Možemo li zamisliti BiH bez mina do 2019. godine?

Radiosarajevo.ba
Možemo li zamisliti BiH bez mina do 2019. godine?
/ Foto: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Akcija potpisivanja namjenskih razglednica adresiranih na nadležne za rješavanje pitanja mina u Bosni i Hercegovini organizovana je danas u Sarajevu u organizaciji nevladine organizacije  Inicijative preživjelih od mina, u saradnji s Organizacijom amputiraca Udas.

Cilj ove akcije, ali i cjelokupne kampanje koja uključuje fotoizložbu te informiranje zainteresiranih o ovom problemu, jeste podizanje svijesti o važnosti iskorjenjivanja mina na teritoriji BiH.

Ispred Katedrale su postavljene i fotografije koje prikazuju crtice iz života žrtava minskog djelovanja, a koje možete pogledati u našoj galeriji.

Po podacima BHMAC-a, više od 8.000 osoba u BiH su žrtve minsko-eksplozivnih sredstava.

"Ovom kampanjom želimo 'natjerati' BiH da preuzme odgovornost za ovu problematiku, a prije svega osigura iznos za deminiranje koji je predviđen Strategijom protuminskog djelovanja. Ovom Strategijom čiji je cilj rješavanje problema mina do 2019. predviđeno je da na godišnjoj osnovi bude izdvojeno oko 80 miliona KM od čega jednu četvrtinu treba izdvojiti BiH", rekao je novinarima Ramiz Bećirović koordinator za zagovaranje Inicijative preživjelih od mina.

Nažalost, dodao je Bećirović, do sada BiH nije u potpunosti isplatila predviđeni iznos.

"Ukoliko se ova praksa nastavi, ne vjerujem da ćemo do 2019. uspjeti riješiti problem mina", zaključio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije