljuje da među muzičkim uziroma ima Franka Zappu.

A upravo grupica od dvadesetak štićenika Doma za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama, zahvaljujući Sabini i Vladi, kao svoje muzičko opredjeljenje naglasit će rock'n'roll.

Uz pomoć prijatelja
Kroz projekat Smart Art Lab nastala je priča o Muzičkoj sobi u Domu Bjelave. Sabina je u aprilu 2011 organizirala seriju koncerata francuskog pijaniste Nikole Kantea  zahvaljujući kojima je prikupljeno nešto manje od 3000 KM inicijalnih sredstava za pokretanje Sobe. Uslijedili su pozivi građanima da doniraju muzičke instrumnte, te je na taj način sakupljen raznolik i zavidan fundus muzičkog instumentarija i opreme. Muzička soba je u oktobru 2011 otvorila svoja vrata djeci-štićenicima Doma  Bjelave.

"Zamišljena je kao kreativni kutak u kome će djeca sa pedagozima i muzičarima provoditi slobodno vrijeme učeći historiju muzike i muziku današnjice, muzičke stilove, upoznavajući se sa instrumentima, autorima i kompozitorima, osnovama sviranja i muziciranja, komponovanja te sa osnovama muzičke produkcije", kaže nam Sabina i dodaje da rad u Sobi predstavlja "stimulans za ljudsko ohrabrivanje, motivaciju u općem napretku, podstrijek njihovom samopuzdanju, boljoj komunikaciji, slobodi i kreativnosti, te izazov u sticanju radne etike i navika".

Od zvaničnih institucija, projekat je za sada podržalo Federalno Ministarstvo obrazovanje kroz svoju Fondaciju. "Posebno lijepa strana jesu naši donatori muzičkih instrumenta koji su se javljali iz raznih dijelova BiH ali i van zemlje. Značajan doprinos projektu bila je i podrška bh. medija među kojima je RadioSarajevo, a u podršku su dale na različite načine Raiffeisen i Turkish Zirat banka", kaže naša sugovornica.

Vrata muzičkog univerzuma
Predstavljajući projekat rukovodstvu Doma za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama, organizatorica je bila suočena sa iskrenim upozorenjem direktora da bi, prema njegovim iskustvima, djeca mogla odustati veoma brzo. "Na naše veliko zadovoljstvo, Muzička Soba ulazi u peti mjesec svoga djelovanja,  broji oko 25 mladih "muzičara" i polako ali sigurno kroji svoj izvođački repertoar. Zahvalni smo na ukazanom povjerenju rukovodstva i osoblju Doma te zahvaljujemo vaspitačima na strpljenju tokom naših bučnih proba i druženja."

Oni kojima je projekat namijenjen - djeca, različito su reagirali na ovu novost: "Odlučili smo da pokušamo da im otvorimo vrata muzičkog univerzuma, te pokažemo da zaista mogu naučiti svirati ukoliko to žele. Da bi im to i dokazali, odabrali smo jednostavnu pjesmu "Stand by me". Nakon što smo prvi put zajedno odsvirali pjesmu od početka do kraja, spoznali su užitak sviranja i dokazali sebi da mogu biti bubanjri/ke, gitaristi/kinje, basisti/tkinje ili bilo šta što požele. Sljedeće što trebaju shvatiti jeste da za svaki značajan uspjeh treba mnogo vježbanja. Sa djecom radimo na praktičnim prncipima, manje teorijski, a za svu teoriju koju trebamo savladati pronalazimo kreativne načine učenja. Nema ocjena, nema domaće zadaće, nema klasične podijele u odnosu predavača i učenika, svi smo jednako važni u našem znanju ali i neznanju,", kaže Sabina Šabić.

Od naredne će godine u Muzičkoj Sobi biti omogućeni i individualni časovi, "a do tada će  djeca već znati da li žele svirati funk na basu, ili jazz na gitari, pjevati pop, blues ili radije beatbox, svirati električnu ili akustičnu gitaru, imati rokerski band ili možda, ko zna, klasični duvački kvartet".

Sredina diktira muzičke afinitete
Kada je riječ o muzičkim afinitetima djece prije no što su počeli pohađati Muzičku sobu, naša sugovornica kaže: "Njihovo znanje o muzici i njihove muzičke afinitete koje smo zatekli zapravo meni ne govore mnogo o djeci nego o sredini u kojoj žive. Da budem jasnija, u istoj sredini, vrtlogu sve strašnijeg komercijalizma i propagande nekvalitetne muzike rastu mnoga djeca u BiH. Dakle, ne krivimo djecu za loše muzičke izbore. Potrebno je pametnije odgajati nove generacije i stvarati publiku koja će u narednim decenijama čuvati zidine kulture i umjetnosti koje danas gradimo.

Često Muzičku sobu u svojstvu predavača posjete gostujući muzičari koji donose svoju energiju i znanje. Za djecu su to nova značajna poznanstava i podrška u njihovim nastojanjima da nešto nauče, ali i razlog da budu "cool" u školi jer su sada njihovi prijatelji neki poznati muzičari. Trenutno su u toku pripreme za serijal mini koncerata i predavanja koja bi održali gosti, npr. solisti Sarajevske Filharmonije te izvodjače manje popularnih instrumenta.

Sabina Šabić govori nam i o tome koliko djeci, ali i njoj samoj znači ovaj projekat: "Ono što znam jeste koliko sam ja naučila od njih, koliki mi izazov predstavlja pokušaj da im pomognem da jednog dana stasaju u dobre, obrazovane, savjesne, kreativne i pozitivne ljude sa jakim znanjem o muzici i umjetnosti. Toliko za sada ja mogu. Razgovarajući sa njihovim psihologom i vaspitačima, shvatila sam da im je naša muzika i pažnja donijela mnogo toga i postalo kutak gdje su opušteni i drugačiji. U svakom slučaju, trudit cemo se da sa njima dijelimo dobre strane vlastitih života a to je, za početak, planeta koja se zove Muzika"

Otkriveni talenti
Posebna vrijednost ovog projekta je što je pružio muzičku šansu djeci za čiji se talenat ranije nije znalo: "Dragan je od prvog dana želio da svira bas i zanimljivo, nikad nije svirao drugi instrument duže od deset minuta, uvijek je prvi koji je naštiman i spreman za svirku. Semir je pokazao da je dovoljno da čuje ritam i da ga počne skidati na bubnju, Jasmina i Irina takodjer, Dženi sve bolje razumijeva svijet klavijatura i polako se upušta u melodijske izazove u istraživanju crno bijelih tipki, Nuno ostaje dosljedan gitarama, Almir takodjer, iako je jako dobar i u repanju..."

A koliko djeci znači da redovno mogu pohađati časove muzike i družiti se uz rokenrol - govore oni sami:

"Sabina i Vlado su unijeli u nas rok, a izbacili folk. Zato nam se sviđaju. Svojom muzikom su to nekako izbacili iz nas i počeli smo da volimo rok - Dubiozu, Rigoroznog, Don Guido i Misionari, Bijelo Dugme, Letu štuke" - govore nam, dok drugi dvije djevojčice dodaju "Plavi Orkestar, Crvenu jabuku, Beyonce ..."

Ispričali su nam i na koji način slušaju muziku: "Imamo dva kompjutera i onda biramo pjesme na You Tubeu. Dogovorimo se da zajedno slušamo..."

"Kad sam ugledao bas gitaru, vidio sam budućnost", kaže nam Dragan. "Vidio sam sebe na sceni i ljude kojima sviram. Na početku su me malo boljeli prsti, ali sada više ne. Nekad dođem sam ovdje u sobu i vježbam".

Semir dodaje: "Ja sam odmah sjeo na bubnjeve, pokazali su mi rad nogu i ruku i ja sam svirao. Poslije sam i svoju drugaricu Irinu naučio da svira bubnjeve."

"Don Guido je dobar čovjek, stalo mu je do nas, sjajan je. I Sabina je jako fina žena, njoj se najviše moramo zahvaliti", govore nam djeca u glas. "Htjeli bismo pozdraviti sve naše vaspitače a posebno i Emiru Makarević, medicinsku sestru koja se brine o maloj djeci. Ona ima dobro srce, a zna sve bendove".

Muzička soba poziva vas da se priključite njihovoj Facebook grupi na ovom linku.

Razgovarala: Vesna Andree Zaimović, manjine.ba
Foto: Filip Đurić, manjine.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije