Mario Drmać o Pozorištu mladih: Prije 65 godina krenulo se iz barake

Radiosarajevo.ba
Mario Drmać o Pozorištu mladih: Prije 65 godina krenulo se iz barake

Po mnogo čemu, ova je godina važna za Pozorište mladih, jednu od četiri profesionalne pozorišne kuće u Sarajevu. 

Osim što obilježava 65 godina postojanja, nedavno je na čelu ove kuće došlo do smjene: na mjesto direktora postavljen je Mario Drmać, dugogodišnji član glumačkog ansambla ovog teatra. 

Jedna od prvih intervencija novog direktora je oživljavanje prostora Cabaret, koji se nalazi u podrumu zgrade Pozorišta mladih. Kako Drmać kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba, ovaj će prostor moći služiti za radionice, okupljanja, možda čak i u komercijalne svrhe, čime će se popraviti slabo materijalno stanje u kojem se zatekla ova kantonalna institucija kulture. 

Razgovor s Mariom Drmaćem u programu Radija Sarajevo možete slušati u redovnoj emisiji o kulturi četvrtkom, u 12.10. 

Pozorište mladih nastalo je spajanjem dvaju manjih pozorišta - Lutkarskog i Pionirskog. Zgrada u kojoj se danas nalazi završena je 1976. a to je bila ujedno i prva zgrada koja je namjenski građena za kulturu nakon 2. svjetskog rata. 

Lutkarsko pozorište formirano je 1950 u jednoj baraci, a najzaslužniji za to je Adolf Pomezny, Čeh koji je u Sarajevo donio prve marionete.

Neki i danas čuvaju uspomenu na njega, poput Ljubice Ostojić, koja se sjeća prvog drhtaja svog dječijeg bića kada je vidjela marionete uz zvuk citre koja je pratila predstavu, a svirala je Elza Budimir. Publika je sjedila na drvenim klupama, a za mnogu djecu koja su tada odrastala, sve je to izgledalo kao čarolija. 

Jedan od prvih učitelja animatora bio je Ante Hrkač, glumac koji je lutku smatrao svojim najboljim prijateljem i zahvaljujući kome su svoj zanat učili kasniji lutkari Amalija Diklić i Darija Švarc, Safet Hadžimehanović.  

On se prisjeća kako se do 1965. u Pozorištu lutaka igralo isključivo marionetama, a nakon toga su na scenu došle i ginjole, a kasnije i druge vrste lutaka. Razlog je taj što se pozorište, iz barake, preselilo u kabaretski prostor u Kamernom teatru 55, koji je imao drukčiju postavku scene na kojoj marionete nisu mogle igrati. 

Ovakvo stanje potrajalo je do sve do 1976, kada se Pionirsko i Lutkarsko pozorište sele u novu zgradu. Najveću zaslugu za to imao je Jurislav Korjenić čije se predstave i danas igraju u Pozorištu mladih. Već tada, u Pionirskom pozorištu je igrao Suad Bejtović, kojeg i danas možemo gledati na sceni. 

Direktor Mario Drmač nada se da će ovaj jubilej donijeti i preokret kada je u pitanju briga vlasti i interes publike. Osim redovnih termina, od kojih je za najmlađe svakako najpopularniji onaj nedjeljom u 11 sati, uvode se i novi termini za organizirane školske grupe. 

U razgovoru za Radio Sarajevo, Drmać najavljuje i nove predstave za djecu, od kojih treba izdvojiti klasik Maša i medo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije