Meyer: Suživot različitih religija i kultura je moguć

Radiosarajevo.ba
Meyer: Suživot različitih religija i kultura je moguć

Njemački filozof i politolog, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Dortmundu Thomas Meyer večeras je studentima Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu održao predavanje o temiKultura, identiteti i građanstvo.

Predavanje je rezultat Meyerovog gostovanja u Sarajevu u organizaciji Univerziteta Sarajevo i Goethe instituta.

On je govorio o kulturnim identitetima, njihovom značenju i razvoju kroz istoriju, ali i njihovom drugačijem poimanju u različitim društvenim slojevima.

Pozdravljajući studente, Meyer je naglasio da je Sarajevo jedno od simboličkih mjesta sadašnjosti kada je riječ o kulturnoj različitosti koja je ovdje povezana s velikim stradanjima građana.

Naglasio je da već od 1990. godine postoji velika diskusija u filozofiji i javnosti mnogih zemalja obilježena predodžbama filozofa Samuela Huntingtona, koji je postavio tezu da svako stoljeće ima svoju centralnu konfliktnu osu.

"Tako je u 18. stoljeću to bio nacionalni konfikt, 20. stoljeće je vrijeme ideološkog konfikta, dok on tvrdi da je 21. stoljeće kulturni identitet glavna os konflikta", ističe Meyer.

On takvu tezu smatra pogrešnom, naglašavajući da je suživot potpuno različitih religija i kultura u mnogim zemljama svijeta doista miran i protiče produktivno. U tavom suživotu podrazumijeva se da se te različite kulture međusobno uvažavaju, te da je osnova njihova građanska jednakost.

"To je i osnovna ideja Evropske unije - mi nemamo jedinstven kulturni identitet, ali želimo da živimo skupa unutar EU", ističe Meyer.

On je također stava da u svijetu postoji neprestana borba za mišljenje i hegemoniju u svakom trenutku. Kao primjer navodi Iran, ističući da tu uvijek vlada borba ko će imati najuticajniju interpretaciju kulturnog i religijskog identiteta. To, dodaje on, važi i za hrišćanstvo gdje je kroz istoriju uvijek vladala borba za različite interpretacije ovog pitanja, jer one omogućuju vlast.

Prije početka predavanja Thomasa Meyera, studente su pozdravili i naglasili značaj ovog gostovanja dekan FPN-a Šaćir Filandra, prorektor za međunarodnu saradnju FPN-a Dino Abazović, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Ugo Vlaisavljević te direktor Goethe instituta Sarajevo Heinrich Stricker.

Ovaj istaknuti filozof sutra će održati predavanje studentima Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije