Mehmedagić i Buha do daljnjeg ostaju na čelu OSA-e?

E. H.
Mehmedagić i Buha do daljnjeg ostaju na čelu OSA-e?
Foto: Glas Srpske / Osman Mehmedagić

Generalnom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću, njegovom zamjeniku Trifku Buhi danas ističe četvorogodišnji mandat i ova agencija, napisali su mnogi, „ostaje bez rukovodstva“.

Podsjećamo, a kako je navedeno na zvaničnoj stranici OSA-e ova dvojica rukovodilaca na funkcije su imenovani 19. novembra 2015. godine.

Međutim, član 18. Zakona o Vijeću ministara BiH nalaže da Vijeće ministara BiH odluke o imenovanjima donosi konsenzusom. Ukoliko konsenzus ne postoji, odluka se donosi većinom glasova, s tim što ta većina podrazumijeva glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda.

U kontekstu konsenzusa bitno je istaći da dio budućeg sastava Vijeća ministara BiH treba da budu i ministri iz reda Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Podsjećamo, šef Kluba zastupnika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac ranije je kazao da ta politička opcija neće podržati imenovanje Osmana Mehmedagića za direktora OSA-e BiH jer je ta agencija, kako je kazao, radila na destabilizaciji entiteta RS.

„Menadžment te agencije nema našu podršku i ne može u narednom periodu njom rukovoditi“, odlučan je Košarac.

Prema zakonu, ukoliko se u procesu izbora novog direktora ne postigne konsenzus, Mehmedagić ostaje direktor OSA-e, a Buha njegov zamjenik.

Članom 25. Zakona o OSA-i propisano je:

„Generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora imenuje i razrješava dužnosti Vijeće ministara, na prijedlog predsjedavajućeg i u konsultacijama sa članovima Predsjedništva, Izvršnog odbora i Sigurnosno-obavještajne komisije. Generalni direktor može predložiti predsjedavajućem da Vijeće ministara razriješi dužnosti zamjenika generalnog direktora. Imenovanje generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora se vrši na osnovu pokazane profesionalnosti i iskustva stečenog na obavještajno-sigurnosnim poslovima i provođenju zakona, a ne na osnovu političke pripadnosti. Traženo iskustvo ne može biti isključivo stečeno na pozicijama do kojih se dolazi političkim imenovanjem“.

Član 26. Zakona o OSA-i propisano je:

„Generalni direktor i zamjenik generalnog direktora se imenuju na mandat od četiri godine koji se može obnoviti jedanput. Generalni direktor i zamjenik generalnog direktora mogu prije isteka mandata biti razriješeni dužnosti ako to sami zatraže; ukoliko trajno izgube sposobnost za obavljanje svojih dužnosti; ukoliko ne provode odluke Vijeća ministara kojima se usmjerava rad Agencije; ukoliko ne rade u skladu sa važećim zakonima ili propisima; ukoliko ne provode mjere za nadzor nad radom Agencije; u slučaju da je protiv njih pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili otkrivanja državne, vojne ili službene tajne, ili ako je protiv njih izrečena pravosnažna kazna zatvora zbog počinjenog krivičnog djela koje ih čini nedostojnim obavljanja tih dužnosti“.

Osim toga, zakon kaže da se „generalni direktor i zamjenik generalnog direktora imenuju na mandat od četiri godine koji se može obnoviti jedanput“. A Mehmedagiću je istekao prvi četverogodišnji mandat.

Osman Mehmedagić - undefined

Foto: Glas Srpske: Osman Mehmedagić

Dakle Mehmedagić i Buha do daljnjeg ostaju na čelu OSA-e, a sve dok se ne odluka o imenovanju novog direktora ne donese konsenzusom u Vijeću ministara.

Najvjerovatnije trenutni saziv Vijeća ministara (u tzv. Tehničkom mandatu) neće razmatrati ovo pitanje, a u narednom sazivu trebali bi sjediti i ministri iz SNSD-a. Sudeći prema izjavama Staše Košarca, SNSD neće podržati kandidaturu Mehmedagića na čijem imenovanju za drugi mandat će najvjerovatnije insistirati Stranka demokratske akcije (SDA).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije