Ljubljansko 'Delo' o Sarajevu: Šetnja kroz šeher je svakodnevni obred

Radiosarajevo.ba
Ljubljansko 'Delo' o Sarajevu: Šetnja kroz šeher je svakodnevni obred

Šta posjetiti i gdje ići u Sarajevu ako ste u ovom gradu već bili? 

Na ovo pitanje, odgovor svojim čitateljima pokušava dati ljubljanski časopis Delo

Jedan idealan turistički dan u Sarajevu: Šta vidjeti, gdje zaviriti

Ideal day in Sarajevo: What to see, where to look

U tekstu pod naslovom Šetnja kroz šeher je svakodnevni obred novinarka Žana Kapetanović uzlazi u dublju strukturu gradskog života i piše o onome što na prvi pogled ne mora biti turistička atrakcija. 

"Kuda da krenemo, šta da vidimo? Obično ljudi, kao bivšoj Sarajki, postavljaju slična pitanja. Ja im odgovaram - nigdje konkretno. Za početak se samo šetajte po gradu, uživajte u kafićima, obilazite restorane i prepustite se uživanju. Nauživajte se neopterećujuće atmosfere, osluhnite grad, poslušajte ljude i, prije svega, posmatrajte gradski život", piše autorica. 

U tekstu svoju ulogu imaju i stanovnici Sarajeva koji daju svoje prijedloge. Tako, na pitanje s kojeg mjesta je najbolje posmatrati gradsku gužvu i pulsiranje života, jedan od prijedloga je sjedenje u nekom od kafića na najvećoj gradskoj raskrsnici - Marijin-Dvoru. Pogled s ove tačke obuhvata osobiti miks austrougarske i moderne arhitekture - uz građevine Karla Paržika, Josipa Vancaša, Ivana Štrausa, Trg Dušana Džamonje... 

Ukoliko u obilazak krećete s istočne strane, prijedlog je slastičarna Ramis - uz odličnu bozu i kolače, te pogled na Trebević, Zlatarsku ulicu i srce Baščaršije. 

Autorica piše da je gradska tradicija nalagala da se stanovnik koji drži do sebe makar jednom dnevno prošeta na potezu Marijin Dvor - Baščaršija, glavnom gradskom arterijom. Ova šetnja svakako obuhvata nekadašnju ulicu Vase Miskina, današnju Ferhadiju, s kafićima iz kojih možete posmatrati i biti viđeni. 

Ukoliko želite slušati dobru živu muziku, jedan od prijedloga je klub Monument, gdje se svira dobar jazz. Ako preferirate muziku sedamdesetih i osamdesetih, tu je kultna diskoteka Kaktus na platou Skenderije, a ako ste za alternativu, tu je Pussy Galore

Tu su prijedlozi za brojne muzeje i galerije, prvenstveno Muzej Sarajeva, Umjetničku galeriju i Historijski muzej. U tekstu se preporučuju brojni kulturni događaji, među kojima je i teatarski festival MESS.  

Sarajevo je poznato po dobroj hrani, a u tekstu se preporučuju restorani Druga kuća na Pofalićima (nakon čega se možete šetati po Vilsonovom), Četiri sobe gospođe Safije (idealno za večere), ili tradicionalni restoran Kod Kibeta.

Naravno, tu su preporuke čitateljima da obavezno probaju ćevape s lukom i burek, ali i da uživaju u jedinstvenom prizoru - vjernicima koji klanjaju sabah u Gazi Husrev-begovoj džamiji, dok se u daljini čuju crkvena zvona.

U tekstu se posebno obrazlaže i česta uzrečica Sarajlija - nema problema - te da grad i njegovi stanovnici vrlo često, uprkos činjenici da im život nije lak, žive u skladu s njom. 

"Zato je u Sarajevu uvijek lijepo, i turisti (skoro) da nemaju nikakvih problema", navodi se u tekstu. 

Naravno, tu su i apsurdi - vidni ožiljci rata i skorojevićki statusni simboli, te "bahato" raskošne nove zgrade. I jedno i drugo su posljedice rata, zaključuje autorica. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije