Mladi ambasadori pomirenja: Kako razviti kulturu dijaloga

Radiosarajevo.ba
Mladi ambasadori pomirenja: Kako razviti kulturu dijaloga

Sredinom septembra ove godine, u Beogradu, glavnom gradu Srbije, implementirana je studijska posjeta učesnika projekta „Mladi ambasadori pomirenja“.

Piše: Harun Išerić za Radiosarajevo.ba

Projekat je okupio 25-oro mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i sa Kosova, a tokom posjete, koja je trajala od 8. do 13. septembra, među svim je učesnicima vladala izrazito prijateljska atmosfera.  Program tokom posjete se sastojao od sljedećih tema: historija, ljudska prava, suđenja za ratne zločine i uloga ICTY-a te evropske integracije i Evropa; predavači iz navedenih polja su bili istaknuti stručnjaci, profesori, diplomate, političari, te predstavnici nevladinog sektora.

Učesnici projekta su bili i gosti raznih ambasada, nevladinih organizacija, Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije, te Narodne skupštine i Vlade Republike Srbije. Ideja posjete bila je da omogući razmjenu mišljenja među mladim ljudima te omogući poglede na dešavanja iz devedesetih iz više različitih perspektiva.

„Mladi ambasadori pomirenja“ je projekat čiji je kreator nevladina organizacija „Omladinski odbor za obrazovanje“. Sastoji se od studijske posjete Beogradu, peer to peer edukacije, te dvije medijske aktivnosti učesnika. Glavni sponzor projekta je ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu.

Također, cilj je bio razviti kulturu dijaloga među mladim ljudima, te da se pozitivnu energiju mlađih generacija usmjeri ka ponovnom uspostavljanju veza među regijom, izgradnji povjerenja i konačnom cilju: istinskom pomirenju naroda bivše Jugoslavije.

Glavna poruka studijske posjete jeste da se pomirenje može ostvariti samo kroz proces koji je poznat kao tranzicijska pravda. Pomirenje je samo kruna tog procesa. „Mehanizmi kojima se ostvaruje tranzicijska pravda su: mehanizmi za utvrđivanje odgovornosti – krivična pravda, mehanizmi za utvrđivanje istine, mehanizmi za naknadu štete žrtvama, te mehanizmi koji su usmjereni ka institucionalnim reformama.“

Učesnike su tokom posjete upoznali i o važnosti Inicijative za REKOM (Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na području nekadašnje SFRJ ). 


„Svako od nas ima moralnu obavezu da podrži osnivanje REKOM-a zbog naše djece, nas samih, naše prošlosti, i bolje budućnosti, evropske budućnosti naših naroda. Regionalna komisija je naš izlaz iz svijeta laži, poricanja i put ka suosjećanju sa žrtvama“, jedan je od zaključaka učesnika ove studijske posjete.

Po završetku projekta svaki učesnik je dobio medalju „Ambasador pomirenja“ koja ga obavezuje da po povratku u svoju domovinu prenese znanja koja je usvojio u Beogradu te aktivno radi na ostvarivanju ciljeva projekta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije