Mehina magična 'vijagra': Tartufi sa Vlašića

Radiosarajevo.ba
Mehina magična 'vijagra': Tartufi sa Vlašića

U Višnjevu, seocetu na obroncima Vlašića, godinama cvjeta prodaja gljiva za koje Meho Osmanović tvrdi da su tartufi, najskuplje gljive na svijetu. Osmanović nema zvaničnu potvrdu ovdašnjih stručnjaka da su gljive koje pronalazi na samo njemu znanoj lokaciji jedna od najskupljih delicija na svijetu.

Afrodizijačka svojstva 

U srdačnom razgovoru s novinarima Avaza Osmanović otkriva da je tartufe 'upoznao' još prije rata, ali tada, kaže, nije ni znao vrijednost tih gljiva. 

''Kada bi izvlačili drva iz šume, često bi balvan koji zarovi zemlju izbacio, kako sam ja tada mislio, neku vrstu krtole, krompira. Tek nakon rata sam vidio na internetu da postoje bijeli tartufi i da su isti kao one moje krtole'', prisjeća se Osmanović.

Nakon što je saznao sve o ovim skupocjenim gljivama, brzo se bacio na posao. Do sada su tartufi s Vlašića stigli do kupaca u Španiji, Švicarskoj i Austriji.

''Sestra od jednog prijatelja ima restoran u Švicarskoj i on je posredovao da kupi od mene tartufe. Od te pošiljke napravio sam kupatilo. S obzirom na to da uzgajam i pčele i imam domaći med, vremenom sam počeo praviti proizvode od meda i tartufa koji su se pokazali veoma traženim, pogotovo kod starijih muškaraca koji imaju mlađe žene, jer očigledno ima afrodizijačka svojstva. Svi ga već zovu 'Mehina vijagra', a ja dodajem da ne ubija'', s osmijehom nam priča Osmanović, pojašnjavajući da neke njegove mušterije, otkako uzimaju te proizvode, a uprkos poznim godinama, imaju više djece. 

Ovisni o gljivama

Glavni pomagači našem gostoprimljivom domaćinu, osim supruge Ajke, sinova i unučadi, koje je, također, obučio da s njim pronalaze skupocjene gljive ispod zemlje, jesu i dva lovačka psa Lisko i Liska. 

''U vrijeme kad je skotna, već tada ženku hranim tartufima, a i poslije, jer se mladunci kroz mlijeko navikavaju na sastojke tih gljiva, te faktički postaju ovisni o njima i tako ih bez problema pronalaze'', kaže Osmanović.

On i njegova porodica za sada čuvaju tajnu o lokaciji na kojoj pronalaze tartufe. Tek nam je otkrio da znaju pješačiti i po tri-četiri sata da dođu do odredišta.

Cijena i do 5.000 eura 

Cijena tartufa na svjetskom tržištu kreće se i do 5.000 eura po kilogramu. Osmanović kaže da on po tegli pripravka od meda i tartufa zaradi do 300 KM, ali da je čuo da su njegovi proizvodi u inozemstvu višestruko skuplji. 

''Čuo sam da oni to preprodaju po puno višim cijenama, ali mene to ne zanima. Ko može, neka zaradi. Ja ovim starijim muževima ovdje, u selu, a i široj okolini, koji imaju mlađe žene nekada dam i besplatno ove moje 'vijagre'. Sevap je'', kaže Osmanović. 

Jasmin čeka čarobnu pošiljku

Mehi je stigla poruka iz Španije u kojoj ga izvjesni Jasmin, stalna mušterija, pita kada će biti spremna sljedeća pošiljka 'čarobnog proizvoda'.

''Moram priznati da tartufa ove godine ima nešto manje nego inače, vjerovatno zbog suše. Ali očekujem da će ih već naredne sezone biti više. Baš jučer sam išao u 'berbu' i pronašao nekoliko komada'', kaže Osmanović, koji se bavi i lovom, stočarstvom te drvodjelstvom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije