Korupcija prilikom upisa na fakultet - ništa neobično

Radiosarajevo.ba
Korupcija prilikom upisa na fakultet - ništa neobično

Korupcija prilikom upisa na fakultet je prema mišljenju studenata relativno česta pojava, a posebno su česti scenariji u kojima roditelji traže vezu kod profesora kako bi bili sigurni da njihovo dijete ne ostane neupisano.

Ovo je pokazalo istraživanje koje je urađeno u sklopu projekta "Predstavljanje antikoruptivnih mjera na univerzitetima u BiH". 

Riječ je o projektu kojeg uz finansijsku podršku Europske unije iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2008/2009), realizira Udruženje Vesta iz Tuzle u saradnji sa Omladinski komunikativnim centrom iz Banja Luke, javio je Tuzlanski info portal (TIP), prenosi Fena.

Prema riječima voditeljice istraživanja Dženane Husremović, cilj je bio da se procijeni u kojoj mjeri i sa kojim intenzitetom studenti percipiraju ponašanja koja po defaultu jesu koruptivna ponašanja. 

Prema mišljenju studenata, glavni primaoci u koruptivnim aktivnostima su redovni profesori. Posrednici su asistenti, a davaoci studenti i roditelji zajedno. Glavni razlozi za korupciju su, prema mišljenju studenata, profesori kojima pozicija moći to dozvoljava i studenti koji žele na što lakši način da završe fakultet. 

Kako je istaknuto na današnjoj pres-konferenciji, rezultati istraživanja generalno pokazuju da studenti nisu upoznati sa aktivnostima koje eventualno provode fakulteti/univerziteti i studentske organizacije u borbi protiv korupcije.

Stanje u Tuzli i Banjoj Luci

Većina ispitanika sa banjalučkog i tuzlanskog Univerziteta, nad kojima je i provedeno ispitivanje, njih oko 90 posto, smatra plaćanje ispita koruptivnom aktivnošću ako se radi o novčanoj transakciji. Ako se radi o davanju neke protuusluge za istu namjenu taj procenat opada na 77 posto, dok dodatnih 18 posto to smatra kršenjem pravila, ali ne i korupcijom. Važno je istaći da je oko 10 posto ispitanih studenata bilo u situacijama da su njihovi roditelji tražili vezu za upis na fakultet, dok je njih oko pet posto platilo upis.

Oni smatraju i da su ovakve pojave vrlo česte na oba univerziteta. Ovo potkrijepljuje i podatak da je njih od 3 - 5 % platilo za neki ispit, dok je između 11% i 14% bilo spremno platiti ispit. 

14 % studenata spremno na seksualne usluga

Husremović je istakla i da pružanje seksualnih usluga zarad polaganja ispita većina studenata vidi kao korupciju, a trećina ispitanika vidi kao obično kršenja pravila. Poražavajuće je to da je od tri do pet posto bilo sudionicima ovakvih aktivnosti, a čak njih oko 14 posto bilo bi spremno na neku vrstu seksualne usluge ukoliko bi im se ukazala takva prilika.

Projekt koordinator u Udruženju Vesta Mirza Efendić istakao je da će u okviru projekta "Predstavljanje antikoruptivnih mjera na univerzitetima u BiH" u narednom periodu biti urađen i konkretan program mjera koji će biti predat na Univerzitetu u Tuzli i Banjaluci. 

Ovo istraživanje rezultiralo je i nastankom stručne studije "Istraživanje percepcije korupcije u visokom obrazovanju".

Vezano:

Studenti donose poklone profesorima? Nema problema

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije