Međunarodni dan spomenika i cjelina

Radiosarajevo.ba
Međunarodni dan spomenika i cjelina

Zbog prijedloga ICOMOS-a (Međunarodnog savjeta za spomenike i cjeline) UNESCO je 1982. godine odredio 18 april. kao "Međunarodni dan spomenika i cjelina". Cilj je osigurati promoviranje i istraživanje kulturnog nasljeđa, pomoći lokalnim zajednicama i pojedincima u razumijevanju i prihvaćanju njegovog značaja za život, identitet i zajednicu u cjelini. 

Tema za 2012. godinu je obilježavanje 40. obljetnice Konvencije o svjetskom kulturnom i prirodnom naslijeđu.

Konvencija o svjetskom kulturnom i prirodnom nasljeđu je ratificirana od strane 188 država članica. "Lista svjetskog nasljeđa" trenutno uključuje 936 dobra locirana u 153 države članice. Tom listom je obuhvaćeno 725 kulturnih, 183 prirodne i 28 mješovitih cjelina. 

Dužnost svake države potpisnice Konvencije jeste da utvrdi i razgraniči kulturna i prirodna dobra koja se nalaze na njezinom teritoriju, da ih konzervira, učinkovito zaštiti i očuva, što aktivnije popularizira i na taj način prenese budućim naraštajima pod uvjetima koji odgovaraju svakoj zemlji. 


Za 40. obljetnicu Konvencije, zemlje članice i savjetodavna tijela pozvana su da promisle o njenoj budućnosti, da prepoznaju rezultate koje je inicirala, identificiraju globalne strateške uspjehe, ključne izazove, trendove i mogućnosti, te razvoj mogućih pristupa, uključujući i sinergije s drugim međunarodnim tijelima. Izazovi za budućnost identificirani su kao slijedeći:

- povećana složenost nominacija upisa na Listu svjetskog nasljeđa, uključuje potrebu za transnacionalne serijske nominacije, koje zahtijevaju reguliranje evaluacijskih kriterija i metoda;

- broj od 1000 cjelina upisanih  na listu svjetskog nasljeđa podrazumijeva poduzimanje napora koji će osigurati njihovu primjerenu konzervaciju i upravljanje;

- globalne klimatske promjene i prirodne katastrofe  vidno ugrožavaju  nasljeđe

- izazovi konzervacije povezani su sa narastajućim pritiskom razvoja ili  nerazvijenosti;

- narastajući turizam u nekim slučajevima prijeti vrijednostima Svjetskih kulturih dobara.

U isto vrijeme, broj interesnih skupina uključenih u zaštitu i konzervaciju nasljeđa  značajno je porastao. Uzimajući u obzir antroplošku koncepciju nasljeđa, lokalne zajednice su postale temeljne interesne skupine u procesu identifikacije, zaštite i upravljanja nasljeđenim dobrima. Značaj njihovog aktivnog sudjelovanja u procesu Svjetskog nasljeđa potvrđen je i odabirom teme Svjetskog komiteta za proslavu 40. obljetnice Konvencije koja glasi: "Svjetsko nasljeđe i održivi razvoj: uloga lokalnih zajednica".

(Tekst preuzet od Alfredo Conti, Chair ICOMOS World Heritage Group; Prijevod: Dr.sc. Vjekoslava Sanković Simčić, predsjednica ICOMOS Nacionalnog komiteta u BiH)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije