Nina (17) iz Metkovića dvaput sedmično putuje u Mostar radi turskog jezika

0
Anadolija
Nina (17) iz Metkovića dvaput sedmično putuje u Mostar radi turskog jezika
Foto: AA / Nina Jerković iz Metkovića

Sedamnaestogodišnja Nina Jerković iz Metkovića dva puta sedmično prelazi državnu granicu kako bi prisustvovala kursevima turskog jezika koje organizira Turski kulturni institut “Yunus Emre“ u Mostaru.

Ova mlada zaljubljenica u turski jezik, kojeg je zavoljela gledajući turske serije, dokazala je još jednom da “ljubav“, ipak, ne poznaje granice.

Jerković je u razgovoru za AA kazala da u vrijeme pandemije koronavirusa nije odustala od učenja turskog jezika te je prisustvovala i konverzacijskim klubovima koji su održavani na online platformi.

Ostvarenje dugogodišnje želje 

“Oduvijek sam zapravo željela da upišem nešto vezano za turski jezik i da ga naučim. Naučila sam ga preko serija. To mi je bio neki plan kada odem na fakultet da upišem neki tečaj za turski jezik i slučajno se to dogodilo i prije očekivanog, tako da je to bio neki splet okolnosti. Upisala sam se na preporuku očevog prijatelja i jako sam sretna što sam ovdje“, rekla je Jerković.

Nina Jerković iz Metkovića - undefined

Foto: AA: Nina Jerković iz Metkovića

Najveća motivacija joj, kako kaže, bila da nauči sam jezik i sve ostalo što nosi učenje turskog jezika. Jerković je istakla da je jako zadovoljna i oduševljena onim što ju je dočekalo u Institutu “Yunus Emre“.

“Ekipa je super, satovi su puno lakši uz posvećenost profesora učenicima. Jako sam zadovoljna i nadam se da ću stići do nivoa C2“, kazala je Jerković.

Napomenula je da je turski jezik težak za strance, ali da je veliki dio naučila pomoću turskih serija koje je gledala bez prijevoda.

“Turski jezik na kojem ja doslovno razmišljam i koliko ga govorim, svi su doma naučili barem jednu rečenicu na turskom, čak i moji u školi svi znaju bar nešto reći na turskom, tako da je to super“, rekla je Jerković.

Još uvijek nije odlučila koji fakultet će upisati, no želja joj je studirati u Istanbulu ili studirati turski jezik i književnost.

“U životu želim biti samostalna i mislim da mi turski jezik mnogo pruža za ono čime ću se baviti u budućnosti“, kazala je Jerković.

Istakla je da su svi turski običaji jako posebni. Najviše joj se sviđaju hrana i turski čaj, a sav taj doživljaj bi željela iskusiti tokom posjete Istanbulu, za koju se nada da će biti u skorijem vremenu.

“Najviše sam ovdje došla zahvaljujući svome ocu koji me je podržao. Nisam mislila da je stvarno moguće da će me voziti dva puta tjedno, tako da zahvaljujući njemu, eto, dolazim dva puta tjedno“, dodala je Jerković.

I porodica zainteresirana za učenje turskog

Direktor Instituta Yunus Emre u Mostaru Yunus Dilber je naglasio da je i porodica mlade učenice zainteresovana za turski jezik te dodao da su prilikom posjete Institutu počastili osoblje i polaznike kursa mandarinama koje sami uzgajaju.

Nina Jerković iz Metkovića - undefined

Foto: AA: Nina Jerković iz Metkovića

“Ovo je prvi put da se suočavamo sa situacijom da neko prelazi granicu, putuje sat i po kako bi prisustvovao kursu turskog jezika“, kazao je Dilber.

On je napomenuo da će posredstvom Nine poslati zaštitne maske i izdanja Instituta u škole koje se nalaze u Metkoviću.

Dodao je da razlozi učenja turskoj jezika mogu biti različiti. Naveo je primjer starije gospođe koja je pohađala kurs kako bi mogla razumjeti turske serije, dok je penzionisani doktor učio turski kako bi se bolje sporazumijevao sa rodbinom u Turskoj.

Dilber je istakao da se kursevi ove godine zbog pandemije održavaju i na online platformi, dodavši da broj učenika koji dolaze u Institut kako bi naučili turski jezik ne prelazi 60, dok online kursevima prisustvuje oko 35 polaznika.

“Pokrenuli smo podjelu zaštitnih maski koje nam je poslala općina Konya iz Turske, po školama, domovima za djecu bez roditeljskog staranja i staračkim domovima“, zaključio je Dilber.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije